Blogzine

Továbbra is hódít a mobiltárcás fizetés

Visszafogott, de stabil növekedéssel zárta a tavalyi évet az elektronikus fizetés. A Magyar Nemzeti Bank 2023 október-december időszakára vonatkozó adatai alapján az elektronikus fizetések darabszáma éves összehasonlításban 9, értékük 10 százalékkal emelkedett. A fizikai elfogadóhelyek száma egy év alatt 9, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal bővült. A mobiltárcás fizetési megoldás népszerűségéről tanúskodik, hogy a regisztrált kártyák száma egy év alatt 62 százalékkal, az ezekkel lebonyolított tranzakciók darabszáma 35, míg értékük 44 százalékkal emelkedett.

Év végén is megfigyelhető volt a 2023-ra jellemző stabil, de visszafogott növekedés az elektronikus fizetések terén. A Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi táblakészlete alapján október és december között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások darabszáma egy év alatt közel 9, értékük 10 százalékkal növekedett. A negyedéves változás ugyanakkor még jelzi az inflációs környezet hatására megváltozott vásárlási szokásokat, hiszen a tranzakciók darabszáma a harmadik negyedévhez képest enyhén csökkent, összegük pedig 6 százalékkal emelkedett.

A vásárlók év végi megfontoltságát és az elektronikus fizetés töretlen népszerűségét jelzi a készpénzfelvételek számának alakulása is. 2023 október-december között a készpénzfelvételek darabszáma éves alapon közel 4, értéke pedig a mellett, hogy 10 százalékkal csökkent, már 44 százalékkal maradt el a kártyás vásárlások értékétől.

Az elektronikus fizetés terjedésével párhuzamosan bővült az azt kiszolgáló infrastruktúra is. A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma 2022 negyedik negyedévéhez képest közel 9 százalékkal, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal emelkedett. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok darabszáma egy év alatt 11 százalékkal növekedett és december 31-re kicsivel meghaladta a 255 ezer darabot, amiből 248 ezer darab mobiltárcás fizetést is lehetővé tevő készülék volt.

Az innovatív fizetési megoldások tavalyi térnyerését jelzi, hogy a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 63 százalékkal növekedett és megközelítette a 3 millió darabot. A kártyák számának változásához hasonlóan tavaly dinamikusan bővült a használatuk is. A hazai kibocsátású mobiltárcás kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított összes vásárlási tranzakció értéke 35, darabszáma 44 százalékkal emelkedett 2022 negyedik negyedévéhez viszonyítva.

„Várakozásainknak megfelelően elmaradt a korábbi évekre jellemző év végi hajrá az elektronikus fizetésekben, azonban a teljes évet tekintve a gazdasági kihívások ellenére is tudott bővülni a piac. Egyre nagyobb az igény az egyszerű kényelmes és innovatív fizetési megoldásokra és az MNB adatai is azt mutatják, hogy ebben a szegmensben van még tere a bővülésnek. A vásárlók egyértelmű igénye a többféle fizetési mód biztosítása, szakértőink pedig segítenek a kereskedők és szolgáltatók számára legmegfelelőbb megoldás megtalálásában” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment terület vezetője.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP- kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

Nyitókép:  Unsplash

*

Olvasd rendszeresen az Insiderblog.hu szakmai portálunk cikkei mellett az Insidernews.hu innovációs portálunk innovációs híreit is!

https://insidernews.hu/

 

Megosztás