Hazai pálya

Zöld-innovátor az építőiparnak – EPC döntő 2. rész

A kezdő cégek közt végre nem csak webes fejlesztés mutatkozott be és nyert az Elevator Pitch Competition (EPC) döntőjén, hanem egy okos épületautomatizálási megoldás is. Helyszíni tudósításunk 2. része, új társszerzőnktől, akit üdvözlünk az INSIDER-en!

ÉPÍTHETÜNK RÁJUK 

Az induló cégek, azaz a starupok, amerikai stílusú befektető kereső versenyein, mint amilyen például az elmúlt hetekben megrendezet többfordulós Elevator Pitch Competition (EPC) is, döntően informatika által ihletett fejlesztések bukkannak fel. Rövid prezentációk során többnyire tizenévesek valamilyen világmegváltó webes fejlesztéshez keresnek kockázatitőke befektetőket. A zsűriben ülő, összesen közel 40 milliárd forint feletti, Jeremie pénzek felett diszponáló befektetőknek viszont a könyökén jön ki a számtalan zenével, bulikkal foglalkozó közösségi weblap és webes áruház ötlete, és rendre az egyediséget keresik.

ÉPÍTŐ ÖTLET

Szerencsére a 2011-es szezonban újra megrendezett fél tucat befektető-kereső versenyen egyre több az informatikától messze elrugaszkodott fejlesztés, bizonyítva ezzel, hogy a magyar kreativitás nem merül ki az olyan nyugati sikerek másolásában, mint a Facebook, a Twitter, az Amazon, vagy a közösségi vásárlás eszményét világhírűvé formáló Groupon.com.

Az EPC legutóbbi két fordulójában két olyan fejlesztés is nagyot robbantott, amely okos építészeti innovációt vonulat fel. Az egyik forduló nyertese, így a május 19-ei EPC döntőbe jutott, az ISB, amely egy új, környezetkímélő és olcsó falazó és födémelem rendszer. Egy másik elődöntős a Smart Socket, pedig egy okos konnektor, amely felismeri, milyen készüléknek ad áramot, és szoftverrel automatikusan ki-be kapcsolható, így segítve az energiatakarékosságot. Ez a fejlesztés kapta csütörtök délután a legtöbb szavazatot, így megnyerte az idei EPC-t.

Elvben akár a magyar üvegbeton feltalálójának sikerére is esélyes lehet az okos konnektor (Smart Socket), amelyet a jelenleg hét fős Remagine Technologies Kft. fejleszt. Az ötlet Erki Szabolcs, a ma is még harminc év alatti ügyvezető fejéből pattant ki három évvel ezelőtt.

A SmartSocket egy olyan intelligens konnektor, amely 98 százalék feletti bizonyossággal felismeri, hogy Rakéta porszívót, vagy nagy irodai nyomtatót csatlakoztattak-e hozzá. Sőt, arra is képes, hogy az egyes készülékek típusát is azonosítsa. „A konnektor apró házába egy mini számítógépet építettünk, amelyhez olyan szoftvert készítettünk, ami figyeli az áramfelvételt. Minden készülék egyedi módon veszi fel az áramot, ez alapján pedig a bekapcsolása utáni pár másodperc alatt meg tudjuk állapítani, mi van a villanydrót másik végén” – meséli a fiatal feltaláló, aki szintén befektetőt keres ötlete elterjesztéséhez. Nyolc hónap fejlesztői munkával, tavaly őszre készült el a prototípus, amelyet mind több készülék fogyasztási karakterisztikájának felismerésére tesznek most képessé.

Egy modern, zöld irodaházban rengeteg elektromos áram spórolható meg egy SmartSocket rendszerrel, mert szoftveresen vezérelhető melyik konnektor, mikor kapjon áramot. A konnektorokkal például munkaidő után két órával automatikusan kikapcsolható az összes multifunkciós készülék, vagy azok egy része. A rendszer azonban diagnosztikára is használható. Mivel a Wifihez hasonló kábelnélküli jeltovábbítást (ZigBee) használnak a fali konnektorok, így nagyon egyszerűen, utólag is beszerelhetők. Akár arra is lehetőség van, hogy auditálás jelleggel egy hónapig egy-egy iroda, vagy épület fogyasztóit monitorozzuk, majd javaslatot teszünk az energiamegtakarításra – sorolja a lehetőségeket Erki Szabolcs. A feltaláló üzletember azonban hozzáteszi: a fejlesztés alatt álló új generációra nagyobb, nem konnektorral csatlakozó fogyasztók is ráköthetők: komplett világítási, szellőzési rendszerek, klímák, és más nagyfogyasztók is, magasabb szintre emelve ezzel a spórolási lehetőségeket.

Az EPC mellett a harmadik Innovációs TechShow rendezvényen  is bemutatták a TOP 21 hazai fejlesztés közé bekerült SmartSocketet, és már jelenleg is két kockázatitőke befektetővel tárgyalnak előbb az éles tesztüzemek, majd a találmány piacra vitelének finanszírozásáról.

Persze a fejlesztés nem kis konkurensekkel kell szembenézzen világszerte. A SmartSocket nagy kihívói (és persze később lehetséges szakmai befektetői is) pedig az olyan épületautomatizálással is foglalkozó óriásvállalatok, mint az ABB, a Honeywell, a Legrand, a Schneider Electric vagy a Siemens. Igaz a legnagyobbaknál kimondottan ilyen fejlesztés nem létezik.

Úgy tűnik manapság, hogy a startup világban nem csak a különféle csilli-villi fejlesztések törnek utat maguknak, hanem a különleges hazai építészeti innovációk is. Remélhetőleg egyre több bukkan fel ezekből, és pár éven belül mind többeknek sikerül megismételniük a magyar üvegbeton, vagy épp a három évtizedes múltú, építészeti szoftvereiről ismert Graphisoft sikertörténetét.

Megosztás