Kutatás

Greentech – csak nézek ki a fejemből!

Isteni projektjeim jöttek be:  a 14 startup-om mellé egy csomagban megkaptam 7 db, új greentech projektet. Erre csak néztem ki a fejemből, hogy ez most  vajon félremenés lesz? Vagy jó lesz ez startup-szemmel?

climate-kic_logo_webSzóval van hét vadiúj projektem a Szamócától egészen az Alternatív Földig. A Climate-Kic EU-s verseny nyertesei, akiket most 9 hónapig kell inkubálnom. Már megszoktam, hogy ne gondoljak előre semmi prekoncepciótaz új projektekjeimről (= azaz az inkubációba vont startup-ról).  És itt ez hatványozottan érvényes! Mert olyan projektek kezdtek el kijönni a nagy pool-ból – nem sok idő alatt – amire ismét ‘álmomban-sem’ gondoltam volna… Ez a Climate-KIC sztori minden eddigi elképzelésemet felborította!

Itt van Ferenczi Attila Ökuka startup-ja, amivel a napokban voltunk egy új (és elég nagy) tőketársaságnál. Döbbenetesen gyorsan kérték be a projektet, én is elhűltem, hogy még dolgozni sem volt időnk… Aztán Attilával „belehajtottunk” a munkába és felkészülésbe, majd  lett az egészből egy nagyon killer prezentáció. Engedjétek meg (és remélem Attila is megengedi), hogy közzé tegyem:

 

tumblr_mda0p80QT31qmc7z6o1_r1_400Szóval nagyon király az Ökuka projekt! Segít a közintézményeknek, vállalatoknak és az arra nyitott lakóközösségeknek szelektívgyűjtést csinálni. És mindezt nemcsak a ‘nagy ügy’ érdekében lesz jó, hanem amolyan költség megtakarításként is! Azaz a szemét elszállítási díjon jócskán nyerhet az az intézmény, aki ilyen szelektív kukát használ. Mert itt nem biztos, hogy köztudott, de aki szelektíven gyűjt, azt díjmentesen szállítják el… és ezzel jelentős szemét-elszállítási költség takarítható meg. Ez akár 4-5 millió forint / év is lehet intézményenként! (A REKLÁM HELYE: Itt jelzem, hogy várom azok jelentkezését, akik Attila Ökokukáját szeretnék használni / kirpóbálni – szóval léci ide írjanak és összehozom őket az Ökukásokkal: info@suu.hu)

tumblr_lqe89bAbex1qat99uo1_400Aztán, hogy csak fokozzam az érdeklődést, van egy Resono szoftver, amely révén a városok „hangszennyezettségét” lehet mérni, javítani. Van egy Magic Rock nevű bányászható és a földek megművelésénél „teríthető” cucc, amely révén a földeket nem kell műtrágyázni, hanem elég beszórni a „magic rock” anyagot és a termőföld egyből megtartja a vizet és tápanyagot… ezt az ötletgazdák 4 éve építik egy angol üzleti angyal segítségével, akinek már 70 milliója van benne. Szerintem forradalmasítani tudná a műtrágya piacot. És mellesleg védené és vegyszertelenítené a földeket is.

tumblr_mileptg60e1qmn4a0o1_400Aztán ott van Szamóca projekt, ahol lelkes hölgyek próbálnak iskolások részére botanikai oktatást meghonosítani itthon. Vagy az Earth Country House projekt, amely a mélyszegénység lakásproblémáin és fűtési gondjain hivatott segíteni, úgy hogy olcsóbban húzhatnak fel akár egy hazai roma telepen vályogházat, amely aljában még egy speciális hőkamra is működik, amely télire elraktározza a fűtési energiát és hőt! Ez utóbbival orvosolva azt – a számunkra idegennek tűnő gondot – , hogy ma Magyarországon télen hány millióan fagyoskodhatnak.

tumblr_mdggqhVSLs1r6ouwso1_400

És van még ISB-ház, amely gyorsított építkező rendszert honosítana meg, vagy ott van az Alternatív Föld, amely az önkormányzatok szennyvíz tisztítási problémáit hivatott kezelni, oly módon, hogy a térségi szennyvíz-tisztításból megmaradt iszapot újrahasznosítja és így nem kell súlyos milliókat annak elszállítására költeni…

tumblr_lztqnhXxDz1r8upb7o1_400Ezek ugye furcsa startup-oknak tűnnek? Pedig az ügyek, amelyek megoldására hivatott csapatok összeálltak mindannyiunk életminőségét javíthatják! Nemcsak az életminőséget, hanem azt a társadalmat, ahol élünk. És talán ez is egyfajta út az olyan „smart befektetések” felé, ahol nemcsak a gyors megtérülés, a tulajdonrész megszerzése, hanem akár a közös ügy is fontos lehet… végülis ne feledjük, hogy a Jeremie tőkeprogramok EU-s pénzből és a közösség építésére jöttek létre!

 

Ugyan nem autópályát, hőerőművet, vagy éppen pellett-üzemet kell belőlük finanszírozni, hanem akár ilyen klassz ügyeket. De nézzétek meg a fenti Ökuka prezijét és megértitek, hogy szerintem mire is lett kitalálva a Jeremie program és miért is érdemes befektetni?

tumblr_mj3wbzDZuh1rkapm2o1_400

A Climate-KIC projektek inkubációját 3 hete kezdtem el, és majd folyamatosan beszámolok a projektek fejlődéséről. Számomra is nagy kihívás, hogy a greentechnolog-ban is van-e startup élet?

tumblr_mj7ru16mHk1rst0y0o1_400

(Illusztrációk Tumblr virtuál fotógyűjteményemből valóak, bocs, ha kissé elvontak..)

Megosztás

One thought on “Greentech – csak nézek ki a fejemből!

Comments are closed.