Hazai pálya

Angyalklub és meet-up a Kowerkben

Múlt hétfőn benépesült a Kowerk: az első Angyalklub és Szilícium völgyi témájú meetup révén. A SUU szervezésében igazi nagyágyút sikerült megnyerni a beszélgetésre: Mark White-ot, aki a Prezi.com mellett a Hotmail és Tesla tőkebevonását is segítette.

Mark igen impulzív előadást tartott: vetítés nélkül is lenyűgöző volt!

Mark White (ügyvéd) előadását az Üzleti Angyal Klub-on kezdte, ahol az összegyűlt 40-50 befektetőnek a Szilícium völgyi befektetési trendekről beszélt. Szerinte a mai mikroVC-k (kisebb kockázati tőkealapok) 250 ezer dolláros befektetéssel kezdik, és 18-36 hónapos exitre törekednek. Ezt követi a nagyobb Venture Fund-ok millió dolláros befektetéstől induló második körös befektetése. A két kör megléte nagyon fontos egy induló startup életében, ahogy az első körben belépő üzleti angyal befektetők is nagy értéket képviselnek. Nem szabad lebecsülni az első pár tízezer dollárt – sőt az ezt adó angyalon keresztül megszerezhető kapcsolatrendszer a későbbiekben is pótolhatatlan lesz és nélküle nehéz lesz sikert elérni! Ezért üdvözölte Mark, hogy a magyarországi startup ökoszisztéma tagjai is felismerték az angyalokban rejlő igazi értéket és elkezdik a kapcsolatépítést.

A közönségben ügyvédek, angyalok és tőkealapok munkatársai is voltak.

A magyar cégeknek azt a tanácsot fogalmazta meg, hogy próbáljanak meg a kinti ekoszisztémából bevonni akár angyal befektetőt, akár mikroVC-t és az indulástól próbáljanak „külföldön is látható” céget faragni vállalkozásukból. Enélkül a külhoni attraktivitás nélkül később nehéz lesz elindulni a Szilícium völgyben. A hazai jogi környezetet alkalmasnak tartja akár arra is, hogy a hazai startup működése és struktúrája akár egy-az-egyben tükrözhető legyen az Egyesült Államokbeli megjelenésre. Ezért – például a spanyolokkal ellentétben – semmilyen vám vagy adó nem terhel minket. Ha ez a duplikált céges struktúra létrejön, akkor lehet a Szilícium völgyben sikerrel elindítani – ugyanis (és ez fontos!) a kinti VC-k bizony nemhogy magyar cégbe nem fektetnek be, de még európai céggel sem szívesen foglalkoznak. Tehát ottani külsőt és szisztémát kell felvenni annak, aki sikert akar elérni ottani vagy globális szinten. És ez megszívlelendő tanácsnak sem utolsó!

Berényi Konrád (SUU) megnyitja az angol nyelvű beszélgetést

Majd ezt követően az irodatér közösségi részén, a Kowerk-ben folytatta egy publikus beszélgetésben. A „Miként indulhat el egy magyar startup a Szilícium völgybe?” című kerekasztal beszélgetésére sokan voltak kíváncsiak. A téma magyar apropója az, hogy a Prezi.com csaknem másfél éve tevékenykedik a technológiai befektetések központjában, a bázis beindításában Mark segédkezett.  White a Summers ügyvédi iroda alapító partnere, amely  a Szilícium völgy egyik legismertebb boutique ügyvédi irodája. Mark volt többek között az alapításkor a Hotmail és a Tesla ügyvédje, illetve  részt vett a  a Prezi  amerikai tőkebevonásában.

KoWerk csendélet – ámulattal figyelőkkel.
Rengeteg jó kérdés jött – persze angolul, csaknem 1,5 órán keresztül!
Egy ideig a moderátor kérdezett, aztán a szerepet átvette a közönség.

Az érdekes szakmai beszélgetést egy kicsit gyakorlatibb munka előzte meg üzleti angyalok és startupok adtak egymásnak randevút az

Pakucs János (jobbról) és Makra Zsolt (középen), korábbi Innostartos szervezők átadják a stafétát az új klubnak, a SUU-nak

újraindított üzleti angyal klub keretein belül. Korábban a klubot 200-2010. között az Innostart rendezte, de a műhely megszűntével 2 évig szünetelt. Idén a Startup Underground úgy gondolta, hogy itt az idő újraindítani a klubot!

Az est zártkörű volt, de a kiszivárgott információk szerint bemutatkozott az Alerion szélerőmű projekt, amely szeretné itthon megkétszerezni a szélenergia-kapacitást. Aztán volt egy izgalmas 360 fokban látó vizuális rendszer, amelyet kitalálói turisztikai látványosságként szeretnének piacra vinni. A

A füstmentes légernyő terve és prezentációja, Gulyás József alapítóval

biotechnológia köréből került ki egy olyan tumorgenetikai projekt, amely célja, hogy a műtéteknél képződő sejteket és szöveteket újrahasznosítsa, például gyorsabb gyógyszerkísérletek érdekében. Továbbá egy érdekes dohányzás ellenes eszköz mutatkozott be, amely révén egy különleges légernyő védi a nem-dohányzókat (például kiskorúakat) a dohányzók által eregetett füsttől. Mindkét rendezvény nagy sikert aratott, s remélhetőleg az angyal klubot követő network új együttműködéseket, befektetéseket is eredményez majd.

A két eseményt követő borozás már közös volt és köszönjük a finom borokat, a házigazda DBH csapatának és kedves lányainak! Értékes beszélgetések alakultak ki ötletgazdák és jövőbeli lehetséges angyalaik között. A következő Angyal Klub november 14-én lesz, a zártkörű eseményre előzetesen lehet jelentkezni a SUU-nál: info@suu.hu

Megosztás

One thought on “Angyalklub és meet-up a Kowerkben

Comments are closed.