Spéci magyar CAD nyomtató

Egy budakalászi cég és a veszprémi egyetem újdonsága.

A világon egyedülálló, a grafikai és CAD szektornak szánt széles formátumú nyomtatót hozott forgalomba az OWN-X Kft., melyhez a vezérlő szoftver fejlesztését a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársaival közösen végezte. A nyomtató  4 másodperc alatt kinyomtat egy A/0-s CAD rajzot, óránként 440-et, vagy óránként 990 m2 színes grafikát. A 1600 dpi nyomtatási felbontású termék amerikai-magyar-olasz együttműködés eredményeként valósulhatott meg. A nyomtató motorját és a különleges, 352.000 fúvókából álló nyomtatófejet Amerikában, a San Diego-i székhelyű Memjet cég készítette. Az egymás mellé kötött 5 nyomtatófejből álló széles formátumú, színes, tintasugaras nyomtatás vezérlő szoftverének elkészítését a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar oktatói és kutatói végezték. A papír adagolását végző egységet a milánói Rigoli FIME fejlesztette

Az Own-X Kft.-vel 2009 óta tart az egyetem k+f együttműködése, első közös termékük a SpeedStar 3000, Memjet nyomtatási technológiát alkalmazó színes címkenyomtató volt. Ez a nyomtató egyedülálló nyomtatási sebességet, minőséget és felhasználást segítő kényelmi funkciókat kínált a felhasználóknak. A projekt folytatásaként a veszprémiek egy nagyformátumú nyomtató kifejlesztésében vettek részt, az elkészült WideStar 2000 nyomtató a CAD és grafikai piac jelenleg ismert leggyorsabb nyomtatója. A kar fejlesztői a nyomtató funkcióinak megtervezését, a rendszerintegrációs feladatok koordinálását, valamint a nyomtató vezérlő programjának megtervezését és kifejlesztését végezték. A nyomtató kifejlesztése mellett létrehoztak egy olyan módosítható nyomtató vezérlő szoftverkörnyezet is, mely a jövőben felhasználható lesz további nyomtatók vezérlésére, nagymértékben lecsökkentve a fejlesztési időt és költségeket.

 

Előnyök és technikai paraméterek

 

A megoldással lehetségessé válik az 1067mm papírszélességig vagy az A4-A0 papírméretekig terjedő nyomtatás 30 cm/mp sebesség mellett, CMYK színbontásban, 1600 dpi natív felbontásban.

A termék jelenleg egyedülálló az egész világon a széles formátumú nyomtatás tekintetében. A hagyományos tintasugaras, sőt lézer technológiáknak is szinte lehetetlen felvennie a versenyt a

nyomtató sebességét tekintve. A nyomtató viszont nem csak egy gép, hanem egy komplett megoldás. A koncepció tartalmazza egyrészt magát a nyomtatót, továbbá a 2-4 papír henger tárolására alkalmas papíradagolót, az érintő kijelzővel szerelt, fedélzeti számítógépen futó Liberty vezérlő rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az egyszerű üzemeltetést és karbantartást, továbbá a grafikai szektorban elengedhetetlen OWN-X RIP szoftvert a hozzá tartozó RIP szerverrel.

 

One thought on “Spéci magyar CAD nyomtató

  • 2017. május 12. péntek at 08:23
    Permalink

    Kár hogy egy link se működik…

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .