Kutatás

Ötletek egy jobb világért

Az innováció és a startup-ok kapcsolatáról kell írnom felkérésre. Nem tudtam, hogy miként fogjak bele. Aztán megtaláltam a BMW Magazin legfrissebb számát, amelyben érdekes innovációs ötletekről írnak. Kiderült, hogy néhány ötlethez tudok hazai startup-ot kapcsolni! Olvassátok el milyen innovációs műhelyeink vannak!

Thomas Lindemann cikke a „25 ötlet egy jobb világért” címet viseli  a BMW Magazinban és meglepő módon rímel a Singularity University „Miként változtassuk meg 1 milliárd embert életét” mottójára. Ezek szerint az innováció egyik hajtóereje az, hogy az életünket jobbá tevő vívmánnyal ajándékozzon meg minket. Korábbi postomban azt elemeztem, hogy Paul Graham szerint a startup alapja a naggyá válás képessége. Nos az innováció és a startup világ összefügg: egy startup akkor válhat naggyá, ha olyan innovációt indít el világkörüli sikerre, amely életünkre hatással lesz.

Tehát kalandozzunk egy kicsit a jövőbe és nézzük meg, hogy a német szerző szerint mik ezek az ötletek. (Nem mind a 25 ötletet sorolom fel, csak a legjobbakat) Illetve az ötletek kapcsán – amolyan gondolat kísérletben – megvizsgálom, hogy az ötletből lehetne-e startup és miként? (lásd „B” és „C”)

 

1 – TESTRE SZABOTT HÍRCSATORNÁK ÉS NATIVE ESZKÖZÖK

A téma legjobb hazai műhelye: a Digital Natives startup csapata! Gratulálunk!

/A/ AZ ALAP INNOVÁCIÓ: Rengeteg hírolvasó vagy híraggregátor szolgáltatás van, ezekből szerintem már nem érdemes startup-ot indítani – ez kb. 3-4 éve volt trendi. De a chicago-i Narrative Science nevű cég valami meglepővel rukkolt elő: lényegében híreket gyártanak automatikusan. Azt hiszem, ha a hazai médiumok is használnák a technológiát, akkor a kereskedelmi tévéken végülis elég lenne a „vér”, „baleset”, „gyilkosság” + „kevés politika” szavakat beütni. És már készen is lenne a mesterséges híradó. Azt hiszem az első hazai vevők ezzel meg is lennének, érdemes ilyen fejlesztést csinálni! — /B/ STARTUP PERSPEKTÍVA: Komolyra fordítva a szót: fölöttébb érdekes innovációs ötlet és startup-ra is alkalmas! Gondoljunk csak bele, hogy a SIRI nevű intelligens ügynökök igazából már képesek lennének összefoglalni számunkra a nap történéseit, akár javaslatot tennének a munkánkban fontos történések továbbolvasására. Mivel a SIRI és az ilyen ágensek mostanság elég trendik, ezek tudását lenne képes bővíteni egy ilyen startup. Szerintem ez már üzletileg is perspektivikus, akár a legnagyobbakat is érdekelné (Apple, Google). — /C/ ÉS ITTHON? Talán hazai startup-ban a Bárdos Kristóf nevével fémjelzett Digital Natives készíthetne hasonló dolgokat. Anno volt is egy Mindroom nevű alkalmazásuk, amely híradók szövegeit rögzítette. Aztán csináltak egy sikeres zenei startup-ot a Mixgar-t és most a TaxiLike.com lépett a piacra. Mint látható a területen van egy nagyon komoly hazai műhely, amely már több ötletet is piacra vitt! Sőt mások számára is ajánlja startup szolgáltatásait, ajánlom figyelmetekbe: ITT

 

2 – AZ ÉRZŐ KÉZ ÉS BOXOLÓ ROBOT

/A/ ALAPÖTLET:  Dean Kamen olyan műkéz fejlesztésén dolgozik, amely képes érezni. Kamen híres feltaláló és nevéhez fűződik a Segway egykerekű jármű, amelyet itthon a belvárosban is egyre többször látni. Az ujjba épített szenzorok érzékelik a nyomást és a hőt, vagy éppen koordinálja a kéz mozgását.

 

/B/ STARTUP VONATKOZÁS:  Az ötlet nem tűnik startup szempontból relevánsnak. Pár évvel ezelőtt startup versenyeken szerepelt egy olyan kesztyű, amely mozgást alakított jelekké, és alkalmasnak látszott mondjuk számítógépes játékokban történő hasznosításra (a nevére már nem emlékszem). Nos azóta – tudtommal – nem sikerült

piacra vinni, mert vélhetően nehéz erre a piacra betörni. Ez inkább a sci-fi világa és nem a startup-oké. Inkább kísérleti vagy k+f terület. Talán egyetlen értelmes alkalmazása lehet, ha az érintést képesek vagyunk olyan robotba integrálni, amely ipari gyártósoron van és ott végez fontos tevékenységet. — /C/ HAZAI STARTUP: Erre is van példa, hiszen az Innovációs Techshow egyik nyertes projektje éppen egy olyan innováció volt, amely két boxoló robotot mutatott be. A TTTech játéka pedig előrevetíti egy olyan robotikai megoldást, amely akár az iparban is használható. Utóbbi kapcsán tudok startup-ot és piacra vitelt elképzelni.

 

3 – KERÉKPÁROZÁS MÁSKÉNT

 

A magyar Carbon Stringbike, ami 2012. augusztusban mutatkozott be.

/A/ ALAPÖTLET: Martin Krais nyerte a 2012-es genfi-találmány kiállítást egy olyan biciklivel, amely a lábenergia mellett a kézzel is mozgatható. A Varibike szerintem hasonló ötlet, mint az elipszisjárók, tehát annyira nem tűnik innovatívnak, mint például a /C/ HAZAI ÖTLETKÉNT befektetést elnyert különleges meghajtás technológia a StringBike. Kíváncsi lennék, hogy a Portfolion befektetése után miként halad előre a hazai innováció a nemzetközi piacon? Szerintem hallunk még róla!

 

 

Mint a fenti példák is mutatják igen jól állunk innovációs ötletekben és technológiai kreativitásban. Illetve hazánkban is létrejöttek olyan startup műhelyek, ahol ezek az innovációk megfelelő befektetői tőkével társulva sikeresen vihetőek piacra. A témát érdemes lesz folytatnunk és szívesen beszámolunk ilyen hazai innovációkról. Ha tudtok ilyet, légy szíves küldjétek el nekünk ide: info@suu.hu

Illetve még felsorolom azt a néhány érdekes ötletet, amelyet a német szerzők bemutattak. Ezekre hazai vonatkozást egyelőre nem találtam. Ha mégis tévednék és tudtok hazai startup-ot az adott innovációra, kérem írjátok meg a hozzászólásokban!

 

Eben Bayer new york-i feltaláló és a mycobond anyag

A GOMBA, MINT MŰANYAG: A MycoBond nevű új anyag leválthatja a műanyag csomagoló anyagokat.  Az új anyagot a gombafonalak növekedését segítő micéliumból készítették. Az új anyag gyártása tizedannnyi szén-dioxid kibocsátással jár és tökéletesen komposztálható. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen forradalmi lehet a felhasználása.

 

 

 

 

Harald Haas feltaláló és a LED-továbbító

ADATÁTVITEL FÉNYHULLÁMOKON:  Az edingburgh-i egyetem kutatói olyan technológiát fejlesztettek ki, amely a LED-es fényforrásokon keresztül képes adatátvitelre. A technológia állítólag hatékonyabb, mint a rádióhullámok és képes kár teljes mozifilmeket továbbítani, akár egy villanyoszlopba is… Fölöttébb futurisztikus továbbítási technológia. Talán a jövőben fénynyalábot keresünk majd a laptopunkkal, ha az internetre akarunk csatlakozni??

 

Equickle – ez a neve Jürgen Walter mágneses járművének

MÁGNESES AUTÓK:  Már nem is olyan nagy kunszt leketromos autót gyártani. A legújabb fejlesztés olyan autókat készíteni, amelyek egy indukciós pályán haladva a pályából veszik fel a mágneses energiát – minden vezetékes összeköttetés nélkül. Az elektromágneses autókat természetesen robotpilóta vezeti és a közlekedés új mérföldkövei lehetnek – vélhetően nemcsak autóra, hanem vonatra is alkalmazható a technológiájuk. Szerintem utóbbi fontosabb alkalmazási terület lehet.

 

Biocouture – az új bioszövet!!

TERMESZTETT RUHÁZAT:  A brit divattervező, Suzanne Lee olyan speciális szövetet talált ki, amelyet baktériumok hoznak létre. Emiatt nem kell varrni a bőrszerű lapokat, amelyekre könnyen szín és ábrák is nyomhatóak. A vékony bőrre hasonlító anyag könnyen komposztálható és jól bomlik el. Persze arról nem szól a hír, hogy a cukortáptalajon nevelt mikrobák által létrehozott anyagot miként bírja az emberi bőr és nem bomlik-e el idő előtt… Durva elképzelés az öltözködés jövőjéből!

Termessz házat!

ORGANIKUS HÁZ:végül a teljesen futurisztikus organikus ház mintája az ún. FAB TREE HUB, amelyet bioépítészek találtak ki. Ez egy olyan „házfa”, amely növényekből és baktériumokból nő ki, majd a vegetáció egy számítógépesen vezérelt állványzat révén ölt ház-jelleget és alkalmas a bio-lakhatásra… Hát egyelőre lakótelepben még nem gondolkodnak!

Megosztás