Hazai pálya

Okosabb navigációs rendszerek

8 országban, 100 ezer felhasználó kerüli el a dugót a magyar TrafficNav segítségével, akik magántőke befektetéssel indultak be.

Alapvető elvárás minden GPS vagy navigációs rendszerrel kapcsolatban, hogy a lehető legrövidebb utat mutassa meg. De ma már ennél többre is képesek ezek a készülékek. A valós idejű forgalmi adatok alapján optimalizálni tudják az útvonalat, ha pontos, gyors és jól rendszerezett információkat kapnak a forgalomról. Ezzel foglalkozik a TrafficNav Kft., valós idejű közlekedési adatokat szolgáltat nem csak Magyarországon, hanem Írországtól Törökországig 8 országban, közel 100 ezer felhasználónak. És hogy mi a sikerük titka, illetve mit jelent mindebben az IT, arról Makai Bence a vállalat ügyvezető igazgatója mesélt.

„A kereskedelmi forgalomban mindenki számára elérhetővé váló navigációs rendszerek forradalmasították a közlekedési viszonyokat. Ebben a közlekedési evolúcióban a következő lépés az, amit a mi szolgáltatásunk is képvisel. A valós idejű közlekedési információk nyugat-Európában már 15 éve megjelentek, és a TrafficNav jóvoltából ezek a szolgáltatások Magyarországon és Európában is egyre több országban elérhetőek. Nemcsak útvonalat, hanem valós idejű forgalmi adatokat is képesek kezelni a modern navigációs eszközök és szoftverek, így az útvonal tervezésekor azt is figyelembe veszik, hogy merre vannak dugók, torlódások, útfelbontások és merre érdemes menni, esetleg kerülni. A TrafficNav valós idejű közlekedési információkat gyűjt és juttat el végfelhasználókhoz” – mondta el Makai Bence.

A TrafficNav szolgáltatásait – navigációs eszközökön „TMC” internetre kacsolódó eszköz esetén „live traffic” szolgáltatásként – már közel 100 ezer felhasználó veszi igénybe és olyan navigációs márkákkal dolgoznak együtt, mint a NNG, Garmin, Mio vagy TomTom.

Kisebb légszennyezettség, forintosítható spórolt idő

Mindennek nagyon jelentős gazdasági és környezetvédelmi vonatkozása is van. Kamionok, buszok, személyautók állhatnak kevesebbet a dugókban, kevesebb üzemanyagot fogyasztva. Könnyen belátható, hogy a légszennyezettség is csökken így, nem is beszélve a megspórolt idő gazdasági, üzleti értékéről. Másrészt elkerülhető a dugó, a vele járó türelmetlenkedés, felesleges stressz és várakozás.

A dugófigyelés kulcsa a gyors szerverkapcsolat

„A mi munkának két oldala van. Egyrészt rengeteg valós idejű adatot kell gyűjtenünk, másrészt nagyon gyorsan, rendszerezve továbbítanunk kell ezeket nemzetközi szinten is. Ebben pedig nyilvánvalóan nagy szerepe van az IT hálózatunknak és az adatkapcsolatok milyenségének. A mi informatikai rendszerünk soha nem állhat meg, éjjel-nappal megbízhatóan kell működnünk, ezért is választottunk rendkívül körültekintően külső IT partnert” – mondta el az igazgató. A TrafficNav szolgáltatása több, mint 20 virtuális szerver igénybevételével működik. A vállalat az elmúlt hónapokban az Invitel segítségével teljesen virtualizálta szerver infrastruktúráját, egységesítette IT rendszerét és növelte annak kapacitását. Azóta az Invitel Kozma utcai DataCenteréből működik a 8 országot kiszolgáló rendszer. A TrafficNav megoldása többek közt Írországban, Magyarországon, Szlovéniában, Bulgáriában, Görögországban, illetve Törökországban érhető el és a szolgáltatás további országokra való kibővítése jelenleg is folyik.

isztambuli életkép – a két Boszporusz hidat nehéz megkerülni

99,999%-os rendelkezésre állás

„A megbízhatóság, stabilitás a nemzetközi sávszélesség és a virtualizációban szerzett tapasztalatok szóltak a szolgáltató mellett, amikor partnerként az Invitelt választottuk. Az Invitel az áramellátás és klímatechnika vonatkozásában 99,999%-os rendelkezésre állást vállal, ami lényegében azt jelenti, hogy soha nem állhatnak le a szerverek. A virtuális szerver megoldás mellett szólt még a rugalmas bővíthetőség és a méretgazdaságosság. Az Invitel adatközpontjába való költözést sikerült az élesben működő rendszeren jelentős szolgáltatás-kiesés nélkül végrehajtani és azóta is tökéletesen üzemel a rendszer” – összegezte a cégvezető.

Rugalmasság, költséghatékonyság: virtualizáció

A virtuális szerverek kiszámítható működést, rugalmas és gyors kapacitás-bővítést tesznek lehetővé, segítségükkel megspórolhatók a beruházási költségek, hiszen a szerverek az Invitel tulajdonában vannak, a TrafficNav pedig havi fix díjat fizet a felhasznált kapacitás után. Mindeközben nincs szükség saját szerverteremre a vállalatnál, a hűtés és üzemeltetés is az Invitel dolga.

A TrafficNavról

A TrafficNav Kft. egy magántulajdonban lévő zártkörű társaság, amely Magyarországon van bejegyezve. A társaság tulajdonosai magántőke befektetők (Phoenix Investment) és az alapítók, akik aktívan részt vesznek a társaság irányításában. A TrafficNav Kft. tagja a Brüsszeli központú TISA Fórumnak, amely szervezet harmonizálja a TMC szolgáltatók tevékenységét és koordinálja az iparági szabványokat. A TrafficNav szintén tagja a Magyar TMC Kutató konzorciumnak. A TrafficNav Szlovéniában is elindította TMC szolgáltatását 2009 júniusában, és később elindította szolgáltatását Írországban, Görögországban, Portugáliában, Romániában, Törökországban és Bulgáriában is. A TrafficNav szolgáltatásai hamarosan más országokban is elérhetőek lesznek.

 

Megosztás