Hazai pálya

Nem lesz NIH? – egy FB komment szerint

Ma az FB-n arról folyt a találgatás, hogy miként változik a start-up-ok számára fontos innovációs terület. És az egyik kommentező ezt mondta. Kérdés jók-e az értesülései? „A NIH megszűnik, az NGM alól a Miniszterelnökségre kerül az innováció. Lesz egy a NIH-nél nagyobb szuperhivatal, ahová több más intézet, hivatal is beolvad (pl. Bay Zoltán, de ebben nem vagyok biztos). „ – persze ez nem megerősített info. Aztán…

Aztán Varga Mihály, NGM miniszter megnevezte az új államtitkárait, akik között immár nem található meg Dr. Cséfalvay Zoltán, aki korábban a start-up-ok egyik „témafelelőse” volt a minisztériumban (lásd pl. BP HUB munkacsoport). Akkori értesüléseink szerint anno a minisztériumban nagy viharokat váltott ki a Gazella körüli történések sora és többen – házon belül – nemtetszésüket fejezték ki az akkori történések miatt. Nem tudjuk, hogy ennek volt-e szerepe a váltásban. De azt is rebesgették a csiripek, hogy Dr. Cséfalvay az EU Parlamentbe pályázik és inkább ezt szerette volna megkapni.

UPDATE 0612.: „A Hír Televízió úgy tudja: Cséfalvay Zoltán Mikola Istvánt váltja majd az OECD nagyköveti posztján Párizsban.” Forrás: MNO

Aztán megjelent az a hír is, amely így szól:

„A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátására kormánybiztossá nevezi ki Orbán Viktor miniszterelnök Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét.” (Forrás: MTI, Index stb)

tumblr_n5ue8mzMhE1qa1iiqo2_1280

Mi nem politizálunk, de start-up szempontból ezekből a hírekből körvonalazódni látszik az új innovációs stratégia, és hogy milyen változások várhatóak a start-up-ok terén a gazdaságpolitikában. Én már azt is hallottam, hogy mely hatalmi erőterek szeretnének a start-up világgal foglalkozni és mely területeket tervezik előnyben részesíteni. És ha a „csiripek” igazak, akkor nem a korábbi innovációs preferenciák fognak erősödni. Sőt teljesen új szereplők fognak az állam oldaláról megjelenni a témában.

És akkor most itt még „véletlenül” sem említeném meg azt, hogy a Gazella kapcsán még nem történtek aláírások a nyertesekkel, illetve a korábban beharangozottakkal ellentétben még nem íródott ki a Gazella 2… stb. Ezeket még „véletlenül sem” emelném be ebbe a gondolatkörbe… És talán ezt a héten olvasott Forbes Blog bejegyzést is másképpen lehet ezek után értelmezni:

„A halál völgyében csak az állam segíthet” (via Korányi László)

tumblr_n5ue8mzMhE1qa1iiqo1_1280

Mindenesetre érdemes lesz mostanában figyelni az innovációs híreket és átszervezésekről szóló híradásokat. De csak annak, aki ilyen formában szeretne a start-up világban mozogni. Aki továbbra is start-up-ot épít és piaci eszközökkel fejleszti a saját haladását, annak ez továbbra sem fontos persze.

Te melyik körbe tartozol?

tumblr_n2yq9ulVqD1qa1iiqo1_1280

 

Megosztás

One thought on “Nem lesz NIH? – egy FB komment szerint

Comments are closed.