Hazai pálya

Csak tegezz! Start-up maffia és IOT

A tegnapi nap kissé fullra sikeredett annak ellenére, hogy gondoltam beszabizom. De persze „beelőztek” a dolgok. No szabi, de jártam az MTVA film-bizottsága előtt, plusz este egy meet-up-on megismerkedtem Napsugárral IOT témában! Éljen! És meghülyültem, mert mindenkit letegeztem… Ennyit a szabiról.

Szóval 3 hete megkerestek, hogy szakértsek egy dokumentumfilm tervben, ami a start-up-okról szólt. A producer éppen Afganisztánban civilkedik és világot vált meg (komolyan!). Sz’val a producer nem tudott jelen lenni és igazából a fiatal rendező sráccal kellett egy bizottság előtt helyt állnom. Mert előtte a stáb ugyan eljött hozzám és amikor épp román start-up-okat tréningeztük (a Climate-KIC-ben) a Novotelben, átbeszéltük a filmes csíziót (= szinopszist). És búcsúzóul a szerkesztő mondta, hogy király minden, de ő sem tud eljönni. Sajna. De persze én csak menjek el. Ez kissé gyanús volt… Bár az alapvetés egészen killernek tűnt: megmutatni a „magyar start-up maffiát”. Húúú. Nem rossz! Erről doku-filmet forgatni, akár világszinten, akár itthon. Ugye klassz?! No mindegy. A filmesek furcsák. No gond. Megyek.

tumblr_n54vuhFT7Z1ruu90ro1_500

Aztán tegnap volt a meghallgatás, amire a stáb előre felkészített. Mondták, hogy csak 15 perc lesz és „szakértőileg” meg kéne magyaráznom minden okosságot. Mert a bírálók nem értenek ehhez. És ilyenkor a szakértő viszi el a deal-t. Mondtam okés. Vágjunk bele. Negyedóra nem sok. Elviszem, ha kell. Izgalmas. Mert doku-film. Ez klassz.

tumblr_n58pb572lv1ruu90ro2_r1_500

Aztán a rendező a meghallgatás reggelén hívott. Hopp. Ajaj. Mert lenne egy „új” koncepció és nem az, amit előtte javasoltam a Novotelben. No gondoltam, ez már nem jól hallatszik… Jaj! Mondom jöjjön, felveszem reggel a Madách téren. Épp egy új közösségi irodasztorit kéne ott beindítanom (ősztől lesz). Mondom csatlakozzon. Aztán elmesélte a verdában, amíg átmentünk a rádió egykori épületéhez.

tumblr_n3c4azlQKF1rd11tco1_500

Szóval a Prezi-Ustream-LogmeIn sztorit kéne feldolgozni. Mondja a rendező. Nagy tekintettel. No bumm. Mondom. Ez ám a sztori…. Ne már, ezt ezren feldolgozták már… Ja meg előtte éppen azt javasoltam, hogy a friss start-up-okkal kéne foglalkozni. Akkor most ez miként így? Aztán volt egy kis vita persze. Mert a rendező srác nem vette, hogy itt most nem szivárványozni és művészkedni kéne. Mondjuk egy dokumentumfilm rendezőtől nem is kell mást elvárni. De a start-up világ nem ez – szerintem. Mondom neki.

Mert sokkal erősebb koncepció lenne, ha kiválasztanánk 3-4 teljesen „szűz” és hiper tehetséges új ötletet. Melléjük keresnénk egy sikersztorit megélt mentort, olyan menő srácokat, mint a Prezisek, vagy a Ustream alapítók. És a friss sztori fejlődéséhez társítva mutatnánk be, hogy mi is itt a csízió… No bumm. Ez már talán jó lesz. Mondta. De azért látszott, hogy jobban bírná, ha felfedezné ismét az ezerszer agyon emlegetett siker mantrát…

tumblr_n4qfh2c59l1qzkv57o1_500

No aztán jól sült el a meghallgatás. Mert ez a sztori bejött a bizottságnak. Mondom ha negyedóra van, akkor begyorsulok. Sajna letegeztem mindenkit. És mind a négy ítész ősz hajú volt. Na mondom, ez annyi. Aztán amikor gyorsban vázoltam neki, hogy a legutóbbi inkubációnkra jöttek Romániából, jöttek Debrecenből, jöttek Ózdról stb… akkor elkezdték érteni a dolgot. Aztán amikor mondtam, hogy a magyar tehetséget mindenhol bírják a világon, egyre jobban beindultak. Aztán amikor mondom, hogy mindez hiper jó mindenkinek. Akkor már klassz lett a hangulat.

IOT – Design Terminal

Aztán este elmentem Szabó Balázs által meghirdetett IOT- meetup-ra. Egyrészt Balázs nekem etalon, és Balázs most „ráfordult” az IOT-re. Kiváncsi lettem miért is? Összeálltak heten és ‘befundingolták maguknak az új cégüket, ami közlekedés optimalizálását akarja. Igazán szimpatikus és globál elképzelés. Azt mondja Balázs, még az Überesekkel is tudnak tárgyalni. Szóval igazi sikersztorit érezni. Jönnek.

tumblr_n4py66DGZU1ruu90ro1_500

No nagy lelkesen végigültem a meetup-ot, ahol kissé beszundikáltam az elején. Mert a LogmeIn mutattatott be egy automata kávégépet, aminek a működését a weben lehet követni… no ezen nem tudtam beizgulni. Aztán az iEurope tőketársaság – eddig a piacon full inaktív munkatársa – vázolta, hogy miért jó is a befektetőknek az IOT. Ebből a lényeg az volt, hogy a „hardvereké” a jövő… de nem derült, hogy az iEurope fog-e befektetni, mert mintha anno kivonultak a magyar piacról. Lehet ismét visszajöttek és ezek szerint fognak valamit csinálni? Ez jó lenne. Mert ők nagy nemzetközi privát háttérrel bírnak. Klassz lenne.

tumblr_n5wo6xmk1Y1ruu90ro1_500

No aztán épp elkezdtem gondolkodni, hogy rágyorsítok a hazamenetelben, mert már esteledik. És megjelent Napsugár. Egy Hollywood-i effekt-bűvész társaságában! Eleve furcsa volt, hogy a közönség soraiban megjelentek kissé drága göncökben lejtő félig bölcsész, félig üzletember külsejű házaspárok. Plusz belejtett egy „emeletes cipőben” és fehér bőrdzsekiben pompázó szőke fiatal hölgy. Teljesen kirítt a meetup-os geek-kóder közegből… Mondom: mi van?! Ez nem a Szilícium völgy sorozatban megismert belterj. Kik ezek?

tumblr_n58pjw330w1ruu90ro1_500

Aztán Olivér barátom, vadi új, vakítóan fehér Vespájával is befutott. És kissé aggódva, hogy az új fehér-metál-Vespát esetleg a közteresek elvontatják, elárulta, hogy a kompánia, igazából Los Angelesről repült ide. És haverok. Zsír mondom. Mi van?! Ez ide hogy?! Aztán annyira beájultam, hogy szinte mindenkit letegeztem. Ismét. Vazz. (Vezettem, azaz egy ásványvíz volt bennem full)  Mert azon nem lepődtem meg, hogy Shy befutott a HUB szülinapi partijáról és erősen vidám hangulatban van. És kissé furcsa dolgokat mondott a Design Terminal felső teraszán beszélgető impozáns társaságban… mert ezt már megszoktuk és ettől élünk. Ugye. De azon meglepődtem, hogy az IOT és a 3000 dolláros ruha együtt fog teremteni egy „full IOT mogoldást”. Mert a fehér bőrdzseki lélegzik és egy hőérzékelős app-on keresztül sok más intelligens dolgora is képes lesz. És összekötődik a gazdájával. Aki gondolom kellően gazdag, hogy megvehesse ezt a hightech cuccot. Íme:

És nem poénkodom ezen egyáltalán. Mert Napsugár anno a Dolce and Gabbana „emerging” globál versenyét is megnyerte, és számos sajtós írt róla. Olyanok mint Washington Post, New York Times, Vogue stb. Szóval mindez nem poén. Meg a webmilliárdos Il Bacio palotában is az egyik kiemelt termék. Szóval mindez vérkomoly.

tumblr_n4cczfZB5y1rqgjz2o1_1280

Szóval estére beláttam, hogy itthon a start-up világ még tartogat meglepetéseket. Mert jönnek olyan új impulziók, mint egy doku-film, mint az IOT és mint maga Napsugár! Akit igérem a jövőben figyelni fogok! Hajrá süssön a start-up-ok napja! 

 

Megosztás

2 thoughts on “Csak tegezz! Start-up maffia és IOT

  • Imre

    Tegnap elolvastam a negyedikes kisfiam regénynek szánt írását, és nagyon aranyos volt. Ez az írás nagyon sok mindenben hasonló stíluselemeket mutat az övével, mégsem tartom elfogadhatónak egy felnőtt embertől.

    Amíg ilyen bekezdéseket leírsz, addig tanácsolnám inkább a podcastek készítését:
    „Szóval a Prezi-Ustream-LogmeIn sztorit kéne feldolgozni. Mondja a rendező. Nagy tekintettel. No bumm. Mondom. Ez ám a sztori…. Ne már, ezt ezren feldolgozták már… Ja meg előtte éppen azt javasoltam, hogy a friss start-up-okkal kéne foglalkozni. Akkor most ez miként így? Aztán volt egy kis vita persze. Mert a rendező srác nem vette, hogy itt most nem szivárványozni és művészkedni kéne. Mondjuk egy dokumentumfilm rendezőtől nem is kell mást elvárni. De a start-up világ nem ez – szerintem. Mondom neki.”

    • miskolczy _cs

      Imre, ízlések és pofonok… azért köszi a véleményt, és, hogy elolvastad a postot!

Comments are closed.