KülföldRiportok

NASA Research Park és a Singularity University belülről

Nagy érdeklődéssel vártuk, hogy a Singularity University (lásd Google egyetem) tavaszi budapesti versenyének nyertese milyen élményekkel tér vissza a Szilícium völgyből. Nos itt a beszámoló! Várnagy Priszcilla (be-novative) tapasztalatait olvashatjátok a Szilícium völgy központjából!

Miként kerültem a Szilícium völgybe?

A NASA és a Google által alapított Singularity University első Közép-Kelet és Dél-Kelet-Európai Régió innovációs versenyében cégünket, a Be-novativet képviselve nyertem meg a fődíjat. Egy hónap múlva jöhettem ki a Szilícium Völgybe, a NASA Kutató-Parkba a Singularity University 2,5 hónapos programjára, melyre a világ következő vezetőit válogatták ki – elképesztő múlttal bíró emberekkel találkoztam! Most az első hetek élményéről írok, arról amit itt látok, amiről tanultam, és amelyeket mi, magyarok is átvehetnénk.

A Singularity University valójában nem egyetem, a múlt helyett a jövőről szól

A Singularity University nem egy hagyományos felsőoktatási intézmény. Nincsenek minden évben ismétlődő kurzusok, az ittlévők döntő többsége már rendelkezik masters vagy phd diplomával, többszörös cégtulajdonos, innovátor, illetve az élet több területén bizonyította kiemelkedő képességét: a bőrrák kezelésétől millió dolláros cégek alapításán át technológiai újításokig. Ez sokkal inkább egy újfajta tanulási-együttműködési program, ahol a technológia jelenlegi állását egyben ismerjük meg, azért, hogy a tudást beépítsük saját projektjeinkbe és arra használjuk, hogy több embert érjünk el a Földön olyan innovációkkal, melyek az emberek életét segítik az általunk alapított cégekben. Ez egyben egy inkubációs program is, néhol a 2in1 kihívásaival és előnyeivel – a mi felelősségünk a legtöbbet kihozni a lehetőségek ezréből, kapcsolatok és innovációs tapasztalatok százából.

A program, mentorok, eszközök

 A Singularity University GSP12 nyári kurzusa tíz hetes. Nicsenek éves, több éves programok, a mienknél kizárólag rövidebbeket szervez a vezetőség itt a NASA Kutató Park Kampuszán. Ebben a programban 80-an veszünk részt 36 országból, viszont a mentorok, szakértők akikkel felvehetjük a kapcsolatot ugyancsak legalább 80-an vannak. Mikor találnánk ilyen felállást hagyományos egyetemi környezetben?

A program első felében 9-22h-ig elismert szaktekintélyek tartanak előadásokat kevéssé ismert technológiákról: ilyen területek a biotechnológia (pl. génkezelés, őssejtterápia), nanotechnológia (az anyagok atom szintű tervezése, atom méretű robotok felhasználása pl. gyógyításhoz), űrkutatás, mesterséges intelligencia, robotok és a jövő számítástechnikája: hálózatok, robosztus adatok rendezése. Ezek a technológiák vértezhetik fel az embereket a 21. század legnagyobb kihívásainak megoldására, ha a megfelelő célra használjuk őket és fel tudunk készülni a várható kihívásokra. Új, feltörekvő, és már bizonyított cégek vezetőivel beszélhettünk, akik olyan sokszor ésszerűtlennek tűnő futurisztikus innovációkkal kísérleteznek, mint a Matternet (távirányítható repülőgépekkel szállítatni anyagot-tárgyakat-élelmiszert utak helyett Afrikában), a DNS szekventálás és génkezelés, vagy az agyi hullámok mérése és kijelzése a képernyőn. Olyan történeteket hallgattunk, amelyekkel emberek ezreinek életét tették jobbá pl. mikrofinanszírozás segítségével a KIVA-n keresztül, ahol az egyének segítik egymás költségeinek fedezését kölcsönnel, vagy Dan Berry űrasztronatáét, aki több, mint egy évtizedig minden évben beadta a jelentkezését a NASA-hoz, annak ellenére hogy mindenki azt mondta neki, inkább adja fel.

Az előadások 5-6 hétig folynak folyamatosan, de a 4. héttől workshopokon és laboratóriumokban is gyakorlatozunk, sikeres cégeknél szakmai látogatásokon veszünk részt, hogy helyben lássuk ahogy az újításokat szervezik. Ezzel párhuzamosan – ami még előttünk áll – 6. héttől teamekben dolgozunk saját megoldásainkon.

 A teljes program alatt nyitva áll az Autodesk által szponzorált Innovation Lab ajtaja 2 lépésre az előadó teremtől, ahol szakértők folyamatosan jelen vannak, segítenek mindenkinek, aki kísérletezni szeretne, tervezni, programozni, vagy építeni valamit. A legtöbb ember aki belép, visszaugrik mentálisan az időben, és mint gyerekkorunkban a lego-kockákkal, úgy bánunk az alaplapokkal, szenzorokkal és robotok fő alkatrészeivel. Sokszor ez nem feltétlenül azért van, hogy mi magunk alkossuk meg a következő generáció szenzorait, hanem a kreativitásunk felébresztésére, ez az innováció alapja.

A GE Healthcare innovációs szakértője pl. megosztotta velünk, hogy fejlesztőiket ki szokták vinni változatos terepre, hogy sokszínű emberekkel talalálkozzanak és pl. autóversenyen vegyenek részt. Valami olyanon, ami nem feltétlenül kapcsolódik a napi munkájukhoz, mert így kapják a legtöbb inspirációt. Nem csak a Google féle 20% saját idő létezik, ami az innovációt serkenti, bár a modellek sokban hasonlítanak.

 Amit Magyarországon is megtanulhatnánk

A kísérletezés és a játékosság előnye, hogy nem félünk a bukástól, ellenben amit nyerünk, azt könnyen üzleti értékké konvertáljuk. Itt, a Szilícium Völgyben a bukást ünneplik. Azt jelenti, hogy valamit megpróbáltál. Most pedig tanulhatsz belőle. Itt a legfontosabb, hogy az emberek megpróbálják, szabadon tegyenek lépéseket és a tapasztalatból lépjenek tovább. Ez akkor sikerül, ha a vízióhoz ragaszkodunk ha hiszünk benne, a megvalósítás módját viszont apró lépésekben validáljuk, akár teljes mértékben újra is kezdjük. Ezt a lean szemléletet jobban is bevezethetnénk a legnagyobb magyar cégeknél is, mint a startup inkubációs központokban –  ha kísérletezünk, nem csak egyféle módon és nemcsak egyféle terméket tudunk fejleszteni, és gyorsan kapunk visszajelzést. Ezeknek az innovációs laboratóriumnak óriási sikere van itt kint, ezekből indul minden fejlesztés

Eric Ries

A Singularity Universityben egy szakértőkből, nagyvállalatok, startupok, közösségi kezdeményezések, mozgalmak vezetőinek és üzleti angyaloknak teljesen vegyes hálója áll készen kezdő vállalkozások támogatására. Akkor is találkoznak a csapatokkal, ha azok csak beszélgetni szeretnének . Miért? Mert sokszor a kicsi óriások inspirálják őket, a kapcsolatok kapcsolatokhoz vezetnek, és előrelépni csak együttműködésből lehet. A szakértőket, tanácsadókat, vállalkozókat nálunk is meg lehet találni annak aki agilis. De munkamódszerük sokkal kötöttebb, egy kezdő vállalkozó nem feltétlenül gondola rá, hogy előbb szakértőkkel találkozzon. Mi lenne ha mernénk bármit kipróbálni kicsiben, amit üzleti értéknek érzünk? Mi lenne ha lenne 15% időnk arra, hogy az innováció kezdeti szakaszán módszeresen átlendüljünk? De az is elég lenne ha kihasználnánk jobban az olyan tereinket, ahol lehet kísérletezni (pl. FabLab), ha tudnánk hogy ez mire való.

Igyekszem többet hazahozni abból a módszertanból amit itt megtanultam, és ezt a Magyar kultúrába illeszkedően átadni mindazoknak, akik érdeklődnek, hogy mi történik a NASA Parkban és hogyan fejlődnek az apró óriások világszintű fejlesztéseikkel előrukkolva a Szilícium Völgy szívében. Azt tervezem, hogy egy vagy több workshopon megpróbálok a legtöbb kultúrális vagy technológiai titkot fellebenteni abból a módszertanból, amibe a leantől a design gondolkodáson és az IDEO stratégiáján keresztül a nagyvállalatok kollaboratív innováció-menedzsmentjéig a két és fél hónap alatt betekintést nyerhettem.

 

 

 

Megosztás

One thought on “NASA Research Park és a Singularity University belülről

Comments are closed.