Külföld

New York! Buli! És magyar startup-ok!

Este az év bejelentésének lehettünk tanúi. Ha startup lennék, rohannék az iCatapult csapatához, hogy vegyenek be a programba! És ezerrel küldjenek ki New York-ba! Beszámoló a Primus ma esti premierjéről, amit előzőleg már találgattunk.

Nos a nagy bejelentés a Primus 9. befektetése, egy olyan startup, amely nem egy hagyományos cég, hanem az iCatapult névre hallgató accelerátor*. Amely célja, hogy New Yorkba (alias Silicon Alley / fasor) vigye ki a legjobb magyar tech-startup-okat. És a lean metodológia alapján hiper-globál sebességre állítsa a legtehetségesebbeket! Éljen! Végre tettünk egy történelmi lépést itthon – de ezt majd később!

A programot és a céget Hild Imre vezeti, Krajcsovics Péter, alias Krajó segítségével. Ők mindketten korábban a Primus befektetési tanácsadói és kollégái voltak. Imre régóta egyengeti az USA-beli kapcsolatokat és korábban – elmondása szerint – igen lelkes éveket töltött a keleti part Stanfordjának számító Cornell egyetemen. Innen ered az indíttatása, hogy az amerikai vállalkozó szellem segítségével, a kinti partnerek révén a hazai tehetségeket is globális lehetőséghez juttassa. A tervek szerint most is egy évből legalább félévet kint lesz New Yorkban, hogy a helyi partnerekkel segítse a kijutó cégeiket.

A kinti partnerkör pedig igazán impozánsra sikeredett: a fő eleme a világ talán második leghíresebb inkubátorának (vagy inkább accelerátorának) alapítói közül kerül ki. Akik a Techstars-os tapasztalatok és tudás révén létrehozták a Global Accelerator Networkot, amelynek hamarosan remélhetőleg az új iCatapult is tagja lesz. További partnerek még a We Work Labs és Venture Out New York. Ők biztosítják azt, hogy az iCatapult által támogatott startup-ok kijussanak a New York-i startup networkbe és új kapcsolatok révén piacot, vagy új befektetőt keressenek. A lean tudást pedig – Imre szerint – nagy guru Patrick Vlaskovits barátsága és szakmai mentorkodása adja. (Őt én nem ismertem, de ez nem is jelent semmit – én full Eric Ries-hoz kötöttem a lean-t…) Ahogy látom Vlaskovits, a harmadik legnagyobb inkubátornak a mentora, azaz ide is lesz egy klassz szál. Ez talán fontosabb, mint a lean tematikai kapocs.

Bruckner Zoltán, a Primus Jeremie-s tőkealap vezetője a bemutatót követő mini-fogadáson elmondta, hogy alapvetően nem akarnak „pressziót” gyakorolni a kivivendő startup-okra. Elegendő, ha 2-3 év alatt megtalálják a helyüket. Nincsenek olyan prés alatt, mintha egy inkubátor féléves programjában lennének bent és félév alatt exitet vagy más befektetést kellene elérniük. Ők alapvetően 2-3 éves felfutást adnak az iCatapultnak, ahogy az ezt megelőző nyolc befektetésüknek is.

A közös munkát pedig a Digital Natives csapata és Bárdos Kristóf vezeti. Róluk már elég sokat írtam, mint tehetséges inno-műhelyről. Tehát jó kezekben lesznek a jelentkezők! Örvendetes, hogy ők fiatal szakemberként és gyakorló startupperként első kézből fogják egyengetni a hozzájuk kerülő startup-ok terveit, közösen segítenek a fejlesztésben. Király lesz! Kristóf az egyik érdeklődő startup-nak elmondta, hogy kb. 3 hónapig a felkészítés zajlik, majd utána következhet egy féléves New York-i kitelepülés, ahol az iCatapult fedezi a kinti költségeket, de fizetést ezért nem adnak a tehetséges delikvenseknek. Arról nem szólt, hogy ezért mennyi tulajdonrészt kérnek. Vagy azt sem tudtuk meg, hogy mikortól lehet jelentkezni. De ezeken ne akadjunk fenn, mert biztos meg fognak tudni állapodni a legjobbakkal. Naná, ez így is hiper lehetőség! Mondom, rohanjatok jelentkezni, aki éppen új startup-on gondolkozik!!

Félre téve a hiper lelkesedést, és sikerérzést, amelyet a bejelentés kapcsán érzek, azért (bocsi, de) el kell mondanom, hogy  maga a hivatalos speech kissé szárazra és techire sikerült. Rengeteg vadidegen szakszót hallottunk és röpködtek az ilyen mondatok: „Akár még közösen céget is csinálhatunk a jelentkező startuppal, csak azért, hogy minnél lean-ebben érje el a globális perspektívát„. Itt talán jobb lett volna csak annyit mondani: „Fiúk, megcsináltuk! Gyertek, aki benne akar lenni egy irdatlan klassz buliban!” – és ennyi bőven elég lett volna! E helyett Imre annyira belelkesült, hogy minden második mondatában benne volt a „lean” szó, az „accelerátor” és a „globális” szó. Ezzel lényegében tudat alatt belénk is nyomta a fő üzenetet, bár kissé beblokkolt az agyunk, mire lekódoltuk a rengeteg furmányos szakzsargont.

Az pedig már igazán bezavarta a meghitt lelkesedésemet, hogy ő is a szokásos és elcsépelt dumával kezdte, miszerint „cél, hogy megszülessenek a Prezi, a LogmeIn és a Ustream sikersztori követői”. – Neeee! Könyörgöm, ha még egyszer valaki ezt elmondja egy konferencián, akkor én ugrok egy iradatlan nagyot!! Brrrr.

Szóval én ezt az egészet úgy értelmeztem, hogy itt azért valami új dolog, valami „startup történelmi” tett született. Nem a Prezi, nem a LogmeIn, nem a Ustream sztori reinkarnációja! (ismét Brrrr. Brrrr.) Nem, hanem a hazai ekoszisztéma életre kelése és nemzetközi térhódítása indult meg, most már visszavonhatatlanul!

Eddig csak közös kísérletek voltak erre. Immár nem csak a három csodált cég jeleskedik az Újvilágban, hanem számos startupnak megadatik a katapultálási lehetőség. Ez pedig az a szakmai fejlődésvonal, amelyet legelőször egyik seed befektető barátommal, amolyan privát ügyként indítottunk el a Valley Connectben. Vagy aminek az első hazai szóvivője és lelkes úttörője Záboji Péter volt, aki a nemzetközi kapcsolati hidakat építi ki évek óta! A startup hídnak ezen elemei most egy tőketársaság (Primus) tőkéjével, Imre-Kristóf-Krajó tudásából (lásd management) élővé válhatnak és immár jelentős tőke, 400 millió forintnyi tőke (lásd EU Jeremie-s forrásból) fogja segíteni a magyar tudás, innovációs képesség és startup világ térnyerését! Húúú, nagyon belelkesültem! És irdatlanul kíváncsi vagyok az első lépésekre.

Végezetül még annyi személyes élményt engedjetek meg leírni, hogy ritkán érzek olyan ünnepélyes és közös sikertől „duzzadó” érzést egy startup eseményen, mint amit itt éreztem. Először is ott volt vagy 5-6 Primusos befektetési kolléga, akik mind gyerek módjára osztogatták az új iCatapultos névjegyüket! Én is begyűjtöttem vagy 4 ilyen névjegyet. Látszott, hogy ez az ügy a cégen belül mindenkié, és hiper lelkesek! – Másodszor meghívták a szakma krémjét, azokat, aki velük párhuzamosan, évek óta dolgoznak hasonló ügyeken: többek között ott volt Nagy Petrosz (Colabs vezér), Záboji Péter (EEF), vagy több meetup-os arc (pl. Kaizer Gábor) stb. Ez is szép volt, mert együtt örülhettünk a sikerüknek! – Harmadszor pedig ott volt sok gyakorló startup (pl. Be-novative, Zinbox, Escape Media, ), akiknek pedig ismét csak annyit tudok mondani:

„Indulni jelentkezni, ezerrel!!”

* MAGYARÁZAT: az accelerátor egy olyan inkubátor, amelyben tőkebefektetés is van. Ennek formája lehet fizetés, vagy átadott tudás és üzletfejlesztés. Az inkubátor inkább tudást és metodikát ad át. Legalábbis ez a szakmailag elfogadott közvélekedés. Itthon összefoglalóan inkább inkubációnak nevezzük a formát és sokszor az accelerációt is ez alá soroljuk. Ez csak elnevezésbeli disszonancia, a lényeget nem érinti. A lényeg, hogy ezen modellek révén nevelik ki a magvető (seed) startupokat.

 

Megosztás

One thought on “New York! Buli! És magyar startup-ok!

Comments are closed.