Piaci füles

Pikáns szakmai bírálat

Ma egy régi kollégám (egykori társam?), aki újabban jelentős hazai mobilkonf-ot szervez, nos a HWSW-n keresztül beszólt a startup közösségnek… és kritikát mondott. Párunk szerint nem szépet.

Íme ez volt a startup közegről a kritika, amit egy közösségi alaptag küldött nekem felháborodva:

„A … konferencia alapítója és főszervezője a HWSW-nek elmondta, az idei program igyekszik leszámolni a startup események elkoptatott, elhasznált negatív renoméjával és friss, hatékony, konstruktív programmal lendületet adni a fiatal technológiai vállalatoknak.”

„A program nem csak azért érdekes, mert az önjelölt startup evangelisták helyett valódi specialistákkal lehet találkozni, hanem azért is, mert ez esetben a startupok számára a jelentkezés ingyenes. Kockázat nélkül méretheti meg magát mindenki vagy tanulhat, fejlődhet a későbbi projektjeihez.”

tumblr_mistm8TsUf1rykv21o1_500

 

Háát írtam neki, h többünk szerint nem kéne ilyeneket mondani kívülről. Mert ez nem korrekt azokkal szemben, akik szerinte „önjelölt” formában dolgoznak a hazai ökoszféra fejlődésért. Válaszában egykori kollégám elhatárolódott és inkább az újságra kente a véleményt.

Aztán délutánra a közösségi körben  híre ment a fiaskónak és gyorsan kiderült, hogy nevezett régi kollégám igazából hamarosan egy mega-nagy távközlési céghez megy dolgozni, aki mellesleg az eseményének a szponzora is. Legalábbis a híresztelésből ez derült ki, nem megerősítve.

Innen „megnyugodtam”, mert hiteltelenné vált a dolog… Hiszen aki entrepreneurship-ről kritikát mond, attól el is váratik, hogy úgy fejlessze életét is. De persze ez is kritika, végülis a vélemény közös tanulásunkat is szolgálhatja.

UPDATE: További pikantéria, hogy a kritikát megjelentető cikket lényegében az esemény médiapartnere jelentette meg. Úgy, hogy a cikk hemzseg a reklámlinkektől a konferenciára, és sehol egy „X” vagy utalás arra, hogy a cikkük igazából egy szponzorációs anyag lenne… pedig tudtommal ilyen esetben a médiumnak fel kellene tüntetnie, hiszen érintett az eseményben. És még ez a konferencia akar a startup világból merítkezni, hmmmm

 

 

Megosztás

22 thoughts on “Pikáns szakmai bírálat

    • Kristóf

      Azt hogy kell jelölni itt, ha ez tetszik?

      • Balázs Szabó

        Ez nekem is bejön.

  • Szekeres Tamás

    Én úgy tudom az összes hazai startupversenyre a jelentkezés ingyenes volt és most is az. Ez nem a Smartmobilon bevezetett újdonság. Sőt, a Smartmobilon eredetileg 50 000 Ft volt a mobil startupversenyre a nevezési díj, de a szervezők ezt később törölték és ingyenessé tették, mert nem volt jelentkező. Kifelé úgy hirdették, hogy erős a szponzori háttér, és emiatt ingyenes, de amikor még fizetős volt, már akkor is erős volt a szponzori háttér…

    A valódi specialisták azok kik? Akik majd náluk a döntőbe kerülnek? A mások által szervezett korábbi startupversenyek döntősei pedig az önjelölt evangélisták? Vagy ezt konkrétan hogy érti a Smartmobil szervezője?

    • prospero

      Igen, a közösség korábbi startup versenyie mind ingyenesek, nemcsak a nevezés, hanem a közönség is… a SUU-n tavaly ingyen és 2000 ért lehetett jegyet venni. Furcsa ilyen kriitkát olvasni, mintha évekig „hülyeként” dolgoztunk volna…
      köszi a kommenteket

      • Szekeres Tamás

        Nem csak konkrétan a ti versenyetekre gondoltam (természetesen a SUU is), hanem az ÖSSZES startupverseny ingyen volt és van. Kapásból néhány, ami most az eszembe jut: A Colabsos fiúk Elevator Speech startupverseny sorozata, a barcamp Budapest startupversenyei, a startup sauna, és megannyi magyar, valamint régiós kezdeményezés. Az IVSz is szervez ingyenes startuversenyt idéntől stb stb stb.

        • prospero

          Igen, bocsi a többi is ingyenes! De jobbára a belépő is az…

  • önjelölt_12

    Smartmobil konferencia Startup programja = az „önjelölt” mobil ( wannabe ) startupperek versenyével.

  • HWSW

    valóban, igazi pikantéria, meg reklámcikk, meg updatet érdemel, ha egy informatikai szaklap ír a legnagyobb hazai okostelefonos rendezvényről. az lenne a gáz ha nem írna, médiapartnerség ide vagy oda. (x)

  • Török Szultán

    Ez az a rendezvény, ahol
    – eredetileg 50.000 forint volt egy startupnak a jelentkezés, és a startupokat rögtön arra bíztatták, hogy vegyék meg a 30.000 forintos látogatói jegyet, hátha nem jutnak be?
    – nemzetközi térképre akarja feltenni Budapestet, de a konferencia honlapja és a startupverseny oldala csak magyarul van fent?
    – nemzetközi térképre akarja feltenni Budapestet, de a konferencia neve félig angol, félig magyar, így a külföldieknek idegenül, furcsán, bénán hangzik már a neve és URL-je is?
    Magyarországon én óvatosan kezdenék el savazni.

    Emellett valaki mesélje már el, hogy mi az a „startup események elkoptatott, elhasznált negatív renoméja”.

  • önjelölt_12

    ezt az „önjelölt” fogalmat tovább lehetne tárgyalni egy másik blogposztban.

    Az „önjelölt”-et nagyon gyakran a mesterséghez nem értő, „kontár” , ügyetlen, szakképzetlen iparos szinonimája. Ha ezt a StartUppereknél a sikerben mérjük, akkor szinte majdnem mindenki ilyen.
    100 StartUpból – minimum 99 elbukik.
    A 99 elbukott startupper – már szakképzett? Nem.
    Veteránnak veterán – de lehet, hogy a fogalmak alapján ugyanolyan kontár.

    A Sikeres startupper már képes átadni a tapasztalatait? Nem biztos.

    A coach-ok ( vagy inkább coach iskolák, coach képzések ) is félig jogosan megpróbálják definiálni az „önjelölt coach”-ok fogalmát; mert rontják a piacot.
    Minden buborékká fújt divat szakmánál probléma az, hogy mindenki fel akar szállni a trendre.
    érdemes belenézni, habár nem teljesen értek velük egyet. http://www.cons.hu/index.php?menu=cikk&id=888 )

    és a jogos kérdések (kérném megválaszolni! :) )

    – kell-e startUp szakmai egyesület ? ( ami megpróbálja a szakma alapkövetelményeit definiálni, a tagjait képezni, minősíteni és ezáltal kontárokat szűrni )

    – A Startup tanácsadók – lényegében coach-ok ?

    – Hogy lehet definiálni/jellemezni a kontár startup tanácsadót?

    – …

    • startup szakmai egyesulet? hogy mi?

  • Balázs Szabó

    Valóban nem szerencsés az ilyen jellegű kommunikáció a szervezők részéről, de úgy gondolom, hogy ez a poszt legalább annyira ártó vagy még ártóbb a startup világ számára.
    Mindenki végezze a munkáját ahogy azokban az országokban teszik, amelyek az – egymásra mutogatás és generált konfliktusok nélkül- már felkerültek a startup térképre.

    • prospero

      szia Balázs, köszönjük, nagyon igaz a véleményed! De a magyar startup világ szerintem már felkerült a „nemzetközi térképre” és ez vélhetően nem befolyásolja ezt a képet. Az ilyen ügyek inkább önértékelést, és szakmai támpontot jelentenek. Plusz szerintem bizonyos jelenségek mentén nem szabad csukott szemmel elmenni… csak ennyi, és ez csak egy blogírás volt. Nem több.

      • Balázs Szabó

        Szerintem nagyon sok munka vár ránk, hiszen a „régióból” más országok villámgyorsan elhúzhatnak, ha rosszul koncentráljuk az energiákat. Gondoljunk csak a Pioneers Festivalra, vagy a How To Webre, hogy milyen nemzetközi nyüzsgés van körülöttük. A hazai startup kör nem túl nagy, így a széthúzások is sokat árthatnak. Én a békés, szorgalmas munka híve vagyok, ami az együttműködésekre épül. Úgy gondolom ennek van értelme.

    • Egyetértek Balázzsal. Én is a békülékeny hang híve vagyok.
      Csabának viszont szerintem az önértékelés terén van igaza.
      Egyébként, amíg nincs „startup főiskola” vagy OKJ-s startup papír, addig mindenki önjelölt itt btw…

  • doransky ide vagy oda (ezen a ponton érdemes megemlítenem, hogy nem kedvelem) az insiderblog sem különb! Szerintem érdemes mindenkinek megtudnia, aki ezt olvassa, hogy az insiderblog hogyan működik: Releváns hírek közlése helyett médiaajánlattal tud majd szolgálni, ha szeretnétek, hogy írjanak startupotokról, ebben az esetben konferenciátokról! Álszent bagázs, hol éltek és ha így folytatjátok, szerintetek meddig?! Bárki mással is megtörtént ez esetleg? Kommenteljétek, kiváncsi vagyok a tapasztalatokra!

  • A HWSW az vajon mi? Szánalomhalom. Részlehajló, képmutató és sekélyes. Matyi jellegzetes iparági hullámlovas, oda billen ahol pénzt remél. Most jelentős pénz látszik a startupokban, mit vártál? Dojcsák Dániel is fog még startup konferenciát szervezni, ha ráéreznek, hogy itt a zsozsó.

    Különben is a konferencia szervezőnek nem kell érteni a témához. Ő csak szervezi, vagy nem?
    Matyikának sok sikert a Matávnál, hamar lesz a Smartmobil vállalati konferencia. A lehúzott Day1 után most átugrik egy másik hordozóra. Ez az igazi tehetség, megérezni a kövér, zsíros kutya szagát és időben átugrani a kiszipolyozott jószágról. Meg is írta, elkötelezett híve a magyar startup világnak, és 2 forinttal hozzájárul a sikeréhez. Köszi Matyi, dobd a bélást!

    • Török Szultán

      nevettem :D

  • Szekeres Tamás

    A Smartmobil konferenciának az insider blog is a médiatámogatója a konferencia honlap szerint. Ha ez így van, akkor meg miért így zárjátok le a posztot:”És még ez a konferencia akar a startup világból merítkezni, hmmmm”. Vagyis miért támogatjátok a rendezvényt?

Comments are closed.