Riportok

16. heti riport: akviráció ezerrel!

A 16. héten itthon nem történt semmi „startup-ügyileg” érdemleges. A Valley-ben viszont akviráció akvirációt követett: elkelt a web2-es Delicious, a VISA beszállt a divatos Square-be, angyal-körrel elindult az elitista MILK, amely tele van sztárral stb. –  A Techcrunch befektetési hírözönéből válogattuk ki a heti legfontosabbakat.

A Delicioust már régóta árulta a Yahoo, de most állítólag sztár vevőket, a Youtube alapítóit találta meg a web 2.0-s legendás site-ra, amely fénye az utóbbi időben kissé megkopott. (Ugyan már ki akar a Facebook és Twitter-lázban bonyolult link megosztásokkal bíbelődni… sic!) Az ár még nem derült ki, de pár 10 vagy 100 (??) millió dollár lehet.

A VISA beszállt a nagy üdvöske Square startup-ba.  A mostani 27,5 millió dolláros kör után immár összesen 37,5 millió dollár került a cégbe, amely a Twitter egyik alapítójának Jack Dorsey-nak az új cége. A sikert és a piaci érdeklődést mutatja, hogy az idei első negyedévben a várt 40 millió dollár helyett csaknem 66 milliós értékesítési forgalmat kezelt a Square.

Szilicium völgyi sztárok teje

Kevin Rose összeszedte az első 1,5 millió dolláros angyal körre-valót a MILK mobil lab-ra. Nos többek között ők vannak benne az új startup-ban: Michael Arrington (Techcrunch vezér), Evan Williams (Twitter alapító és vezér), Ashton Kutcher (Hollywood-i színész és angyal sztár, aki nélkül nem indulhat menő startup… igazi megszállott angyal) és a Digg alapítói.

5 hó / 3 fő = usd 35M !!

És a végére hagytam a hét leg-megdöbbentőbb hírét, amelyben egy 5 hónapos startupot 35 millió dollárért vásárol fel a Google! Igen, megdöbbentő, ugye? A startup neve TalkBin és csupán 3 fejlesztő srác gründolta.

KONKLÚZIÓ: összeszámoltam és a Techcrunh hírei szerint, a héten összesen 287,8 millió dollárt helyzetek ki startupokba. Ez 23 db startup között oszlott meg, tehát átlagosan 12,5 millió dollárt kapott egy-egy startup. 4 nagy felvásárlás (vagy exit) történt 215 millió dollár értékben és ebből egynek az értékét nem tudjuk (nem publikálták a Yahoo dealt a Delicioussal). Két nagy domain értékesítés volt, 7 millió dollár értékben (gambling.com és az icloud.com az Apple-nek). Azaz a Szilícium völgyben csak ezen a héten minimum 510 millió dollárnyi tőke forgott -legalábbis publikusan. Ez szép summa, ugye?

Ez volt a Húsvét hete, a startup világban!

Megosztás

One thought on “16. heti riport: akviráció ezerrel!

Comments are closed.