Mobiltech

Windows Phone – Lehetőségek egy remek platformon

Bizonyára sokan már a címmel sem értetek egyet. Windows Phone, mint remek platform? Lehetőségek egy ilyen kiforraltan, és kis felhasználószámmal rendelkező marketplacen?

Mobil platformok

Mitől jó egy mobil platform?

Erre a kérdésre rengeteg válasz létezik, de egy sem fedi le mindenkinek az igényeit. Igen, véleményem szerint a platform maga zseniális, és a belépők számára a lehetőségek óriásiak.
Az iPhone felhasználók a gyönyörű hardverre és rengeteg jó minőségű alkalmazásra hivatkoznak. Az Android felhasználók a nagyfokú szabadsággal, nyíltsággal, és a piaci részesedéssel érvelnek. A Blackberry tulajdonosok pedig a taskok elvégzésének gyorsaságával, bizonyos célfunkciók teljesítményével rendkívül elégedettek. És mindez igaz is. A Windows Phone felhasználóknak jelenleg nem sok érvük van – telefonjukra kevesebb alkalmazást tudnak letölteni, bizonyos alapvető funkciók hiányaiával kell szembenézniük, az egyetlen kapaszkodójuk a letisztult és gyors “Metro” felhasználói felület. És ez jelenleg kevés.

Akkor miért remek a Windows Phone?

Mert innovatív, és van mögötte koncepció, hosszútávú vízió.

Az Apple legnagyobb erőssége, hogy termékeinek útvonalát évekre előre látja, és ahogy jönnek ki az újabb eszközök és frissítések folyamatosan áll össze bennünk a kép, hogy milyen zseniális stratégiát is valósít meg. Az Androidra ezzel szemben inkább a kapkodás jellemző. Az Google vélhetően eredetileg sohasem szánta az Androidot tabletekre – Éppen ezzel a céllal kezdte el fejleszteni a Chrome OS-t. Az iPad megjelenése után viszont megváltoztatták elképzelésüket, és nemsokkal később megjelent a tabletre optimalizált verzió is.

A Microsoft nem cselekedett hasonlóan. Kihozhatott volna egy Windows Phone 7 OS-en alapuló tabletet, de nem tette. Lemásolhatta volna az iOS felületét, vagy Android felületét, de mégsem ebbe az irányba indult.
Ehelyett egy teljesen más jellegű felületet teremtett, amelynek erőssége csak a jövőben fog megmutatkozni, de most már látható is, hogy milyen módon.

A Windows Phone platform különlegességei

A WP7 egyik különlegessége az ú.n. Live Tile-k, amelyek a home screen-en láthatóak. Ezek vizuális formában értesítenek minket arről, hogy éppen hány üzenetünk van, vagy milyen az idő odakint. A le hetőségek viszont a Mango update megjelenésével (amely ősszel fog érkezni) jelentősen kibővülnek. Nevezetesen egy alkalmazásnak korlátlan számú Live Tile-je lehet. Ezek lényegében az alkalmazásba mutató deep-linkek, amelyek önálló életet élnek.

Képzeljük el, hogy van 3 feladatunk, amelyet egy ToDo alkalmazásban kezelünk. Mindhárom feladatot kirakhajtuk (“ki pinelhetjük”) a kezdőlapunkra Live Tile-k formájában. Ekkor ha ezeket megnyitjuk rögtön az adott feladatra fog vinni az alkalmazáson belül. Viszont ami még fontosabb, ezek a Live Tile-k folyamatosan változhatnak, önááló életet élnek. Amint egy feladat a határidejéhez közeledünk, változhat a színe, animációval figyelmeztehtet, és egyből a főoldalon extra információkkal szolgálhat számunkra.
És bár ez egy igen egyszerű példa, a lehetőségek száma korlátlan. Lényegében a telefounkat olyan módon fogjuk tudni testreszabni, hogy az egy pillantással pontosan azokat az információkat közölje velünk, amelyek számunkra fontosak.
Ezt jelen formájában egyik más platform sem tudja konzekvensen alkalmazások között megvalósítani.

A Mango update rengeteg ehhez hasonló újítást fog hozni – mind olyanok, amelyek bizonyíjták, hogy a rendszert tudatosan építik egy nagyon erős vízióval – és nem épp az aktuális trendekre igazítják.
Ezek nagyrésze más platformokon nem található meg, és nagyon jól kivitelezettek. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők rengeteg új ötletet tudnak az alkalmazásaiba építeni, amelyek a használatukat kényelmessé, gyorsabbá, és jobbá teszi.

Hol vannak a lehetőségek startupok számára?

A Windows Phone az előrejelzések szerint egy nagyon dinamikusan fejlődő platform lesz (Elemzések szerint 2015-re 25%-os piaci részesedéssel fog rendelkezni). E mellé társul a viszonylag kevés alkalmazás, amely a fejlesztők, startupok számára sokkal könnyebb felfutást tesz lehetővé.
A felhasználók könnyebben fel tudják fedezni a minőségi alkalmazásokat, és azok készítői így gyorsan, és hatékonyan tudják validálni elképzeléseiket. Egy-két éven belül egy népszerű Windows Phone alkalmazásnak vélhetően lesz akkora felhasználóbázisa, hogy az itt szerzett népszerűség versenyelőnybe tudja hozni más platformokon is.

Bár még jó ideig az iOS és Android alkalmazások sikertörténeteit fogjuk hallani, véleményem szerint nem is olyan sokára hallani fogunk egymillió fizetett letöltést elérő startupokról a Windows Phone 7 marketplacen is.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy igazi siker-e egy jelenleg “másodrendű” platformon a legjobbak közé tartozni. Tekintve, hogy ezen “másodrendű” platformok is a közeljövőben több tízmillió felhasználóbázissal fognak rendelkezni, szerintem nagyon is az.

Megosztás

One thought on “Windows Phone – Lehetőségek egy remek platformon

  • milan

    jó cikk, hajrá!

Comments are closed.