Riportok

Innovátorok?! – Soha ne mondd, hogy Első!

A címben a  „szinkronicitás” jegyében idéztem Korsós Milán WordUp arctól. Mert amikor feljöttem ezt a postot megírni, ez a komment ugrott elém a szerkesztő felületen. És van benne valami, mert ha az EU innovátorai gondolok, akkor bizony nem az jut eszembe, amiről ez a lista szól. Olvastátok az Origon? Hiper furcsa… Ők lennének az EU magyar innovátorai?! Nem értem!

Mert elsőnek lenni annyit jelent, mint „befutni” és „megunni” azt, ami haladás. Aki első, az egyből lejtőre is kerül, mert felért a csúcsra. Aki az innovátorok csúcsa, az bizony egy ideje már nem „innovátor”. De gondolkozzunk el csak azon a kiíráson, hogy egy innovátor mit jelent számunkra. Elmondom nekem mi egy innovátor, és ezzel csak az elmúlt héten engem felkereső emberek példáiból idézek (és ezek full valós példák!!):

– Feltaláltunk egy szélkereket, amely az árvizek mentén áramot termel és ezzel segíti a gátak működését. Beletettünk eddig 50 milliót, és szabadalmaztattuk, de még kellene 5 millió. A hajunk már deresedik, de megakarjuk csinálni! Jól csináltuk? Miként folytassuk?

tumblr_n954gbO0EM1sws0ufo1_500

– Készítettem egy „anti aging” hatóanyagot, ami molekuláris szinten képes az öregedést csökkenteni. Fizikus vagyok, de a gyógyszeripar trendjei érdekelnek. Kutattam az univerzumot, de most ezt a krémet akarom egy start-up-ban megvalósítani!

tumblr_ml4mkeFubb1qbffd3o1_500

– Apukánk utazott a repcsin és egy üzleti magazint olvasott és ott leírták, hogy huszonévesek világsikert csináltak egy szolgáltatásból, amit Facebook-nak hívtak. És gondoltuk mi is ennek a sikernek a nyomába eredünk. És ezért kezdtünk el applikációkat csinálni. Ez volt a motivációnk. Most persze megfeneklettünk, mert a 3 hete meghirdetett launch-unkra a fejlesztő srác nem készült el, de miként folytassuk?

tumblr_n3vks88Nx11qbffd3o1_500

És sorolhatnám még azokat a start-up-okat, akik nap mint nap megkeresnek. És ilyenkor már tépem a hajamat, mert nem tudok nemet mondani. És esténként csak bújom az internetet (mint tegnap) és nézem, hogy most őrültekkel, vagy tényleg zsenikkel hozott össze a sors?! Mit csináljak?! Mert nincs időm, és senki sem fizeti meg azt, hogy ilyen ötleteket hallgatok hétről hétre. De egyszerűen nehéz ellentállni.

ÉS NEKEM ŐK AZ IGAZI INNOVÁTOROK, MERT KIFORDÍTANAK VALAMIT, AMIT MI ADDIG NEM GONDOLTUNK. ÉS CSAK KŰZEDELEM, VAGY FEJTÖRÉS VAN BELŐLE. MERT EZ AZ IGAZI INNOVÁTOR – szerintem. Izé. Bocs, hülyeség volt csupa nagy betűvel írnom…

tumblr_nc36vzjWoa1r2jqr5o1_500

És ilyenkor megdöbbenve olvasom az Origo cikkét: ITT. Mintha valami más bolygón járnék. Mert én azokkal a start-up-okkal találkozom, akik vért izzadva hisznek az ötleteikben, amelyet lehet elsőre senki sem ért meg. Azokkal, akik kűzdenek a sikerért és mindezt nem fizetésért, dicsőségért csinálják, hanem csak valami megérzésből.

tumblr_mr8cukNy141qbffd3o1_500

És ezzel szemben a fenti „furcsa” szavazás listáján olyan emberek neveit olvasom, akik fizetésből dolgoznak, mondjuk biztosan jó iparosok, de az is biztos, hogy NEM „innovátorok”. Hanem reklámemberek, PR-osok, vagy éppen politikus csemeték. Egyszerűen nem értem… hol járok? Ez egy másik bolygó?

 

Az „innovátor” fogalma ilyen mélyre süllyedt volna? Mit mondana erre Newton? Mit mondana erre Steve Jobs? Mit mondana erre Teller Ede?

Szerintetek?

tumblr_nc0czk6fyC1qz7lxdo1_500

 

Megosztás