Hazai pályaStartupok

Tagomo – hazai startup sztár született?

Az első hazai startup weekend állítólag úgy született, hogy egy New York-ban tanuló, marketinges lány beszélt az EPC-s srácokkal, hogy itthon is szervezzék meg… Aztán ez a lány beszervezett egy tehetséges designer srácot, aki hozta az ötletét és… és TAGOMO néven új startup sztár született! De mi történt még az első weekend-en és mitől lehet sztár a nyertes projektje?

Ez a sztori hemzseg a véletlenektől: az EPC-sek kapnak egy jó ötletet! A New York-i lány (update: bocsánat Víg Zsuzsannáról van szó) szól a magyar designer-nek, aki igazából nem is akar elmenni a versenyre.  Aztán mégis elmegy és mindenki beizgul az ötletétől. Ugyan nincsenek sokan az első weekenden: kb. 8 csapat jön össze, de mindenki nagyon lelkes és a végeredményből több ötlet bárhol megállná a helyét.

A TAGOMO megnyeri és azóta több konferenciára meghívót kap: szereplenek a Nikita-féle Barcamp-on, és fellépnek a Csermely Ákos-féle Smartmobile konferencián is. Sőt várhatóan be fognak nevezni az EPC új startup fordulóira is. Mindez 3 hét alatt igazán szép eredmény. Egy hétvége alatt megszületett egy magyar startup sztár!

Hogy folytassuk a sztorit, azóta itt látható az egyelőre még alfa állapotban lévő website:

Website alfában még

És hogy mit is csinál a Tagomo? – nos egyszerű, bármit lefotózunk a szifonunkkal és az applikációval azonnal kis üzeneteket, tag-eket tehetünk a fotóra, amit a barátunk vagy bárki megtalálhat és elolvashat. Az alkalmazás klassz olyan családi feladatra is, ha éppen a lakáskulcsot be akarjuk tenni a lábtörlő alá, akkor nem kell ott hagynunk egy papírost róla. Hanem a mobilkor követelményei alapján csak „katt” és máris küldjük a fotót + taget az okostelefonunkkal a barátnőnknek, hogy „Veca, ottan van a kulcs a lábtörlő alatt!” Ennyi! Ugye milyen okos?

De persze ez komoly dolgokra is jó: amikor épületekre írjuk rá ugyanezt, vagy kávézókat és éttermeket látunk el tag-ekkel. Vagy éppen a villamos megállóba írunk ki üzenetet (bár itt megjegyzem, hogy ezt előzőleg a T-Mobile pályázatán az egyetemisták is kitalálták a LOCCON projektben, erről ITT írtunk és videója ITT)

Így írhatunk a ház falára címkét... Okos!

Beszélgettem az eredményhirdetés előtt a projekt kitalálójával, Vincze István designerrel és ő elmondta, hogy régóta gondolkozott az ötleten, de semmi komolyat nem akart vele. Aztán a fent említett marketinges lány kérésére eljött a startup weekendre és meglepődve tapasztalta, hogy mindenki érdeklődött, sőt még segítettek is megcsinálni. Szalai Feri és az app-ot a hétvégén lefejlesztő kóder srác, Nagy Péter (androidos) önmaguktől pörögtek és ez furcsa volt neki… nem kellett senkit biztatnia, csakúgy összejött az applikáció. A tervei között olyan cucc is van, ami hogyha bemegyünk az áruházba, akkor odavezet minket a keresett akciós termékekhez. Mindehez hasonló tag-eket alkalmazva. Okos mondhatnánk!

És hát nemhiába dolgozott a csapat teljes lelkesedéssel a hétvége alatt, hiszen a zsűri egyértelműen őket választotta nyertesnek. A döntés után a közönség is őket kedvelte a legjobban, bár volt egy másik befutó team, aki az én favoritom volt. Ők a Scale Fu, és róluk majd a következő postban mesélek…

A 2. helyezett - de nekem ők voltak a favorit!

Én drukkolok a Tagomosoknak, szép volt fiúk! És ha lehet, majd visszatérünk a témára később is, kiváncsiak leszünk mi történik velük?

De addig is, itt a jövő hazai startup sztrájának néhány klassz pillanata a versenyről:

Szalai Feri, teamtag már tud valamit? (a prezi előtt még)
A döntésre várva - Turcsány Tamás, startup alaptag is rájuk tippelt, igaza lett! (jobbra)
Bárdos Kristóf, teamtag prezentálta a nyertest
A nyerő csapat
A közönség díjat is ők kapták
... és végül a közönség, maga. Előtte a zsűri.
Megosztás

3 thoughts on “Tagomo – hazai startup sztár született?

Comments are closed.