BlogzineHazai pályaKutatásMobiltechRiportok

Egyetem közeli vállalkozások – Budapest 1.

Sorozatunkban a hazai egyetemek tudástranszfer szervezeteit vesszük sorra. Ezeknek köszönhetően egyre több diák, oktató és kutató vág bele spin-off cégek alapításába, és aktívabbá válnak a nagyobb vállalatokkal is a kutatási kapcsolatok. Harmadik riportunkban a BME és a Közgáz következik.

(Richter Szilvi írása)

A legtöbb egyetemi tudástranszfer iroda cégek számára írt pályázatokból, illetve kutatásszervezésből fedezi költségei egy részét. „Tavaly év végéig az innovációs járulék, ezáltal a kutatási bevételünkből itt maradó hányad fedezte a működési költségeink másik felét, évekre előre viszont nem tudtuk bebiztosítani magunkat belőle” – mondta Schillingné Horváth Ágota a BCE Innovációs Központ ügyvezetője. „Az idei év nagy kérdés lesz számunkra. Igény van ránk, keressük az utunk.”

 

BME


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem legutóbbi sikerét épp az elmúlt hetekben könyvelte el New Yorkban.  A nemzetközi Kairos Society csúcstalálkozón a világ 50 legjobb diákvállalkozása közé jutott egyik spin off vállalkozásuk, a Clariton Kft. Hand-in-Scan nevű, kézfertőtlenítést elősegítő megoldása. A Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda 2009-ben alakult az Új Széchenyi Terv keretein belül, azóta a fentieken kívül is számos sikeres projektet tudhat magáénak. Új típusú élelmiszercsomagolással foglalkozó projektjük 2011-ben „A jövő fiatal vállalkozója” címet nyerte el, a már említett Clariton Kft. a Franciaországban rendezett INNOVACT Európai Innovációs Fórum, Campus Award versenyén első helyezést ért el tavaly.

„Célunk a hallgatók és oktatók támogatása, a megfelelő védelmi stratégia kidolgozása, megvalósítása, szükséges fejlesztések forrásainak előteremtése és további hasznosítási lépések (üzleti tervezés, stratégiai partnerek, cégalapítás, befektetők) menedzselése.” – nyilatkozta Bacsa László a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda igazgatója. A belső egyetemi pályázatok mellett több rendezvényt, előadást és kurzust is szerveznek, melyek hatására azok száma is nő, akik a pályázatokon felül egyszerűen bekopognak az irodába ötletükkel. Tapasztalataik szerint technológiai értelemben ezek a találmányok is megfelelő stádiumban vannak, főként az üzleti, vállalkozói ismeretek hiányoznak mellőlük. „Kezdve a szabadalmaztatástól, a prezentációkészítésen, arculattervezésen át, üzleti modellek, stratégiák kialakításáig, sokféle segítséget tudunk nyújtani, a lehetőségeink szerinti legjobb szakemberekkel.”

Közgáz

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) működő tudástranszfer iroda keretein belül szabadalmi ügyviteli tanácsadást is tartanak. Általában hetente egyszer, előzetes bejelentkezés alapján ingyen és bérmentve egy szabadalmi ügyvivőtől kaphat választ kérdéseire a hallgató. „Legbüszkébbek a 2007-ben indult Hallgatói Spin Off Klubunkra vagyunk.” – tudtuk meg Schillingné Horváth Ágotától, a BCE Innovációs Központ ügyvezetőjétől. „Az akkori gazdasági minisztérium pályázatán nyert pénzből hoztuk létre. Hetente két alkalmat tartottunk, az elsőn sikeres vállalkozók előadását hallgathatták a tanulók, a következőn elméleti felkészülést kaphattak az éppen saját ötletüket dédelgetők. Három év alatt több mint 50 diákvállalkozás jött létre belőle. A pályázati pénz viszont csak három évre szólt, a klub finanszírozását jelenleg nem tudjuk megoldani.” A BCE tudástranszfer irodájának fontos pillére a kutatásszervezés – hidat alkotnak az egyetem, a kutatók és a gazdaság közt. Egyrészről az egyetemi tudást próbálják „eladni” a gazdaságnak, másrészt a gazdaság felől érkező igények szerint kutatócsoportokat szerveznek. Természetesen a kutatási eredmények akkreditálásában, a szabadalmaztatás jogi körülményeinek biztosításában és az értékesítés, spin off vállalkozás támogatásában is számíthatnak rájuk a hallgatók.

Megosztás

One thought on “Egyetem közeli vállalkozások – Budapest 1.

  • ‘A pályázati pénz viszont csak három évre szólt, a klub finanszírozását jelenleg nem tudjuk megoldani.’
    Igazán életképes konstrukció.
    Milyen költségei vannak egy ilyen klubnak? Terembérlet? Terme éppen van az egyetemnek néhány. Hangosítás? Az is. Zizi-ropi? Anélkül ki lehet bírni, ha meg nem, akkor járuljanak hozzá a kedves vendégek.

Comments are closed.