BlogzineHazai pályaKülföldKutatás

Csökkenthető az élelmiszerhulladék?

Míg több száz millióan éheznek világszerte, a fejlett országokban az élelmiszer 30-40 százaléka a szemétben végzi. Startupok segíthetnek a megoldásban.

Az Egyesült Államokban már 100 millió dollár tőkét szerzett többek között Al Goretól egy a problémára választ kereső garázscég, a Harvest Power. Az ő technológiájukkal az orgainkus szemétből energia lesz. A magyar származású Tom Szaky amerikai cége, a TerraCycle már több tucat országban jelen van, és mások által nem gyűjtött hulladékokat hasznosít újra, ezzel több millió dolláros éves bevételt elérve. De talán még fontosabb lenne, hogy szemét se keletkezzen annyi, és aki ehhez jó üzleti modellt talál ki, nem caak meggazdagszik, hanem a környezetért is sokat tesz.

Egy európai projekt, a FUSIONS  célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése. A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok különféle felmérések elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

különböző módszertanok használata miatt nehéz pontosan meghatározni az élelmiszerhulladékok mennyiségét, de becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe (BIOIS, 2010; FAO, 2011). Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszerhulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.

A FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies – Élelmiszerek szociális innovációs felhasználása optimális hulladék-csökkentő stratégiák mentén) javaslatát a Wageningen Egyetem kezdeményezésére alakult nemzetközi konzorcium nyújtotta be az EU FP7 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában kiírt pályázatára. A 4 millió eurós társ-finanszírozott büdzsé felhasználásával a FUSIONS az élelmiszerhulladékok jelentős mértékű megelőzésével és csökkentésével hozzájárul egy erőforrás-hatékonyabb Európa építéséhez. A négyéves projekt 2012. augusztus 1-jén indult.

A konzorciumban 13 ország 21 szervezete vesz részt, bevonva a munkába az élelmiszerlánc további kulcsszereplőit, beleértve felügyeleti szerveket, vállalatokat, non-profit szervezeteket, tudásközpontokat, szoros kapcsolatban együttműködve fogyasztói szervezetekkel. A FUSIONS egy európai szintű partnerségi platformot hoz létre és közösen kialakított víziót és stratégiát fogalmaz meg az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A platformhoz előzetesen már több mint 80 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.

 

A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerhulladék-monitoring harmonizálásához, szociális innovációs lépések megtételéhez az élelmiszerláncban, valamint egy egységes élelmiszerhulladék EU-27 szintű stratégia megalkotásához. A FUSIONS által kidolgozott partnerségi platformok támogatásával megvalósítandó javaslatok célja, hogy 2020-ra az élelmiszerhulladékok 50%-kal, az élelmiszerlánc erőforrásigénye pedig 20%-kal csökkenjen. Ebben talán hazai startupok is segíthentnének.

 

Megosztás