BlogzineHazai pálya

Amerika odafigyel a magyar startupokra

Amerika egyértelműen a startup világ központja. Silicon Valley mellett azonban egyre nagyobb szerepet kap Európa is, London, Berlin, Tel-Aviv mellett talán Budapest is feliratkozhat a nagy startup fővárosokat mutató térképre. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy egyre több olyan rendezvényről tudósíthatunk, amely az innovációt, a befektetői kultúra erősödését tűzte zászlójára.

A múlt héten az Amcham – Az amerikai kereskedelmi kamara rendezte meg a 7. Annual Corporate Governance Workshop keretében az első Entrepreneurship Summit rendezvényét. Nem szívesen fordítom le a címet, mivel itthon a vállalkozó-találkozó valahogy nem cseng egyértelműen jól. A CEU-n megrendezett hosszú nevű esemény telt házas előadótermében az entrepreneur kifejezés valóban jobban definiálta a résztvevőket.

Azt egyébként, hogy mennyire figyelnek rám a nagy vízen túlról, mi sem mutatja jobban, hogy a rendezvény egyik előadója maga az USA budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt. A programban egyébként kiemelt helyet kapott Sean Phelan, a sikeres vállalkozó és üzleti angyal is, aki tanácsadóként a London Business School és Imperial College Incubators londoni munkáját segíti. Az előadása természetesen a sikeres vállalkozóvá, majd később angyal befektetővé válás kérdését feszegette.

Sean Phelan mellett érdekes témával érkezett a másik keynote előadó Garai Gábor. A vállalkozások befektetési struktúrájáról hallhattunk egy igen érdekes előadást a bostoni tiszteletbeli magyar konzultól, aki egyébként számos vállalkozás, befektetői társaság vezetője.

Az elmaradhatatlan kerekasztalok résztvevői is többségében sikeres vállalkozások, befektetők és tanácsadók voltak, s a témák többsége is szorosan az üzleti kultúra fejlődése és a hazai lehetőségek aktuális kérdései körül fogalmazódtak meg.


http://www.ustream.tv/recorded/26026493

Szó esett az oktatás és az egyetemi tudástranszfer fontosságáról is, illetve a támogatások és a innováció növekvő fontosságáról is. Személy szerint nagyon vártam, hogy az előadóként beharangozott LogMeIn alapító – Anka Márton – milyen érdekességeket oszt meg a saját sikerérének titkaiból, de sajnos a hazai startup élet vezérhajójának vezetője az utolsó pillanatban lemondta a szereplését.

Természetesen nem maradtunk le a már szinte hagyományos Jeremie alapok és kockázati tőkések kerekasztaláról  sem. Láthatóan a Jeremie 2 program új lendületet adott a hazai ökoszisztéma ilyen irányú érdeklődésének is, a közönség igen aktívan kérdezgette a megjelent szakembereket, üzletembereket.

A konferencia előadásai és kerekasztal beszélgetései angolul zajlottak. Az előadások visszanézhetők, így bepótolhatók azok számára is, akik nem tudtak jelen lenni az Amcham remek hangulatban lezajlott eseményén.

Megosztás