Amerika odafigyel a magyar startupokra

Amerika egyértelműen a startup világ központja. Silicon Valley mellett azonban egyre nagyobb szerepet kap Európa is, London, Berlin, Tel-Aviv mellett talán Budapest is feliratkozhat a nagy startup fővárosokat mutató térképre. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy egyre több olyan rendezvényről tudósíthatunk, amely az innovációt, a befektetői kultúra erősödését tűzte zászlójára.

A múlt héten az Amcham – Az amerikai kereskedelmi kamara rendezte meg a 7. Annual Corporate Governance Workshop keretében az első Entrepreneurship Summit rendezvényét. Nem szívesen fordítom le a címet, mivel itthon a vállalkozó-találkozó valahogy nem cseng egyértelműen jól. A CEU-n megrendezett hosszú nevű esemény telt házas előadótermében az entrepreneur kifejezés valóban jobban definiálta a résztvevőket.

Azt egyébként, hogy mennyire figyelnek rám a nagy vízen túlról, mi sem mutatja jobban, hogy a rendezvény egyik előadója maga az USA budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt. A programban egyébként kiemelt helyet kapott Sean Phelan, a sikeres vállalkozó és üzleti angyal is, aki tanácsadóként a London Business School és Imperial College Incubators londoni munkáját segíti. Az előadása természetesen a sikeres vállalkozóvá, majd később angyal befektetővé válás kérdését feszegette.

Sean Phelan mellett érdekes témával érkezett a másik keynote előadó Garai Gábor. A vállalkozások befektetési struktúrájáról hallhattunk egy igen érdekes előadást a bostoni tiszteletbeli magyar konzultól, aki egyébként számos vállalkozás, befektetői társaság vezetője.

Az elmaradhatatlan kerekasztalok résztvevői is többségében sikeres vállalkozások, befektetők és tanácsadók voltak, s a témák többsége is szorosan az üzleti kultúra fejlődése és a hazai lehetőségek aktuális kérdései körül fogalmazódtak meg.


http://www.ustream.tv/recorded/26026493

Szó esett az oktatás és az egyetemi tudástranszfer fontosságáról is, illetve a támogatások és a innováció növekvő fontosságáról is. Személy szerint nagyon vártam, hogy az előadóként beharangozott LogMeIn alapító – Anka Márton – milyen érdekességeket oszt meg a saját sikerérének titkaiból, de sajnos a hazai startup élet vezérhajójának vezetője az utolsó pillanatban lemondta a szereplését.

Természetesen nem maradtunk le a már szinte hagyományos Jeremie alapok és kockázati tőkések kerekasztaláról  sem. Láthatóan a Jeremie 2 program új lendületet adott a hazai ökoszisztéma ilyen irányú érdeklődésének is, a közönség igen aktívan kérdezgette a megjelent szakembereket, üzletembereket.

A konferencia előadásai és kerekasztal beszélgetései angolul zajlottak. Az előadások visszanézhetők, így bepótolhatók azok számára is, akik nem tudtak jelen lenni az Amcham remek hangulatban lezajlott eseményén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .