Külföld

Paul Graham – a startup növekedni akar!

A legendás Paul Graham (Y-Combinator), az inkubáció atyja blogjában olvasom, hogy a startup lételeme, hogy mindig növekedni akar. És van egy magyar vonatkozása is az írásának, de ezt csak a végén árulom el…

De nekem a növekedésről inkább a hazai ekoszisztéma egyedi és lokalizált növekedése jut eszembe és az a beszélgetés, amelynek ma voltam része. Ugyanis szeretnénk indítani az INSIDER ernyőjén belül egy kutatási blogot, amely kapcsán az indító szegedi egyetemisták (és én) elkezdtünk beszélgetni a hazai ekoszisztéma véleményformálóival. Arról, hogy mi is a hazai startup világ és miben növekedett 2012-ben?

Nos növekedtünk, mert a startup-ok utáni kereslet megnőtt, de növekedtünk-e a többi téren? A mai beszélgetést Shy-jal, blogunk egyik társszerzőjével és a hazai ekoszisztéma meghatározó „információ-vivőjével” vagy „mediátorával” folytattuk. Ágnes a készülő kutatási blogunk vezetője a beszélgetés közepén feltette a kérdést Shy-nak:

„És a Kickstarter-jellegű hazai szolgáltatások részei a magyar startup világnak?”
„Nem. Jómagam is kiléptem abból a kettőből, amit erre alapítottunk!” – válaszolta Shy. (megjegyzés: jelenleg a hazai és az amerikai közösségi finanszírozási oldalak fókusza nem a startupok támogatása, sokkal inkább könyvek, játékok, képregények, művészeti projektek. Néhány nagy buli kivételével nagyon kevés startup indul crowdfunding oldal segítségével.)
(Shy)

Ez azonban döbbenetes, hiszen a manapság arról hallani, hogy számos angol-nyelvű és nemzetközi induló startup sztori (seed) éppen a Kickstarter jellegű oldalakon tud elindulni és a kezdethez szükséges pár tízezer dollárt itt szedi össze. Továbbá az amerikai kormányzat is hamarosan oldani fog a befektetési lehetőségeken, és ez is az ilyen jellegű pénzgyűjtést fogja előtérbe helyezni, akár a hagyományos kockázati tőke ellenében is. Amint elfogadják az USA-ban a JOB’S ACT törvényt, akkor adómentesen bárki adhat pénzt / tőkét az induló vállalkozásoknak – akár a Kickstarter-szerű gyűjtő oldalakon keresztül, akár magán megállapodások formájában. Azaz az USA-ban az adómentes mikro-befeketések reneszánsza indul meg! Mindez az induló cégeknél, seed-eknél!

Az USA-ban tehát már a törvényhozás is a növekedő (seed) cégek támogatásával van elfoglalva. És a nemzetközi trend éppen a crowdsourcing erősödése, mégis a hazai ekoszsiztémában egyelőre nem tudtak gyökeret verni ezek a szolgáltatások – legalábbis Shy autentikusnak tűnő kijelentése erre utal.

 

De akkor a közeljövőben vajon mi lesz itthon a növekedés motorja? Legalábbis 2013-ban miként tud majd fejlődni a hazai startup ekoszisztéma??

Erre talán egy kielégítő választ tudok adni! El fognak indulni az első inkubátorok. (Vagy inkább 2. körösek? Lásd Colabs, Valley Connect, KIBU startup program már 2011-ben indultak…) A blogger társak az Internet Hungary-n (lásd tegnap zárult) azt azonosították „toptémának”, hogy szinte mindenki inkubátort akar csinálni: a Sanoma a lapkészítés és az erős internetes-applikációs jelenlét mellett inkubátor indításán is gondolkozik, a jelenlegi pályázatíró cégek is rázúgnak a startup piacra, mert az állam is elkezd majd inkubációban gondolkozni. Például az egyik nagy pályázatíró, aki korábban nem is tudta mi az a startup világ, most, hogy az NFÜ kiírta a startup pályázatát már gyűjti be a startup cégeket, és nagyban sorban állnak nála, hogy igénybe vehessék majd a támogatást és fizethessenek neki…

Szóval itthon nem a mikro-támogatásnak, vagy a JOB’S ACT szintű adómentes kisvállalkozás támogatásnak lesz tere, hanem 2013 az inkubátorok éve lehet. Ez az USA-ban 2005-2008. között zajlott le, de itthon csak 2012-2013-ban lesz aktuális. Ha csak közben a kormányzat nem ismeri fel, hogy a startup világban jelentősebb gazdaság élénkítő hatás rejlik. Vagy nem nőnek ki új sikersztorik a Jeremi I. tőkeprogramból. Előbbire nem sok esélyt látok, de utóbbi talán megtörténhet.

Mindenesetre visszatérve Paul Graham tanítására, amely a növekedő startupok paradigmáját mondja ki, jó lenne, ha a magyar nemzetiséget vagy nyelvet hamarosan Paul Graham is pozitívabb kontextusban, vagy amolyan siker nemzetként aposztrofálva emlegetné. Ehhez persze az kell, hogy ne csak a Prezi.com-ot tudjuk hazai startup sikersztorinak (a Ustream-t, LogmeIn-t kevésbé ismerik külföldön), hanem legyenek új sikersztorijaink. Ha ez megvalósul, akkor Paul Graham is másképpen fog beszélni a magyarokról. Nem így, ahogy véletlenül bekerültünk a jelen írás apropóját adó blogpostjába:

„Writing software is a great way to solve (b), but you can still end up constrained in (a). If you write software to teach Tibetan to Hungarian speakers, you’ll be able to reach most of the people who want it, but there won’t be many of them. If you make software to teach English to Chinese speakers, however, you’re in startup territory.
Most businesses are tightly constrained in (a) or (b). The distinctive feature of successful startups is that they’re not.”  (forrás: ITT)

 

Megosztás

2 thoughts on “Paul Graham – a startup növekedni akar!

  • Shy

    Még nem tudtak gyökeret verni… A Kickstarter gyümölcse 3 év alatt érett be… Ne várjuk, hogy holnap lesz sikeres a hazai közösségi finanszírozás. Mi most ott tartunk, ahol mindenben, tanulnunk kell, edukálni a felhasználókat, utána lehet majd élvezni az eredményeket.

  • Pingback: Szegedi cég a CEE toplistán | Insider Blogzin

Comments are closed.