Blogzine

Inspiráció, avagy bolhából elefánt

Azon elmélkedtem, hogy mitől is inspiratív startup-ot csinálni? – hétről hétre beülnek hozzám elsőre unalmasnak tűnő ötletekkel, aztán valami más sül ki belőle… Heti szubjektív naplóm jön a friss befektetési ügyekről. Amikről nem is gondolnánk, hogy…

tumblr_mepli6glHT1qz53qwo1_500Ülök, és várok az irodámban. Aztán jönnek kívülről emberek először unalmasnak tűnő ötletekkel. Hetente sokan keresnek meg, hogy lenyomják nekem az ötletet és segítsek pénzt, tőkét szerezni nekik. Vagy néha nem csak erre gondolnak, csakúgy mondani akarják valakinek az ötletüket. És már ezerszer megfogadtam, hogy erre mégsem érek rá. Meg, hogy ez nem okés üzletileg. Aztán már lassan nem merek előre semmit megállapítani vagy elutasítani. Mert utólag úgyis bedőlök a prekoncepciómmal.

JÖNNEK SORBAN AZ ÖTLETÜKKEL. VAN NEKEM ERRE IDŐM?!

tumblr_mfb6glAASh1r1yeloo1_500A héten három ilyen ötlet is befutott, amikre simán nemet mondtam volna, ha már nem tartanék az ilyen pre-elfogultságoktól… Az egyszerűség és a bizalmasság kedvéért ötlet „A” és „B” és „C”  a továbbiakban.  Gondolnád, hogy (ötlet „A”) izgalmas lehet az ingatlan piacon bármi újat kitalálni? Ma amikor halódik az egész, és a kutyának sem jut eszébe lakást venni, vagy bármit ami sok pénzbe kerül. — Aztán gondolnád, hogy (ötlet „B”) mondanak még újat a gyógyszeres-dolgokban, ott ahol már lassan a tv-reklámok is egy nagy képernyő patikának tűnnek? — Vagy gondolnád, hogy (ötlet „C”) a bankoknak van kedvük hitelezni és bárki képes még erre szakosodni? Gondolnád, hogy minderre egy fiatal marketinges srác, kitalál valamit, amire két multi látatlanban rábólint…

Hát nem: én egyáltalán nem gondolnám!! De aztán meghallgatom az ötleteket, csapatokat és elcsodálkozom. Igen, a startup-ok olyan ötleteket dobnak be, amire semmiképpen nem gondolnánk, hogy belevágnánk. És ez napi gyakorlat!

MI VAN?! INGATLAN – GYÓGYSZER ÉS HITEL?! NA NE!!

tumblr_m5kepmxkVI1rufw2bo1_400Mert jön az „A” ötletes srác és „eladja” nekem, hogy már évek óta tanulmányozza az ingatlan módszereket és talált valamit, amit itthon még senki nem csinál. És tényleg! — Mert jön a „B” ötletes fiatal egyetemet végzett srác, egy idősebb szakmaibeli menedzserrel és elmondják, hogy van olyan gyógyszerű, gyógykészítményük (mit-tom-hogyhívjákuk), amit másképpen kell bevennünk / fogyasztanunk / használnunk… és mindez nem is tűnik bonyolultnak. — Mert jön a „C” ötletgazdája és azt mondja, hogy a banki hiteltermékek mellett lenne egy szolgáltatási cucc, ami amolyan komplemeter ötletként klassz lenne mindenkinek: a hitelt felvevőnek és a banknak is… na puff, ez hogy van? Mert tényleg jó!

INSPIRÁCIÓ?! JA! PERSZE!

tumblr_m6a7opba8D1qabj53o1_1280És tényleg egyik ötletgazdát sem érdekelte, aki a héten megkeresett, hogy a terület amin mozog unalmas és anti-konjunkturális – hogy full-szofisztikáltan fejezzem ki magamat. Mert ők hisznek a „blue-ocean-stratégiában”, amely minden startup-nak az alapvető paradigmája. Ha startup-ot építsz olyan inspirációkat kell bevonnod (a csapatodba, a termékeidbe, a piacodba, a szolgáltatásaidba), amivel teljesen újat csinálsz. Nyitsz magadnak egy csendes kis öblöt, ahol a Te kis mini jachtod horgonyzik vagy halászik… És nincsenek óceánjárók, rozsdás tankerek, vagy éppen a többi halászhajó sem jelent meg.

Inspirálódnod kell ezerrel, hogy ilyesmit kitalálj és ebben évekig hinned kell. Ha kell csapatot kell cserélned, de az ügyet mindig a szemed előtt kell tartanod. Ez a startup indulásának kulcsa, lételeme.

FOLYTATNI EZERREL, CSAK BÍRJUK!

tumblr_mhf18ysBau1rtr67io1_500Már csak azt nem tudom, hogy mostanában miért ilyen klassz dolgok találnak meg. És ezekkel miért nem lehetne nagyobb tömegben foglalkozni? Az állam  miért nem ismerte fel ennek az erejét? És miért nem használják kis öblök létrehozására? Ahonnan igazi óceánjárók indulnak el a nemzetközi vizek felé? – hú bocsánat, ez már túl-giccsre sikeredett. Szóval miért nem nyomjuk erőssebben? – inkább ezt akartam mondani, költői kérdésként.

Hajrá, startup inspiráció!

—-

(Megjegyzés 1.: A fenti sztorikat – „A” + „B” + „C”) viszem tovább és remélem, hamarosan halltotok felőlük vagy az Üzleti Angyal Klubon, vagy az árpilisi SUU-n)

(Megjegyzés II.: a fotók ismét a vintage gyűjteményemből vannak, élvezzétek! Ezt néha az FB-n is publikálom)

tumblr_m1ljm6QxrJ1qz7lxdo1_500

Megosztás