Hazai pálya

Sírjunk vagy nevessünk? Kijött az 1. startup pályázat!

Egyik szemünk sír, a másik nevet! Hosszú vajúdás után megjelent az első pályázati forrás a startup-ok részére.  Íme a vidám vagy szomorú részletek? Nem is tudom…

A legelső startup pályázat az NFÜ Regionális Operatív Programja (ROP) keretében született meg. A ma megjelent kiírás letölthető ITT.

Elolvasva a kiírást, érzéseink ambivalensek. Egyrészt sírunk, mert szakmailag nehéz elhinni, hogy a startup-onként szétosztásra kerülő 6-9  millió forintok nem „halott” vagy  akár „manipulatív” céllal létrehozandó cégeket szülnek. Persze drukkoljunk és legyünk optimisták, hogy nem így lesz! És persze szívesen nevetünk, mert végre az állam is fontosnak tartja annyira a startup-ok ügyét, hogy pályázati forráshoz juthatnak! Ez utóbbi méltányolandó és nagyon örvendetes! Éljen!

A megalkotásában személy szerint én is részt vettem – persze csak kisebb részben. Legalábbis a legelső verziónál 2011. őszén megkérdezték a szakmai véleményemet. Utána már csak a társadalmi egyeztetést követően, idén augusztusban tudtam beszámolni a ROP vezetőinek, hogy miért is nem fogják az eredeti célokat elérni. De sajnos a szakmai véleményen nem talált értő fülekre. Persze azért rendes volt, hogy meghallgattak – legalább.

Aki kiváncsi a szakmai kritikákra elolvashatja a társadalmi egyeztetés résznél: ITT

A pozitívumokat nem látom egyelőre, de talán 2 év múlva okosabbak leszünk. Mindenesetre a mostani pályázat elindíthat egy hullámot, amely kapcsán a még rendelkezésre álló, Európai Uniós források kisvállalkozás fejlesztésre szánandó részei megjelenhetnek a startup-ok fejlesztésében.

Kíváncsian várom a fejleményeket és kíváncsi lennék a véleményetekre: hogy látjátok sírjunk vagy nevessünk?

Vajon jó lesz ez gazdaság élénkítésre és startup fejlesztésre?

FRISSÍTÉS (09.17): Szebeni Dávidtól kaptuk ezt a hozzászólást, ide publikáljuk, hasznos:

Jó lett az Insiderblogon a ”Sírjunk vagy nevessünk? Kijött az 1. startup pályázat!!” cikk! Van némi rálátásom, a cégem pályázatírással is foglalkozik, én pedig időnként a médiában jelenek meg uniós témákban. Viszont hadd segítsek kicsit, párhuzamosan kijött a pályázat azoknak is, akik akkreditált innováció menedzsment tanácsadók akarnak lenni. Most itt van a lehetőség, hogy a startup ekoszisztéma is jobban bekapcsolódhasson ebbe az innováció menedzsmentbe. Tudom, hogy ezt sokan sérelmezték korábban. Itt a kiírás, hajrá: http://www.nfu.hu/doc/3719

Megosztás

5 thoughts on “Sírjunk vagy nevessünk? Kijött az 1. startup pályázat!

Comments are closed.