BlogzineKülföldKutatásMobiltech

5G – újabb mobiltechnológia a láthatáron

Immár a hálózatba kapcsolt társadalom a cél.

Milyen lesz majd a Hálózatba Kapcsolt Társadalom 2020-ban és azt követően? Ez az a kérdés, amelyet a hazánkban is ezernél több fejlesztőt foglalkoztató Ericsson  aktívan kutat, és amelyre lehetséges válaszokat ad az 5G koncepció kifejlesztésével. Az ötletek a hazai fejlesztőknek is hasznosak lehetnek, hiszen minél korábban fel kell készülni  a várható jelentős átalakulásokra.

2020-ra a mobil adatátviteli mennyiség a mai ezerszeresére, az adatátviteli sebesség pedig akár a mai 100-szorosára nőhet. Ezzel együtt a csatlakoztatott készülékek száma a mai 10-100-szorosa lesz.

Ezért a hálózatokat is képessé kell tenni a csatlakoztatott készülékek hatalmas tömege, és a mainál sokkal nagyobb adatforgalom kezelésére. Ezt csak új technológiák fejlesztésével lehet elérni, persze ezek a már meglévő technológiák fejlesztését egészítenék ki, ily módon téve lehetővé a még hatékonyabb, sokoldalúbb és bővíthető hálózatok kialakítását.

Például a nyilvános beltéri környezetek, könyvtárak vagy egyetemek esetében a felhőszolgáltatások létfontosságúak lesznek a kommunikációs igények kielégítése érdekében. Ezért ezeken a helyszíneken a hálózatokat ultra sűrűn kell majd telepíteni, és mindezt természetesen alacsony költségek mellett és fenntartható módon.

Az 5G-re olyan módszerként tekinthetünk, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a legkiválóbb felhasználói élményt. Az 5G nem egy – vagy akár számos – teljesen új technológiát takar. Inkább arról van szó, hogy a technológia-központú megközelítés helyett egy élményközpontú megközelítést alkalmaznak, a legkiválóbb élmény biztosítására összpontosítva több, különböző igényeket kielégítő technológia integrálásával.

Lehetőségek ablaka – Window of Opportunity

Az Ericsson kísérleti projektje, amely a Window of Opportunity (Lehetőségek ablaka) néven fut, azt vizsgálja, mi történik, ha a normál üvegablakokat hálózatba csatlakoztatják.

Az Ericsson tesztprojektje megmutatja, hogy egy átlátszó antenna segítségével miként válhat egy normál ablak egyszerűen a mobil szélessávú hálózat részévé, ezáltal javítva a beltéri lefedettséget és nagyszerű mobilélményt biztosítva az épületeken belül vagy akár a tömegközlekedési eszközökön.

Tegyük fel, hogy egy busz ablakait csatlakoztatjuk a hálózatba, a jármű ezáltal akár kihelyezett irodává vagy éppen szórakoztató központtá válhat. Az ablakok átlátszó táblaként is felhasználhatók, amelyen megjeleníthetők e-mail-üzenetek és feljegyzések is..

A csatlakoztatott ablakok számtalan új és izgalmas lehetőséget kínálnak, mint például az automatizált árnyékolók és szellőztetés, a világítás felhőalapú vezérlése, és egyéb alkalmazások, amelyek az emberek, a vállalatok és a társadalom hasznát szolgálják. A csatlakoztatott ablak az épületek energiafogyasztásának csökkentésére is kínál lehetőségeket. Az átlátszó napelemek hozzáadásával megvalósított elektromosáram-termelés révén ezek az alkalmazások képesek energiával ellátni magukat, a felesleges energiát pedig az intelligens energiaellátási hálózatba továbbítani.

A csatlakoztatott megaváros (Connected Megacity)

Az egyre nagyobb mértékű urbanizáció is komoly kihívást jelent. 2050-re a világ népességének 70 %-a nagyvárosokban él majd, szemben a jelenlegi 50 %-kal. Sokan laknak majd úgynevezett megavárosokban, és a népesség drasztikus megugrása a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémák sokkal hatékonyabb és környezettudatosabb kezelését teszi szükségessé. Az Ericsson úgy véli, hogy az IKT és a mobiltechnológia kulcsfontosságú lesz ezen kihívások kezelésében és a jövőbeni infrastruktúra- és várostervezés terén egyaránt.

A csatlakoztatott megaváros (Connected Megacity) bemutatóban életre kel a hálózatba kapcsolt város és nyilvánvalóvá válnak az együttműködésen alapuló és proaktív gyakorlatok előnyei. A technológiát lehetővé tevő tényezőkre összpontosítva három fő forgatókönyvet láthatunk.

Az első, a biztonságos várost bemutató forgatókönyv illusztrálja, hogyan enyhíthetnek az IKT-megoldások egy autóbaleset utáni forgalmi torlódást. A második forgatókönyv egy kreatív várost jelenít meg és bemutatja, hogyan biztosíthatnak az IKT-megoldások minőségi felhasználói élményt a közönség számára még az olyan nagy tömeg jellemezte kulturális vagy társadalmi események során is, mint például egy koncert. A harmadik forgatókönyv, a zöldebb város egy hőhullámot mutat be, valamint azt, hogy a város, hogyan kezelhet egy ilyen helyzetet, kihasználva az intelligens energiaellátási hálózatok kínálta előnyöket.

key-city-results-info

A három bemutató megmutatja, hogyan azonosíthatók bizonyos viselkedésminták a helyzetekből adódó adatok és szituációs ismeretek elemzésével és kombinálásával.

A szakemberek ezt követően felhasználhatják az elemzés eredményeit, hogy intelligens és az adott helyzethez alkalmazkodó ajánlásokat tegyenek a különböző forgatókönyvekre.

A világ legnagyobb városaiban mobiltechnológiákról bővebben itt lehet olvasni.

 

Megosztás