Blogzine

STÁCIÓ ‘NEXT: Gazella nov. 15-ig…

Nos úgy volt, hogy a Gazella inkubációs pályázaton nyert négy inkubátor október 31-ig adhatja le a pályázatát. De módosult a kiírás – miért is ne?… és az NFÜ immár november 15-ig várja a nevezést az akreditált négy nyertestől. Hoppá! És van más érdekesség is…

AZ INKUBÁTOR NEM AD PÉNZT CSAK „PECSÉTEST PAPÍRT”

tumblr_mqkokluOZ61qk06fqo1_400Nos a Gazella pályázatban nagyon nehéz feltétele volt, hogy a nyertes inkubátor ugyan az 1. alprogramban nyerhet 60 milliós támogatást (40 milliós önrész / jegyzett tőke ellenében) a két éves működésére. De majd csak ennek keretében adhat „pecsétes papírt” kb. 30 start-up-nak arra, hogy lehívjon 3-3 millió forintot IP-költségekre a 2. alprogramban. Majd ebből a 30 start-up-ból választhat ismét 5 db nyertes start-up-ot, akiknek adhat indirekten egy „pecsétes papírt”, ami birtokában azok lehívhatnak először 80 millió forintos támogatást, majd további 40 milliós támogatást. (lásd 3-4. alprogram), ha van önrészük, vagy adnak kezességet, vagy bankgaranciát.

Tehát az inkubátor igazából nem pénzt ad, hanem csak „pecsétes papírokat” nyújt be és az NFÜ ezek alapján fog fizetni a start-up-nak. Azaz az egészben az a fontos, hogy a pénzt nem az inkubátor adja a start-upnak (!)… hanem az NFÜ. És ez nagyon fontos gyakorlati tény! Figyeljétek, mindjárt kiderül, hogy miért is fontos tény!

MI LESZ, HA A FOLYÓSÍTÁS KÉSIK? KI SEGÍT?!

tumblr_mr7illHjh91qg4441o1_500Nos ha valami késik vagy csúszik a folyamatban, vagy az NFÜ nem akar időben foglalkozni a start-uppal, akkor bizony a támogatást elnyerő start-up kénytelen lesz várni a folyósításra… És az inkubátor (= ATI) nem tehet semmit.  Sőt inkubátor ide- vagy oda, igazából a pénzt a „hivatal” fogja kifizetni a start-up-nak. Ki tudja mikor és meddig?!

És ha valami nem felel meg, vagy hiánypótlásra lesz szükség, azt sem az inkubátor fogja kérni vagy adni, hanem a start-up dolgozik meg érte.

Tehát ha gond van a pénz kifizetésével, akkor az inkubátor majd csak széttárja a kezét és „üdvözli” a start-up-ot. Aki várhat, várhat, várhat… és drukkolhat magának…

DE HA MÉGIS OLAJOZOTTAN MEGY MINDEN…

tumblr_mv8ml3X4VD1qb66x7o3_500No de ne legyünk ennyire pesszimisták! És tételezzük fel, hogy minden olajozottan fog menni. (sic!) És a folyósítás rendben lesz, nem kell hiánypótlás sem! Tényleg! Miért is ne?! – Nos ekkor ez a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyertes inkubátorok kb. áprilisig megkaphatják a működésükhez szükséges 60-60 milliós támogatást. Majd első körben kb. májusig (jobb esetben) odaítélik az első 30-30 start-up-nak a 3-3 milliós támogatást, amelyet várhatóan őszig az NFÜ ki is fizethet a start-up-oknak. Majd ha ez rendjén megérkezik, akkor a start-up-ok kb. nyár végén vagy rosszabb esetben 2014. őszén igényelhetik az újabb 80 milliós támogatást. Erre persze inkubátoronként 5 -5 db start-up jogosult. És ennek a folyósítása jobb esetben is 2014 ősze vagy reálisabban kb. 2015 eleje… ha minden rendben megy. Összefoglalóan, ha minden jól megy, akkor kb. 2014 őszére vagy inkább reálisan 2015. elejére láthatnak nagyobb pénzt a kiválasztott start-up-ok.

ÉS AZ NFÜ ILLETÉKES LESZ? 

tumblr_lk0zjjPlts1qb8oz7o1_500Tehát nem az inkubátoron fog múlni a pénz folyósítási ideje, hanem az NFÜ-n (vagy MAG ZRt-n)! De mivel az NFÜ-t igazából már megszüntették és a feladatai 2014-től részben átkerülnek az NGM-ez, ezért várhatóan a Gazella dolgokban is történhet „illetékességi csere”. Ezt pedig előre senki sem látja, hogy a gyakorlatban mit jelent.

Ha jó indulatúak vagyunk, akkor ez nem fog késedelemet okozni, ha negatívabban nézzük a jövőt, akkor feltételezhetjük, hogy mindezt komoly csúszást okozhat a programban… vagy ha mindez rosszabbul alakul, akkor akár a folyósításban is. És akkor az az inkubátor, aki a négy nyertes közül nem rendelkezik megfelelő tőkefedezettel, bizony nem fogja tudni segíteni a start-up-ot a túlélésben… és ekkor fog eldőlni, hogy valóban „jók” nyertek-e? És ekkor dől el, hogy a start-up nyertes vagy inkább vesztes lesz. És ekkor kiderül, hogy a mostani nyertesek miért kezdtek el lobbizni a jobb feltételekért – mert ezt csiripelik a verebek! Igen!

NAGY PROBLÉMA: AZ ÖNRÉSZ

tumblr_mujs0yD8Zv1qz7lxdo1_500És itt jön elő a mostani nyertesek lobbizásának legfontosabb indoka. És ez az egész inflekciós pontja! Nevezetesen a 3-4. alprogramban kiszemelt start-up-nak a lehívandó 80 milliós támogatásra önrészt vagy kezességvállalást kell biztosítania. Vélhetően ez utóbbit semelyik start-up sem tudja betolni, hacsak nem akar 10-15 évre eladósodni az állam felé… Tehát az inkubátor érdeke, hogy a nála nyertes start-up-okat tudja az önrésszel segíteni, illetve emögé tudja tenni a szükséges bankgaranciát… amit a mai világban a bankok nem szívesen adnak. Ha besétálsz egy bankba és 80 milliós bankgaranciát kérsz, akkor általában legalább ugyanennyi készpénz letétbe helyezését kérik… tehát ebből is leszűrhetjük, hogy a nyertes 4 inkubátornak azt is meg kell oldania, hogy miként tudja majd a nála nyertes 5-5 start-upja benyújtani az önrészt… és hát egy induló start-upnál ritkán van 80 milliós készpénz… de persze tévedhetünk. Itt megjegyzem, hogy ez a pályázatben egyébként külön kérdés (!) volt… és a tőkemegfelelésnél pontozták… tehát vélhetően a nyertesek ennek megfeleltek. És tudniuk kellett róla!

ÉRTJÜK MÁR MIÉRT LOBBIZNAK A NYERTESEK… 

tumblr_muu93wAu1N1qz7lxdo1_250És hát ezért lepődtünk meg azon a piaci híren, hogy az új november 15-i leadási határidőt megelőzően a négy nyertes inkubátor azonnal elkezdett lobbizni azért, hogy ne kelljen ilyen feltételekkel inkubálni. Megdöbbentünk, mert feltételztük, hogy a nyertesek nemcsak a szigorú kiírási feltételeknek feleltek meg (pl. infrastruktőra, oktatás stb), hanem a tőkeháttér is adott a munkájukhoz. Mert a kiírás alapján ehhez legalább 104 milliós önrésszel kell rendelkezniük… ha jól számoltam… és ha még ehhez hozzászámoljuk a 40 milliós induló tőkét, akkor összesen legalább 144 millió forintos commitmenttel indultak a pályázatra. Vagy mégsem? Vagy lehet. hogy enélkül a tőke nélkül nyertek? Vagy ha van tőkéjük, akkor miért lobbiznak mégis?

KONKLÚZIÓ

Valaki érti ezt? Mire jó ez akkor? Valaki magyarázza el légy szíves… végre… teljesen elbizonytalanodtam. Mi lesz itt?

 

Megosztás

One thought on “STÁCIÓ ‘NEXT: Gazella nov. 15-ig…

Comments are closed.