Blogzine

Így fektess be idén!

2014 az abszolút hozamú stratégiák éve lehet:  a megfelelő stratégiával idén is elérhetőek lesznek kétszámjegyű hozamok.

A lassú, de stabil világgazdasági kilábalás 2014 során is segítheti a globálisan meghatározó vállalatok teljesítményét. Ráadásul az alacsony hozamkörnyezet és a több évre visszatekintő kedvező részvénypiaci hozamok a megtakarítások további átcsoportosítását vonhatják maguk után, a pozitív tőkebeáramlásból pedig profitálhatnak a kockázatos eszközosztályok, így a részvénypiacok is. Az egyedi részvénykiválasztások szerepe ugyanakkor még inkább felértékelődhet az aktív részvényalapok és az abszolút hozamú alapok tekintetében egyaránt. A Generali Alapkezelő véleménye szerint 2014-ben is lesz lehetőség kétszámjegyű hozamok elérésére, azonban ehhez egyre tudatosabb és aktívabb portfóliókezelés szükséges.

Az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának lassulása nem jelent monetáris megszorítást, csak a támogatás mértékének csökkentését, ezért a Fed mérlegfőösszegének bővülése továbbra is likviditás- és bizalomerősítő lehet a fejlett részvénypiacok számára. Ez határozhatja meg a 2014-es évet is – gyakoribb korrekciókkal ugyan – de folytatódhat az emelkedő trend az iránymutató amerikai és európai részvénypiacokon. A vállalatoknál és az intézményi portfóliókban lévő magas készpénz-arány továbbra is mérsékeltté teheti az esetleges részvénypiaci korrekciókat, de nagy valószínűséggel legalább egy 10% feletti árfolyam-hanyatlás bekövetkezik majd 2014 során. Ezt a pillanatot érdemes lehet majd beszállási lehetőségként megragadni.

Összességében az amerikai részvényekben a jelenlegi szintekhez képest még enyhén 10 százalék alatti potenciál van, de az öreg kontinensen akár ennél többet is lehet majd keresni. Éppen ezért ismét érdemes lehet felülsúlyozni az európai részvénypiacokat, mert a vállalati mutatók kedvezőbbek, a tőke pedig a recesszióból való kilábalással párhuzamosan elkezdte megcélozni ezen korábban alulsúlyozott és alulpozícionált régiót.

A fejlett piacokon a befektetői kockázatok továbbra is alacsonyabbak a fejlődőkénél, amely elsődlegesen a transzparenciával, a politikai-szabályozói kockázatokkal és a likviditás szintjével magyarázható. Az év eleji erős rali után megfontolandó a defenzívebb szektorok reprezentánsainak keresése ezeken a piacokon, a dohánygyártók, a gyógyszergyártók, a média és a technológiai szektor kiemelt befektetési lehetőségeket kínálnak.

A 2007 előtti esztendők nagy nyertesének számító fejlődő részvénypiacok komoly zuhanást szenvedtek el a tavalyi év során. A Generali Alapkezelő meglátása szerint már közel vannak a befektetők a teljes kiábránduláshoz, azonban az átértékelődés megkezdéséhez még hiányoznak a katalizátorok. Ezért javasolt óvatosan közelíteni ezekhez a befektetésekhez, mégis kiemelt lehetőségek lehetnek a pénzügyi szektorban, az egyes iparvállalatokban és a diverzifikált holdingtársaságokban, illetve a vezető ingatlanpiaci szereplők papírjaiban.

Itthon a jegybanki alapkamat immár 2,85%-ra süllyedt, és az előrejelzések szerint óvatos lépésekkel tovább folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat. Ilyen környezetben a bankbetétek már nem jelentenek vonzó alternatívát, ráadásul egyre alacsonyabb, mindössze pár százalékos éves hozamot ígérnek. Vélhetően a hazai kötvénypiac további jelentős felértékelődésében rejlő tartalékok is elfogytak, sőt a már tavaly megfigyelhető fordulat a globális tőkeáramlási folyamatokban kockázatokat hordozhat az állampapírokat a jelenlegi alacsony hozamok mellett megvásárló befektetők számára, adott esetben ugyanis árfolyam-veszteségeket eredményezhet. Ilyen helyzetben mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a hazai ügyfeleknek 2014 során az aktív részvényalapok és az abszolút hozamú alapok felé történő elmozduláson a Generali Alapkezelő véleménye szerint.

„A jól teljesítő abszolút hozamú alapokat javasoljuk az alacsony bankbetétek és pénzpiaci hozamok alternatívájaként. A részvények tudatos kiválasztása a világ tőkepiacain, az egyedi katalizátorok sikeres megtalálása, a megfelelő devizapiaci diverzifikáció még mindig esélyt nyújthatnak a kétszámjegyű hozamok elérésére a befektetők számára. Ugyanakkor a várhatóan hektikus mozgások miatt még a korábbiaknál is fontosabb lehet a gyors és szakszerű portfóliókezelés. Legfőbb veszélyforrás a túlzott részvénypiaci optimizmus lehet 2014-ben, de a hirtelen emelkedő kötvénypiaci hozamok vagy egy átmeneti javulás után az euró-zóna visszacsúszása a recesszióba szintén komolyabb problémákat okozhat” – mondta el véleményét Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere.

A várakozások szerint tehát az abszolút hozamú alapokkal – akár a származtatott, akár a vegyes alapokkal – el lehet érni kétszámjegyű hozamot 2014-ben is. Ebben a kategóriában tavaly a Generali alapja is kiemelkedően teljesített: a Generali IPO abszolút hozam alap 17% feletti hozamot produkált alacsony ingadozás és mérsékelt kockázatvállalás mellett.

Megosztás

One thought on “Így fektess be idén!

  • Attila

    Az a Generali IPO alap indulása óta évente átlagosan 3,3% hozamot produkált 9,1%-os szórás mellett.
    Csak összehasonlításképpen ugyanezt a hozamot hozza a jelenlegi alacsony hozamú bankbetét, 0 % szórás mellett. (Ha az elmúlt 3 éves bankbetét hozamokat nézzük, akkor meg agyonverte azt az alapot)

    Én nem dicsekednék azzal, hogy volt egy kiugróan jó éve tavaly annak az alapnak. Sokkal jobban számít, hogy hosszútávon milyen döntéseket hozott a vagyonkezelő.

Comments are closed.