Blogzine

Magyar bárka a Kickstarteren

A ROLLARK (kb. guruló bárka) egy igényesen kidolgozott, környezetbarát, multifunkciós játék. Pár napja, augusztus 11-én elindult a ROLLARK kampánya, a Kickstarteren. Policsányi István, Red Dot Awards díjas formatervező „cleantech” projektjének inkubációját a Climate-KIC európai partnerség társfinanszírozásával a MyCo végzi.

Az elnevezés, ROLLARK magában hordozza a játék két legfőbb funkcióját: bárka és gurulós járgány. Attól olyan izgalmas a ROLLARK, hogy megjelenésében a design tárgy és a játék között helyezkedik el, ám valójában lényegesen mélyebb jelentést hordoz magában egy hétköznapi játéknál, így a vele játszó gyereket is kreativitásra ösztönzi. „A ROLLARK egy minőségi használati tárgy, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A tervezésnél az egyik legfontosabb szempont a klasszikus anyagokból építkező fenntarthatóság volt. Ez a szemlélet merőben más hozzáállást követel mind a tervezőtől, mind a felhasználótól. A minőségi anyaghasználat és gyártás következménye a kitolt életciklus. Ez olyan egészséges megbecsülést kölcsönöz a ROLLARK-nak, ami lehetővé teszi, hogy generációkon átívelve jelen lehessen a családban.”- nyilatkozta Policsányi István, a ROLLARK tervezője, az EMBER Design Manufactory alapítója.

A fenntartható üzleti ötleteket támogató Climate-KIC európai szintű Entrepreneurship Programjában résztvevő ROLLARK egy fenntartható játék, melynek előállításakor minden fázis a környezettudatosság jegyében zajlik. A felhasznált alapanyagok újrahasznosíthatóságától a gyártási folyamat nulla CO2kibocsátásán át egészen addig a végső pontig, amikor minden ROLLARK eladást egy facsemete ültetése követi.

(Alábbi képünkön a ROLLARK termék egyik prémium verziója látható).

rollark1
2014. augusztus 11-én elindult a ROLLARK kampánya, a Kickstarteren.

 

A ROLLARK megálmodója a MOME-n végzett formatervező, egy újabb magyar, aki elérte a szakmája abszolút csúcsát. Nemrég egy másik tervével – egy akadálymentesített utasszállító hajó tervével – elnyerte a világ legrangosabb formatervezői díját, a Red Dot Awards-ot, ezen felül a Mobility kategória Best of the Best díját.

EMBER DESIGN MANUFACTORY

Az EMBER brand prémium minőségű termékeket gyártó manufaktúra. Az egész márkát átszövi a világ észszerű megóvása, alap értékeink újbóli felfedezése. Az EMBER DESIGN MANUFACTORY nem pusztán termékgyártó. Egy érzékeny filozófiájú világ építésén dolgozik, ahova termékeinek eladásával a vásárlóit is invitálja. Fontosnak tartja minden egyes számozott termékének életét és a felhasználók visszajelzéseit. A közös észrevételek mentén alakítja ki azt a minőséget és érzelmi kapcsolatot, amit egy ROLLARK megismerésekor azonnal megtapasztalhatunk.

http://emberyard.com

 

MyCo Incubation

A MyCo Incubation 2012 óta végez inkubációs tevékenységet, amelynek fókusza a „cleantech” iparág. A cég éves szinten 200-300 ötlet meghallgatását és szűrését végzi. 2013-ban 14 startup üzletfejlesztését és inkubációját vállalta, amely 2014-ben várhatóan 40 projektre növekszik. Az inkubációs tevékenységének alappillére az Európai Unió által, direkt brüsszeli forrásból finanszírozott Climate-KIC Entrepreneurship Program. Az európai országokra kiterjedő programba bármely magyar startup és vállalkozó jelentkezhet, amennyiben olyan innovációs ötletet szeretne piacra vinni, amely a klímainnovációval, a széndioxid kibocsátással és a fenntartható gazdasági fejlődéssel kapcsolatos.

http://myco.hu

Climate-KIC

A Climate-KIC az Európai Unió legnagyobb klímainnovációval kapcsolatos kezdeményezése. A több mint 200, köz- és magánszférából érkező partnert összefogó szervezet az éghajlatáváltozást csökkentő és az ahhoz való alkalmazkodást segítő innovációkkal foglalkozik.

A Climate-KIC Európa szerte 6 egyetemi és 6 régiós központban valósítja meg oktatási, vállalkozásfejlesztési és innovációs programjait. Az éghajlatváltozással foglalkozó tudás-és innovációs közösséget (Knowledge and Innovation Community) két, más tematikájú partnerséggel együtt 2010-ben hozta létre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, a kutatás-fejlesztéssel és innovációs törekvésekkel foglalkozó uniós szerv.

 

Red Dot Design Awards

A Red Dot Design Award 1955-re nyúlik vissza, jelenleg a világ legnagyobb és legkiválóbb design díjának számít. Idén 4791 jelentkező versengett 60 országból a formatervezés “Oscar”-jáért. A Red Dot díj győztese nemzetközi elismerést élvez, minden gyártó, design stúdió és formatervező ezt az elismerést szeretné elnyerni.

http://red-dot.de

 

Kickstarter

https://www.kickstarter.com/projects/236750774/rollark-is-a-fun-wooden-toy-and-also-a-green-desig

Megosztás