Naponta 360.000 kártékony programot azonosítottak

Idén az egyik legnagyobb IT biztonsági cég 360.000 rosszindulatú fájlt észlelt naponta, ami 11,5%-os növekedés az előző évhez képest. A két évvel ezelőtti enyhe csökkenés után idén második alkalommal tapasztalhatunk a kibercsapdák számában jelentős emelkedést.
A naponta észlelt kártékony fájlok száma reflektál a kiberbűnözők aktivitására, amely 2011-ben még 70.000 volt. Ez azt jelenti, hogy mára ötszörösére nőtt ez a szám, és csökkenésnek jele nem látható.
A veszélyesnek minősített fájlok többsége a malware (rosszindulatú fájl) kategóriájába tartozik (78%). Azonban a vírusok – amelyek dominanciája szignifikánsan csökkent 5-7 évvel ezelőtt, köszönhetően komplexitásuknak és alacsony hatékonyságuknak – továbbra is a napi észlelések 14%-át teszik ki.
A maradék 8% olyan hirdetési szoftverek, amelyek alapértelmezés szerint nem minősülnek rosszindulatúnak, de sok esetben a privát adatok visszaélésével és egyéb kockázatokkal járhatnak.

Hozzávetőlegesen 20.000 veszélyes fájlt detektál naponta az Astraea – a Kaspersky Lab gépi-tanulás módszerén alapuló malware analizáló rendszere, amely automatikusan azonosítja és blokkolja a kártékony fájlokat.
„2015-ben csökkenést láttunk a malware-k számának napi észlelésében, és ezért arra gondoltunk, hogy a kiberbűnözők figyelmüket a már meglévő, régi kártékony fájlok felé fordítják. Sajnos azonban az elmúlt két év adatai azt mutatják, hogy újjáéledt az új rosszindulatú fájlok fejlesztése. A zsarolóvírusos támadások számának nagymértékű növekedése az elmúlt néhány évben folytatódott, mivel egy óriási bűnügyi hálózat áll az ilyen típusú fenyegetések mögött, amelyek képesek naponta akár több száz új minta fejlesztésére. Idén például láttunk „bányászó” malware-eket, amelyeket aktívan használnak mostanság a kiberbűnözők köszönhetően a kriptovaluták elterjedésének. Az észlelt rosszindulatú fájlok számának folyamatos növekedésének egyik oka a védelmi technológiák javulása is. Minden új frissítéssel több malware-t tudunk azonosítani.” – mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware részlegének vezetője.

Néhány kiemelkedő idei statisztika a kiberfenyegetésekről:
A Kaspersky Lab programjai 1.188.728.338 támadást blokkoltak világszerte
A Kaspersky Lab webes víruskereső megoldása 15.714.700 egyedi rosszindulatú fájlt észlelt
A felhasználók 29,4%-a tapasztalt online támadást legalább egy alkalommal személyi számítógépén
A felhasználók 22%-át érintette hirdetésekkel kapcsolatos behatolás

Kibercsapda adatok 2017-ben

A védelem fenntartása érdekében a Kaspersky Lab a következőket javasolja:
– Ne nyisson meg ismeretlen vagy gyanús forrásból származó fájlt, csatolmányt
– Ne töltsön le és telepítsen nem megbízható forrásból származó alkalmazást
– Ne klikkeljen ismeretlen vagy gyanús forrásból származó linkre
– Mindig telepítse időben a frissítéseket. A WannaCry és az ExPetr támadások fő okozója a frissítések hiánya
– Használjon megbízható és eredményes biztonsági megoldást

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .