Magyar nagyvállalatok a magántőke piacon

A HVCA szerint 2016-ig likviditásbőség jellemezte a magántőkealapok regionális piacát, akkoriban magas volt a kockázatvállalási hajlandóság, sok tőkealap működött a piacon. 2016-ban következett a mélypont, visszaesett az aktivitás, elfogyott a forrás.

2017-től azonban több nagy volumenű alap is indult, elkezdett újra nőni a befektetői aktivitás, és megalapozódott a hazai ökoszisztéma. A tendencia felfelé mutat, egyre nagyobb a vállalkozói kedv, egyre több forrás áll rendelkezésre.

Az állami részvétel nagyon szerteágazó a piacon: több életszakaszban is elérhető már finanszírozás a startupok számára, valamint megjelentek a különböző iparágakra fókuszáló tőkealapok. A kockázati- és magántőke piacok egymásba fonódnak, az állami (direkt), félig állami (indirekt) és privát szereplők jellemzően törekszenek az együttműködésre, társbefektetőként jelennek meg egymás mellett – vélik a HVCA-Portfolio Investment konferencia szakértői (2019. június 5., New York Palace Budapest)

A startupoknál egyelőre még kevés az igazán nagy, késői fázisú ügylet, erre még jó pár évet várnunk kell, azonban sikeres exiteknek már szemtanúi lehettünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .