Blogzine

Hogyan segíti az analitika a természeti erőforrások védelmét?

Az élelmiszer, a víz és az energia táplálja a világunkat. Olyan természeti erőforrásoktól függ egész életünk, amelyekből hamarosan hiány léphet fel, ha nem tanulunk meg hatékonyan gazdálkodni velük. A folyamatot kísérő klímaváltozás megelőzhető, ha optimalizáljuk a leginkább érintett iparágak környezetbarát működését. Ennek érdekében elkerülhetetlenek a jogszabályi korlátozások, illetve az adatelemzésből származó tudás és tudatos befektetési stratégia.

Az SAS szakértői szerint olyan mértékű adatsokasággal és olyan technológiai fejlettséggel rendelkezünk, amely segítségével nem csak fenntarthatóvá válhatnak természeti erőforrásaink, hanem akár újjá is építhetjük őket. Az analitika számos felhasználási területe közé tartozik többek között a biodiverzitás megóvása, az ökoszisztéma funkcióinak fejlesztése, a termőföld és ezáltal az ételek minőségének javítása, illetve egy rugalmas, fenntartható és sokrétű infrastruktúra kiépítése.

Az adatok sokasága a víz hiányával szemben
A Mad Max című filmben egy atomtámadás következtében, a világ egy kopár sivataggá változik, amelyben minden lehetséges erőforrásért, köztük a vízért is harc folyik. Mindenütt tombol az erőszak, a korábban bevett államrendszerek nem működnek. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a hollywoodi apokaliptikus fikció akár valósággá is válhat, noha más okokból kifolyólag. Az éghajlatváltozás, a demográfiai változások, az urbanizáció és az erőforrások rossz kezelése a világ egyes régióiban vízhiányt okoz. Hasonló hiány okozta többek között az Egyiptom, Szudán és Etiópia Nílushoz való hozzáférésért folyó darfuri konfliktust, illetve az India és Pakisztán közötti harcot az Indushoz való hozzáférésért. A WHO szakértői szerint 2025-re a világ lakosságának fele érintetté válik a vízhiány kérdésében.

A víz azon kevés erőforrások egyike, amelyre portfoliótól függetlenül, minden iparágnak szüksége van, és amelyből napi fogyasztásunk igen jelentős mértékű. Sajnos a szennyezettség mértéke folyamatosan nő, például a mezőgazdaság vagy az ipar területén, így nagyon sok víz újrahasználásának lehetősége ellehetetlenedik. Az SAS megoldásai lehetőséget kínálnak vízgazdálkodásunk, vízminőségi adatok integrálása, feltérképezése és analizálása útján történő menedzsmentjére. Az elemzési kimutatások lehetővé teszik a hatékony jogi szabályozást, valamint a közigazgatási szervek számára az ökoszisztéma védelme érdekében nyújtott, minőségi szolgáltatások biztosítását.

Mesterséges intelligenciával a megújulásért
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „Levegőminőség Európában – 2020” című kimutatása alapján, az Unió 6 tagállama – Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Olaszország és Románia – lépte át a szálló porra vonatkozó megengedett értékeket. Ennek az aggasztó tendenciának a megállítása érdekében az energiatermelésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését mind a politikai döntéshozók, mind a vállalkozások céljának kell tekinteni.

A fosszilis tüzelőanyagokat használó, központosított energiamodelltől eltérően, a megújuló, decentralizált energiára való áttérést igénylő rugalmasság és hatékony erőforrás-gazdálkodásra irányába kell elmozdulni. Az intelligens algoritmusok lehetővé teszik a valós idejű döntéshozatalt. Az SAS mesterséges intelligenciával működő rendszerei felhasználhatók például a napelemek elhelyezésének időjárási és földrajzi adatok segítségével történő optimalizálására. Ezen információk alapján változó körülmények között is meghatározható a napenergia-termelés volumene. Az analitika támogatja a széntüzelésű erőművek oltási folyamatának elemzését is, amely a szennyezőanyag-kibocsátás egyik fő forrása. Többek között a szén-dioxid-mentesítési tevékenységek hatásainak előrejelzésére is sikeresen alkalmazzák az SAS rendszereket.

 

Megosztás