Hazai pálya

A hazai Szilícium völgy a szakmai párbeszédért

A magyar Szilícium völgy, a Talentis Park volt a helyszíne annak a kockázati tőkenapnak, amelyre mi is meghívást kaptunk. A Valley Connect képviselőjeként számos Jeremie-alap képviselőjével és állami szereplővel folytattunk párbeszédet a hazai befektetési ipar helyzetéről és jövőjéről.  Érdekes volt!

HAZAI KOCKÁZATI TŐKÉS SZAKMA

Igazán illusztris társaság jött össze a hazai innovációs központok talán legnagyobbikjában, a Talentis parkban megrendezett tőkenapon. Az állami szereplők közül ott voltak a Jeremie-pályázatok kiírásában és felügyeletében megbízott állami szerv, az NFÜ GOP IH és az MFB Invest, vagy a Start Tőkegarancia, illetve a Széchenyi Tőkealap képviselői (róluk már korábban is írtunk ITT) A piaci oldalról ott volt az összes Jeremie-s alapkezelő (talán a Finext és a Morando kivételével), valamint érdekes színfoltként a nem-Jeremie-s, de az utóbbi időben igen aktív Docler Investment vezetője.

INFOK AZ ÚJ JEREMIE II-RŐL

Izgatottan mentünk az eseményre, hátha kiderül valami a kiírás előtt lévő Jeremie II-es tőkepályázatról, hiszen a korábbi pletskák szerint már októberre várható volt a kiírás. Ennek ellenére csak annyi hangzott el az eseményen, hogy csupán „idénre várható a kiírás”, amely szakmai egyeztetése várhatóan novemberben lesz, és az első döntések a tőkealapokról áprilisra várhatóak. Bővebb információ sajnos nem hangzott el.  (Korábbi infok ITT)

LEGYEN SEED! ÉLJEN!

Siba Ignác, az NFÜ GOP IH vezetője többször is megerősítette, hogy „nagy szükség van a seed alapokra”, ebből akár arra is következtethetünk, hogy az új kiírásban lesznek seed (azaz magvető fázisban lévő) alapra is kiírás. (Bár ez pontosan nem hangzott el így az állami szereplők részéről, azonban azon a kerekasztalban, amelyben én is szerepeltem egységes szakmai konszenzus körvonalazódott arról a kérdésről, hogy a hazai befektetések forráspontjánál szükséges egyfajta „magvetést inkubáló, seed szisztéma” kialakulása. Ennek az első kezdeményei már létrejöttek itthon, hiszen évek óta dolgozik az Innostart a területen, vagy az utóbbi időben létrejött a Colabs és a Valley Connect (lásd utóbbinak a társalapítója vagyok) inkubációs szervezetek. De a régóta inkubációt folytató KIBU is sikeresen „öndeffiniálta” magát és végre rájött, hogy igazából inkubációt végez és az elmúlt hetekben bejelentette, hogy elindul a startupok inkubációjában. Utóbbi azért is örvendetes tény, hiszen számomra a KIBU az egyik alapvető és talán legsikeresebb műhelye a hazai inkubációnak, hiszen a lassan 4 milliós felhasználó bázissal rendelkező Prezi.com is ebbúl a műhelyből indult. Igaz, ezt a tényt a KIBU-sok sohasem verték nagydobra és eddig nem emlegették inkubációs erejüket – ennek azért itt az ideje!

Nagy nap a hazai startup történelemben: OKT. 19! A KIBU startup programjának bejelentése - VÉGRE!

VITA AZ EXIT-RŐL

A seed-irány fontossága mellett másik izgalmas téma volt a jelenleg konjunkturális befektetési környezetben rejlő kockázatok kérdése volt. Varga Zoltán Centrál Fund-os befektető szerint ugyanis számos alkalommal szembesülnek azzal, hogy a hozzájuk befektetésért pályázó startupok ügyesebbjei megversenyeztetik a befektetőket és legjobb ajánlat közül válogathatnak. Zoltán szerint ez egyrészt örvendetes, másrészt azonban rávilágít arra, hogy egyes befektetések túlértékeltté válhatnak. Ez pedig a későbbi exit során okozhat további problémát, hiszen addig amíg a Jeremie-által keltett versenyhelyzetben bizonyos projektek túlértékeltté válhatnak, addig az exit során már a nemzetközi piacon kell megfelelő exit árat elérni. Ez pedig kevésbé konjunkturális és nem igazodik a hazai befektetői viszonyokhoz. A kérdésre – véleményem szerint – megoldás lehet az, ha a hazai befektetők elkezdik akár már a befektetés indításának pillanatában megfelelő módszerekkel validálni a külföldi befektetői piacon az adott befektetéseiket. Ezzel előkészítendő a későbbi exit-pontokat. De persze ez csak 3-5 év múlva lesz aktuális, addig vélhetően a hazai befektetők megfelelő módszereket találnak ki ennek a problémának az orvoslására.

TALENTIS – VÁRJUK A FOLYTATÁST!

Mindenesetre elindult egyfajta termékeny párbeszéd az állami oldal és a piaci befektetők részéről. Örvendetes, hogy ennek stimulálásában éppen egy félig piaci, félig államilag támogatott szereplő, a Talentis biztosított impozáns helyszínt a jövő Szilícium Parkja helyszínével. Az esemény után több piaci szereplővel beszélgettem és egységes volt az a vélemény, hogy a Jeremie-érkeztével pozitív irányba indult meg a hazai befektetési környezet és többen megerősítették, hogy szükség lenne hasonló és akár rendszeresen megrendezett szakmai rendezvényekre. Olyan eseményekre, ahol a piac összes szereplője kommunikálhatja a véleményét: seed-ek, startupok, inkubátorok, állami szereplők és piaci befektetők. Szóval kérjük a Talentis gazdáit folytassák a jövőben rendevényüket! Várjuk a következő ilyen alkalmat és szakmai fórumot! Gratulálunk a kezdeményezéshez és szervezéshez!

Megosztás