Néhány nap múlva Jeremie II. (frissítve)

Csütörtökön a Portfolio.hu-HVCA konferencián jártunk: kiderült, most már valószínűleg tényleg kiírják a Jeremie II-t a jövő héten. A témák is izgalmasak voltak, a kerekasztal panelek jól tervezetten fogták át a hazai kockázati tőketársaságok számára aktuális kérdéseket, a hazai innováció eredményeit. A szerdai Innovációs Techshow startup forgataga után a budai Hiltonban tartott Portfolio.hu-HVCA konferencia természetesen másfajta élményt adott, bár a szünetekben itt is komoly networking folyt.

Kicsit mindenki reménykedett, hogy az ebéd utánra időzített Jeremie szekció előtt prezentáló Garamvölgyi Balázs (üzleti vezérigazgató-helyettes, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.) előrukkol végre a Jeremie 2 bejelentéssel, de sajnos továbbra is csak azt hallottuk, hogy az EU-n átfutott kérdés valahol a hazai döntési mechanizmusban vesztegel.

(De legalább az EU pecsét már rajta van a dolgon, és állítólag napok múlva, kb. a jövő héten, vagy az után, megjelenhet a kiírás – derült ki Garamvölgyi szavaiból.)

Nem először, de remélhetőleg utoljára kaptuk azt az információt, hogy a bejelentés napokon belül megtörténik…

:)

A szkeptikusabbak persze mondhatják, hogy erre várunk már féléve, Garamvölgyi prezentációjában azonban egyértelműen arról beszélt, hogy az utolsó simítások is hamarosan megtörténnek és útjára indul a hazai seed fázisú vállalkozások nagy reménysége.

Négy magvatő (seed) alap lesz, egyenként 1,5 millird forinttal. E mellett 3+3 darab 3 és 4,5 milliárdos Növekedési Alap lesz – ebben nincs érdemi változás.

Sajnos, úgy tudjuk, hogy a seed alapok gyenge feltételeiben sincs sok változás. Ha ez igaz, akkor csak a legelszántabb alapkezelő jelöltek fognak így pályázni, akik valóban a legolcsóbban, a leggyorsabban tudják majd a seed pénzt okosan kiszórni 2015 december végéig.

Visszacsatolva a szerdai Techshow-ra ott is sok szó esett a korai fázisú vállalkozások finanszírozásáról, a kezdő vállalkozások mentorálásáról és az egész magyar startup világ trendjeiről. A startupok által várva várt seed alapok elindulása mindenképpen nagyon fontos lenne a hazai startup ökoszisztámában, mégha az a későbbiekben pályázó alapok számára elég nagy kihívásnak látszik. Az biztos, hogyha végre sikerül valahogy betömködni az induló vállalkozások korai fázisában mutatkozó finanszírozási hiányosságokat, az egész startup világ egészségesebb fejlődési irányt, új lendületet vehet.

 

 

2 thoughts on “Néhány nap múlva Jeremie II. (frissítve)

 • 2012. június 11. hétfő at 15:40
  Permalink

  Lehet, hogy mi vagyunk paranoidak, de nem lehet-e, hogy ezt a kiírást a júl. 22-i EC-döntés utánra időzítik, azaz előbb kivárjuk, mi lesz a kohéziós alapokkal?

  Reply
  • 2012. június 12. kedd at 09:31
   Permalink

   Meglátjuk. Nincs sok idő, mert max 2013 jan 1-re döntésképesek kell legyenek az új alapok. Így is csak két évük marad a rengeteg pénz kihelyezésére.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .