Hazai pálya

Angyalok hol vagytok? – 2015

Mostanában szomorú hírek jönnek, pontosabban nagyon úgy tűnik, hogy nem igazán szárnyal a hazai start-up világ. A Gazellából ketten írtak alá, a négy nyertes közül. Aztán van olyan Jeremie-tőkealap által gründolt inkubátor, aki lassan túlvan a mínusz 140 milliós (!) eredményen… és persze van egy új start-up világ, ami Európában is új erőre kapott!

MESSZE A SIKER?

Mert itthon sajnos a start-up szakma zöme a szakmai igénytelenség felé tendál. Addig amíg sokan kűzdenek a cégükért, ötletükért, vannak, akik számára nem tűnt fel, hogy valami megváltozott tavaly óta a hazai start-up világban. Másak a kihívások. Egyre nagyobb teret nyer az a kérdés, hogy kinél vannak a legjobb befektetések? Ki-milyen exit-et csinált? És ki fordult profitba?

tumblr_mziufx0lFN1t553g0o1_500

A szomorú folyamatok a Budapest HUB-on indultak, amikor Dr. Csé hiper nagy felfutást vízionált. Hiába. Akkor mintegy 140 milliárdos csomagról szólt az igéret, amiből egyre inkább színes vízió kezdett válni. Aztán dr. Csé távozása kapcsán egyértelművé vált, hogy mindez hiú ábránd és a start-up-ok fejlődése nem lesz a gazdasági csoda része – legalábbis egyelőre. De ez nem is baj, hiszen önálló lábra kell állni. És ahol jók a befektetések, ott sikerek is lesznek. És hát a Corvinuson készült tanulmányt olvasva, azt látom, hogy elég kevés projekt fog ebbe körbe tartozni.

PAUZA

Az utóbbi hetekben sokakkal kávéztunk, beszélgettünk, akik kérdezgették, hogy miért kapcsoltunk vissza a nyilvánosságból. Olyasmiket hallunk, hogy az a hivatal, aki anno nagy erőkkel nyomta, hogy a start-up-ok milliárdokat kapnak, sajnos a karácsonyi ünnepek alatt kezdett szétesni. Állítólag a munkatársak már szabin vannak és van olyan hivatali vezető, aki visszament az egyetemére tanítani – a hivatal vezetéséből.

tumblr_mnzm053lJy1rqvqz7o1_500

De mindettől persze nem kellene leállnia itthon a start-up dolgoknak. De ha körbenézünk a hazai start-up szcénában, akkor lényegében ugyanazon emberek különböző álarcaival találkozunk. Ugyanazok az „önjelölt evangelisták” (köztük persze én is… bocs) szajkózzák ugyanazt, mintha semmi sem történt volna.

tumblr_lugnv0f0ay1r41tx0o1_500

 

És ebből kezd / kezdett elegem lenni. Mert annak nincs értelme, hogy mindig csak a rosszat lehet mondani. És ez is kezd unalmas lenni. Legalábbis itt most magamra gondolok. És emiatt nem érzem / éreztem fontosnak, hogy véleményt kellene nyilvánítanom. Mert immár nincs ebben a hazai start-up szférában semmi igazi globálisan versenyképes kihívás.

UGYANAZOK AZ ARCOK – NEE!

Nehéz elhinni, hogy immár sokadszor lenne kedvem meghallgatni itthoni inkubátororktól a lean metodológiát, vagy lenne kedvem olyan konferenciára elmenni, ahol nem a tanulás, hanem a helyezkedés a cél. És lenne kedvem egy olyan blogot olvasni, ami már nem az ökoszisztémáról szól, hanem a kontra-szisztémáról.

tumblr_myojg0T9G21rdst9zo1_1280

Ugyanazok az arcok, ugyanazok a kiáltványok. Holott csendben gondolkozni lenne értelme. És dolgozni. Ezerrel. 

Pedig kint (= EU) látni klassz közösségeket. Európában virágzik a start-up-okat éltető üzleti angyal közösség. Számos országban komoly befektetői élet bontakozik ki. Legalábbis Európában járva ezt látjuk. Nézzétek csak meg az angol üzleti angyal közösséget.

tumblr_mvz9n9TzDG1s4t2mao1_500

Igazán klassz példák ezek és csak követnie kellene itthon. Én mostanában ebben hiszek. Íme a szerintem követendő példa itt:

UK Business Angels

Folytassuk?

 

Megosztás