Hazai pálya

Mi lesz veled iCatapult? Hild Imre átigazolt

Hild Imre a Digital Factory nevében küldött ki számos start-up-nak felhívást! Imre korábban a Primus Tőkealap által gründolt és Gazella nyertes (vagy vesztes? bocs…) inkubátort vezette, az iCatapultot. Aztán a váltás kapcsán sokan arról pletykáztak, hogy bizony a kezdeti bejelentésekhez mérten elég gyenguska volt az eredmény és 130 milliós negatívumos eredménye volt az inkubátornak. Most viszont…

… most viszont ismét Hild Imre vezetésével indul egy új inkubációs program. Igaz más néven (nem iCatapult), de hasonló entitásnál (lásd Gazellás helyen). A programnak platformot biztosító Digital Factory-ról szintén nem sokat lehetett az utóbbi időben hallani: csupán annyit, hogy anno ők is megnyerték azt a bizonyos rossz ómennek számító Gazella programot.

Képernyőfotó 2015-10-23 - 20.18.41

Miért is rossz „ómen” a Gazella? Nos, anno aki azt megnyerte, az ellen vagy vizsgálat indult, vagy nem tudott szerződni, vagy rosszul alakult a sorsa… szóval nem éppen a „siker” programja lett. Maga a programot meghirdető NIH is feloszlott, egykori elnök-helyettese, majd elnöke átkerült az egyetemi szférába, és start-upper lett belőle… A NIH a porait ugan behintették, és a létrejött új hivatal lényegében alig vett át valakit a régi apparátusból. Emiatt egy teljesen új irányvonal indult meg az innováció területén. (De rről majd később.)

 

2014_openday3
Hild Imre a kép jobb alján látható. (Forrás: Digital Factory website)

De inkább ne figyeljünk a múltra és örüljünk, hogy itthon ismét a régi nagy nevek új programot indítanak. Most FIWARE néven. De mi is ez a FIWARE? Elég talányos történet, de ha kibogozzuk a FIWARE oldalakat, akkor rájöhetünk, hogy ez internetes platform és közösségi szerveződés (bővebben ITT), amely térképén egyelőre nem találtuk meg a magyar inkubációs programot. (EU-térkép ITT) De ahogy a magyar oldalon látjuk vélhetően az Európa Bizottság (EB) is ott lehet valahogy a dolog mögött… De ez ismét elég érdekes, mert ugyan az EB logója kint van a Digital Factory weboldalán (igaz nem derül ki milyen minőségben), azonban a FIWARE oldalon már nem találtunk rá utalást.

Képernyőfotó 2015-10-23 - 20.26.42

 

De ne foglalkozzunk ezekkel a talányos kérdésekkel! Vélhetően később majd kitisztul a kép!

Addig drukkolunk az új programhoz és ahhoz, hogy most sokkal nagyobb sikerrel haladjanak a start-up-ok vezetésében. Íme a tervek (idézet a megkereső levélből):

„A Digital Factory 2016. januárban újabb inkubációs programot indít. Ehhez keresünk szuper startupokat, amik:
  • Globális fókuszú internet vállalkozások
  • SaaS, Smart data tools, Digital marketing tools, Marketplaces, Cross-border e-commerce területen keresnek megoldást egy valós problémára
  • Korai fázisban vannak (de már több, mint egy ötlet).
Két lehetőséggel tudjuk támogatni a startupok indulását:
  1. 15,000 EUR úgynevezett FIWARE Grant – nem visszatérítendő támogatás az MVP elkészítésére és tesztelésére (egy FIWARE technológia használata elvárás)
  2. 30,000 EUR kezdő finanszírozás, 50k-200k EUR következő körös lehetőséggel – teljes inkubációs program, 3 hónap, iroda és mentorálás biztosítása (egy FIWARE technológia beépítése itt is elvárás).”

Ja és jelentkezni november 11-ig lehet, hajrá!

 

Megosztás

2 thoughts on “Mi lesz veled iCatapult? Hild Imre átigazolt

  • Csaba, jó lenne ha felvennéd azt a szokást hogy a költöi kérdéseidet felteszed egyenes annak akinek intézed. Nem igazoltam sehová, február óta már nem viszem az iCatapult-ot. Akit érdekel és megkérdezett, annak az okokat is elmondtam. Newm azért mert rosszban vagyunk, azért mert az iC a Gazella alatt másféle müködést kell hogy kövessen… Hogy megzavarjam a képet, a jelenleg a Global Platforms nevü céget csinálom egy szingapuri magyar kollégával (kiváncsi vagyok erre milyen conteo-t huzol majd) és a Digital Factory-ban besegitek Szabinak. Ja, ilyen is van.

    • prospero

      De ez tök jó Imre, gratulálok! Ugye azzal nincs gond, hogy „tényezőnek” tekintelek? És elnézést, hogy ezt nem direktben közöltem…

Comments are closed.