Külföld

Hahó okt. 14! Y-Combinator!!

Hahó csak szólok, hogy ma du. a világ legnagyobb inkubátora, a Y-Combinator kiadta a témákat, amiket nagyon vár az új idényben… És amikre lehet jelentkezni. Nevezzetek! Tavaly 9000-en próbáltak szerencsét.

Épp ma délután kérdezte valaki tőlem, hogy tudok-e olyan inkubátort itthon, aki kész módszertan alapján okítja, képzi a hazai start-up-okat? Hát mondom, ez jó kérdés… Izé, kérek egy kis időt a válaszra, ugye…

tumblr_n2evf2NEYu1s25sr3o1_500

Mert van például a  KIBU, ahol tanácsadókat adnak melléd, van a CEU, ahol profi entrepreneurship oktatás zajlik és vannak azok az inkubátorok, ahol igazából tutti megmondó emberek osztják az igét, kisebb módszertani (??) segédlettel: a Colabs-ban talán a Start-up Weekend lehet módszertan (azaz „alkoss csapatot egy hétvége alatt” módszere talán?), az iCatapultban pedig a „lean”-t isteníti Hild Imre régóta, a Hackatonban pedig Shy a (Colabs-hoz hasonlóan) az „ötletből-siker” elvét vallja.

(UPDATE 0913:) És Bor Gergő hívta fel a figyelememet (abszolút jogosan) erre: „itthon feljövőben még az iGen program; batch-ről batch-re fejlődik.” – írja Gergő a Face-n. 

Aztán aki igazából saját módszertant nyomott (lassan két éve), az Záboji Mester volt, aki a CEU-n egyedi oktatást csinált – kár, hogy egy éve nincs a kurzus, de miért is? Pedig kellene nagyon, tényleg!

tumblr_n5fxvx9Ee51qbffd3o1_500

De manapság már igazából egyik inkubátornak sincs igazi tematikai fókusza, vagy olyanja amire azt lehetne mondani, hogy „ez aztán igazi és ‘gizdán’ saját módszertan”. És valamit át akar adni. Valamit, ami speciális és nem csak a személyes „hitre”, hanem annál mélyebb és tudományosabb alapra épül.

tumblr_nbiy9y2eTh1qzkv57o1_500

Ilyet legutoljára Hollandiában láttam, ahol egyedi oktatási modell alapján okították a start-up-okat és amit mi is átvettünk a Climate-KIC EU hálózatban. Aztán a Szilícium Völgyben láttam, hogy ott is valami összefogó elv, módszer és tematika mentén megy a start-up fejlesztés. Nem csak úgy bele a nagyvilágba… pedig ott azért vannak elég nagy megmondó emberek.

tumblr_n3vks88Nx11qbffd3o1_500

És ha most beleolvastok a Y-Combinator tematikai felhívásába, akkor megértitek mire gondolok…. Izgalmas olvasmány, ha kíváncsiak vagytok az új start-up trendekre!!

http://www.ycombinator.com/rfs/

(A cucc ma du jelent meg, friss!)

És annak aki, jelentkezni akar, üzenem: ez a legjobb! Mert mág magyar nem jutott be. és bejutni = világsiker.

tumblr_nb79kvlUbU1qz7lxdo1_400

 

 

 

Megosztás