Hazai pályaKülföld

Szűkös felvásárlási piac – rekorder magyar visszaesés

Szűkös az esztendő a hazai, de még az európai M&A piacon is.


Jelentős a visszaesés a tavalyi év növekedését követően: az M&A piacon tapasztalt visszaesés az idei év hónapjait tekintve hazánkban a legjelentősebb; 2012-ben eddig 32 ügylet zárult le, amely az egy évvel korábbi tranzakciószámhoz képest közel 25%-os csökkenést jelent. A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a bizonytalan gazdasági környezet és a bankok szorongatott helyzete miatt beszűkült finanszírozási lehetőségek az ilyen típusú ügyleteket is visszavetik; a kitörési pontot a kis- és középvállalati szegmens jelentheti. A következő években várhatóan a Jeremie I. program során véghezvitt befektetésekből való kiszállások, a még rendelkezésre álló tőke, valamint a Jeremie II. indulásával elérhetővé váló újabb források fogják táplálnia hazai tranzakciós piacot.  A visszaesés az Európai Unióban és a Közép-kelet európai régióban egyaránt 5% körül alakul.

„A piac szűkülésének főbb okai a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet, a beszűkült banki finanszírozási lehetőségek és a kedvezőbb adásvételei alkalomra és piaci kilátásokra váró tulajdonosok és befektetők lehetnek.” – kommentálta a M&A piacon tapasztalt visszaesést Sipeki Péter, a Niveus Consulting Group M&A üzletágának vezetője. Bár a visszaesés jelentős, nem érinti a piac valamennyi szereplőjét. „A hazai M&A piac a kis-és középvállalati szegmensben viszonylag aktívnak tekinthető egyrészt a Jeremie Kockázati Tőke Program keretein belül elkülönített közel 90 milliárd forint tőkének köszönhetően, másrészt pedig azért, mert a banki finanszírozási hajlandóság visszaszorulása is arra kényszeríti a befektetőket, hogy saját forrásból finanszírozzák ügyeleteiket, így a nagyobb tranzakciók váratnak magukra.” – tette hozzá Sipeki Péter.

A Jeremie I. Kockázati Tőke Program a résztvevő alapokon keresztül az innovatív, átgondolt üzleti tervvel és elkötelezett menedzsmenttel rendelkező 5 évnél nem régebbi alapítású, 1,5 milliárd forintot meg nem haladó forgalmú korai és növekedési szakaszban lévő vállalkozások számára biztosít forrásokat, míg a Jeremie II. Programban a kritériumok magvető cégeknél 3 év és 200 millió forint, növekedési szakaszban lévő cégek esetében pedig 5 év és 5 milliárd forint.

Kockázati tőke befektetések tekintetében hazánk kiemelkedően jól teljesít a többi uniós tagországhoz képest. Az EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association) nyilvánosságra hozott adatai szerint a 0,04%-os GDP-arányos tőkebefektetés alapján Magyarország az EU tagországok között a 6. helyen áll, annak ellenére, hogy az első Jeremie program keretében az alapok által elnyert és átlagosan 30% magántőkével kiegészített 48 milliárd forintnyi rendelkezésre álló összeg – részben az alapok késedelmes indulása miatt – egyelőre csak 30-35%-ban került kihelyezésre. A kihelyezések célterületét főként az informatikai és technológiai cégek, – amelyek az M&A tranzakciók jelentős részét is meghatározzák – valamint média, telekommunikációs, kereskedelemi, feldolgozóipari és biotechnológiai iparágakban szereplő kis-és középvállalatok alkotják.
Az elkövetkező időszakban várhatóan a Jeremie I. program befektetéseiből való kiszállások, a még rendelkezésre álló 34 milliárd forintnyi tőke – amelyből közel 22 milliárd forintot 2013 év végéig be kell fektetni – valamint a Jeremie II. indulásával elérhetővé váló 28,5 milliárd forint (magánforrással együtt közel 41 milliárd forint) lesznek a hazai kis-és középvállalati tranzakciós piac fő mozgatórugói.

Aki a világ, és Európa trendjeire kíváncsi az M&A területen, itt olvashat róla angolul is részletesen: http://www.mergermarket.com/pdf/mergermarketMARound-upforQ1-Q32012.pdf

Megosztás