Kedvezményekért lobbizik és inkubációt javasol a HVCA

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (angol rövidítése: HVCA) adózási, támogatási és szabályozási területre összpontosító javaslatcsomagot juttatott el a kormányzat részére. Reméljük a döntéshozók ezek egy részét legalább megfogadják.

A HVCA javaslatcsomagja letölthető az alábbi linkről:
http://www.hvca.hu/hu/publikaciok/

A javaslat azért született, hogy a magyar kockázati és magántőke iparág hatékonyabban tölthesse be a nemzetközi gyakorlatban játszott gazdaságélénkítő szerepét. Az egyesület több hónapos szakmai előkészítés után juttatta el javaslatait az érintett minisztériumokhoz és szabályozó szervekhez. A javaslatok célja, hogy egyfelől szélesedjen a kockázati tőkebefektetés, mint hosszú távú befektetési forma iránti hazai befektetői érdeklődés, másfelől a hazai vállalkozások kedvezőbb feltételekkel juthassanak alternatív finanszírozási forrásokhoz tőke formájában a jelenlegi szűkös hitelpiacon.

 

A HVCA kormányzathoz eljuttatott, három szakterületet érintő, huszonegy pontos javaslatcsomagjának célja, hogy növekedjenek a rendelkezésre álló kockázati-tőke források, és javuljanak a kockázati tőkebefektetések feltételei.

A csomag:

1,

az adózási környezetben javasolt változtatásokat,

2,

egy állami részvétellel működő üzleti inkubátor program létrehozására irányuló tervezetet,

3,

valamint a kockázati tőkealapok és alapkezelők jogi szabályozásának korszerűsítésére tett javaslatokat tartalmaz.

Az adójavaslatok fő elemei, hogy a kockázati tőkealapok befektetési jegyei után is lehessen a Tartós Befektetési Számlához (TBSZ) hasonló módon szja kedvezményt érvényesíteni, illetve, hogy a vállalatok is leírhassák efféle befektetéseiket a társasági adóból.

Például, ha úgynevezett bejelentett részesedésszerzés történik.

Ma 30% részesedés szerzésekor, egy év tartás esetén a cégeladásból származó nyereség adómentes, igaz a veszteséget nem lehet érvényesíteni.

A javaslat szerint 10% vagy 20% esetén, 5 év feletti megtartási idő után is életbe léphetne hasonló adózási előny. (Ez főként a nagyobb cégeket, tőkebefektetőket hozná jobb helyzetbe, ha azok kisebb cégbe fektetnek be.)

(Insider vélemény)

Nagy kérdés, hogy a mai gazdasági hangulatban segít-e az állam, hiszen nem 1-2 év, hanem sajnos 4-5 év legalább kell még, mire egy ilyen gazdaságösztönzés konkrét eredményei megmutatkoznak. Mindenesetre drukkolunk a HVCA javaslat sikerének!

Nem is szólva arról, ami az inkubációs programot illeti…

 

***

A HVCA további érvelése.

Európai Uniós adatok támasztják alá a kockázati- és magántőke iparágnak a gazdasági teljesítményre gyakorolt pozitív hatását. A kutatások eredményei szerint a kockázati és magántőke befektetések hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, a kis- és középvállalkozások működésének korai szakaszában nyújtott befektetéseknek pedig különösen kiemelkedő a gazdaság reálnövekedésére gyakorolt hatása. A kockázati- és magántőke iparág szereplői az elmúlt két évtizedben a magyar gazdaságban is egyre jelentősebb szerepet töltenek be:  21 év alatt 420 magyar vállalkozásba több mint 3,8 milliárd dollárt fektettek eddig be. A kockázati- és magántőke befektetések szerepe a gazdaság növekedésében a pénzügyi válság következtében tovább nőtt, hiszen a banki csatornák elapadása következtében kiemelt szerepet kaptak az alternatív finanszírozási lehetőségek.

„A HVCA mind a forrást kínálók, mind a forrást keresők helyzetének egyszerűsítéséért dolgozik. Ez egy igazi nyertes-nyertes szituáció, mivel nem csak a befektetők és a befektetésre kiválasztott cégek, hanem a teljes magyar gazdaság is az előnyeit élvezheti a finanszírozás ezen formájának, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt években a bankok egyre kevésbé adnak hitelt vállalkozásoknak, mely elengedhetetlen a gazdasági növekedés beindításához.” – mondta el Bethlen Miklós, a HVCA elnöke.

Az iparág képviselőinek egybehangzó véleménye szerint azonban a kockázati- és magántőke gazdaságélénkítő szerepét az adózási és szabályozási környezet javításával, valamint a kormányzat által támogatott programokkal még hatékonyabban ki lehetne használni Magyarországon.

Ennek érdekében fogalmazta meg javaslatcsomagját a hazai kockázati- és magántőke iparágat képviselő HVCA.

A javasolt intézkedések segítségével jelentősen növelhető lenne a kockázati tőkebefektetések iránti érdeklődés, ami a kockázati-tőke források bővülését eredményezné. Ezáltal pedig növelhető lenne a kezdeti stádiumban lévő és fejlődő magyarországi vállalkozások rendelkezésére álló fejlesztési tőke összege.

A kockázati tőke aktivitás növekedése nemcsak a kockázati-tőke forrásokat bevonó vállalkozások fejlesztésén keresztül, hanem a kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó vállalkozások tevékenysége révén, a pénzügyi szolgáltatói szektorban is növelné a magyar gazdaság teljesítményét és a magyarországi munkahelyek számát.

A HVCA tagjainak bevonásával készített javaslatcsomag kitér egyrészt azokra az adózási szempontokra, amelyek segítségével vonzóbbá válhatnának a magyarországi kockázati tőkebefektetések. A javaslatok között szerepel, hogy a magyar társaságok felhasználhassák fejlesztési tartalékukat magyarországi kockázati tőke alapokba történő befektetések céljára.

 

További javasolt kedvezmények:

A HVCA javasolja továbbá az Európai Unióban már bevált, „fiatal, innovatív vállalkozás” adózási státusz hazai meghonosítását is. A javaslat szerint a meghatározott kritériumoknak megfelelő vállalkozások járulék és adókedvezményekre lennének jogosultak, így hatékonyan, egy versenyképes szektor kiemelt támogatásával jobban kiaknázhatóak lennének a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységben rejlő lehetőségek.

A HVCA javaslatcsomagja az adózási környezet változtatásai mellett egy olyan üzleti inkubációs program elindítására is javaslatot tesz, amelynek fő célkitűzése, hogy a Magyarországon induló innovatív vállalkozások hozzájuthassanak ahhoz az üzleti tudáshoz és kezdeti pénzforráshoz, ami a további fejlődésüket elősegítő kockázati tőkebevonáshoz szükséges. A program az állami valamint a kockázati- és magántőke-piaci résztvevők együttműködésén alapulna.

A HVCA által a kormányzatnak eljuttatott csomagban szerepelnek a kockázati tőkealapok és alapkezelők működésével kapcsolatos jogi szabályozás korszerűsítésére tett javaslatok is. Különösen indokoltnak tartják ezeket a változtatásokat a HVCA szakemberei azért, mert a jelenlegi szabályozás nagyrészt a nyilvánosan működő befektetési alapokéval azonos kiindulópontra épül, miközben a kockázati tőkealapok zártkörűen, tipikusan intézményi befektetők bevonásával működnek.

A HVCA a javaslatait elküldte az érintett szakminisztériumoknak, melyekkel az egyeztetések elkezdődtek és jelenleg is folynak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .