BlogzineHazai pályaKutatás

Felhő-fejlesztésbe fogott a Kürt

Uniós támogatásból cloud technológiájú infrastruktúrára fejleszt egyedi megoldásokat a Kürt Zrt.

A KÜRT Zrt. vállalati innovációs projektjének keretében felhő alapú technológiára fejlesztenek megoldásokat. Olyan cégekkel lépnek versenyre ezzel, mint az Amazon vagy a Google. Bár a cél ambiciózusnak hangzik, a tények azt mutatják, hogy a kis hazai vállalatoknak is van helyük a nemzetközi technológiai fejlesztési versenyben és színtéren.

A számítási felhő technológián alapuló mobil és a social IT gyorsabban fejlődik, mint a technológia történetében eddig bármi: éppen ezért a vállalatoknak dinamikusan kell reagálniuk, ha a gyorsan változó fogyasztói- és ügyféligényeket ki szeretnék szolgálni – válik a magyar IT vállalatnál. A felhő-fordulat megkezdődött, igaz egyelőre a vállalatoknak csak jóval kisebb aránya, mintegy 37%-a használ felhő infrastruktúrát.

A vállalatok számára a „közüzemszerű” működést megalapozó cloud előnyei ismertek. Az infrastruktúra gyorsan változtatható, kényelmes és rugalmas hozzáférést biztosít, könnyen használható és bármilyen eszközről bárhonnan elérhető. Fontos szempont, hogy egy-egy feladat ellátásához szükséges számítási kapacitást egyszerűen bérbe tudják venni a vállalatok, nem kell sok tízmilliós eszközöket és szoftvereket vásárolniuk azok elvégzéshez.

Az előnyök azonban kockázatokat is rejtenek magukban, hiszen a felhasználó nem tudhatja, hogy ki felügyeli féltett magánjellegű, vagy vállalati adatait. Azt sem lehet tudni, hogy az adott másodpercben épp hol találhatóak az adatok, hiszen a nagy szolgáltatók a szerver-kapacitás kiegyenlítése érdekében folyamatosan mozgatják az adattömeget tárhelyről-tárhelyre. Mindezekből egyenesen következik, hogy az adatok biztonsága könnyen sérülhet, de legalábbis új kihívásokat jelent a bizalmasság, a sértetlenség és a rendelkezésre állás biztosítása a felhő alapú környezetben.

„A KÜRT mindig is élen járt a vezető technológiák alkalmazásában és ezekre építette üzleti szolgáltatásait. A biztonságos cloud alapú rendszerek fejlesztése és kutatása jól illeszkedik ebbe a sorba, illetve kiválóan kapcsolódik olyan meglévő üzleti szolgáltatásainkhoz, mint például a virtuális rendszerek kialakítása, auditja ügyfeleinknél.” – mondta dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke.

A KÜRT kutató-fejlesztő laborja évek óta foglalkozik a cloud technológiával járó kockázatok és sérülékenységek vizsgálatával. Az iparági trendeket, valamint saját ügyfelei révén szerzett tapasztalatait alapul véve a cég olyan projektet indított, amely a hazai vállalatok cloud felhasználási lehetőségeit és a ma még nem ismert biztonsági kockázatait és megoldási alternatíváit vizsgálja.

A közel egy éve indult projektben a KÜRT fejlesztői a következő, cloud infrastruktúrára alapozott megoldások fejlesztésén dolgoznak:

a)         Fejlesztői labor biztonságos felhőn: A vállalatok saját belső fejlesztéseikhez erőforrást, helyet bérelhetnek a KÜRT által üzemeltetett biztonságos felhő infrastruktúrán. Ezzel jelentős beruházási kényszertől kímélhetik meg magukat.

b)         Üzemeltetési tesztlabor biztonságos felhőn: Az ügyfél saját fejlesztésű alkalmazásait telepítheti a KÜRT cloud környezetébe, ahol lehetősége nyílik elvégezni a termék vagy megoldás teljes tesztelését, beleértve a sérülékenységi teszteket is. A tesztek elvégzése nagy számítási kapacitást igényel, amelyhez ily módon gyors és igény szerinti mennyiségű erőforrás vehető igénybe, akárcsak a projekt néhány napjára. A tesztkörnyezet segítségével elkerülhetők egy éles rendszeren végzett tesztelés kockázatai is.

c)         Alkalmazás-sérülékenység vizsgáló labor: A KÜRT szakemberei a sérülékenység vizsgálatot az ügyfél által a felhőbe telepített, emulált rendszeren végzik. Ezzel biztosítható, hogy az éles rendszer érintetlen maradjon a vizsgálat során, így elkerülhetők az esetleges problémák.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a GOP-1.3.1-09/B-2010-0007 Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

Mindenki ismeri, de azért nem árt pár szóban bemutatni a Kürt Zrt.-t.

A Kürt Zrt. 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 22 évben a magyar információbiztonsági piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A KÜRT az információbiztonság területének egyik legismertebb szakértője az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó, a nemzetközi és hazai szabványoknak megfelelő módszertana és termékei révén. A világ egyik vezető adatmentő cége elismert adatmentési technológiával, évi több mint 4 000 adatmentéssel. A KÜRT alapító-elnöke, dr. Kürti Sándor az informatikai iparág ismert és közkedvelt szakértője, véleményvezére.

A KÜRT Biztonsági Intelligencia központjának támogatásával 2009-ben hozta létre oktató intézményét, a KÜRT Akadémia Kft.-t. Az intézmény képzései a hazai információbiztonsági szakemberek mellett a vállalati felhasználók fejlesztését is kiemelt célként kezeli. Az intézmény legnépszerűbb képzései az Etikus hacker, Információbiztonsági tudatosító és Üzleti coach programok.

Megosztás