BlogzineKülföldPiaci füles

Északról fúj a szél

A Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), az Enterprise Investors (EI) által kezelt magántőke alap február elején bejelentette a Wento indulását, amely egy szélerőmű parkok létrehozását célzó, Lengyelországra fókuszáló befektetési program.

A PEF VI körülbelül 40 millió eurónyi összeget tervez befektetni a lengyel szélenergia iparba a következő néhány év során. A Wento szélerőmű parkok fejlesztőivel fog együttműködni a projektek előkészítése, majd a parkok finanszírozása és megépítése kapcsán. A célok megvalósítása érdekében a PEF VI által biztosított tőke, illetve bankhitel kerül felhasználásra.

A Wento a szélenergia iparban tevékenykedő, tapasztalt menedzserekkel kezdett együttműködést. Az ő feladatuk, hogy kiválasszák a megfelelő projekteket, koordinálják ezek átvilágítását, részvényeket vásároljanak ezekben a projektekben, szervezzék meg a banki finanszírozást és mindezek után felügyeljék a szélerőmű parkok megépítését. A PEF VI biztosítja majd a Wento számára a parkok megépítéséhez szükséges tőkét. A szélerőmű parkokat ezt követően stabil, hosszútávon jövedelmező befektetési lehetőségeket kereső stratégiai vagy pénzügyi befektetők számára fogják értékesíteni. A Wento jelenleg több mint egy tucat szélerőmű park fejlesztési projektet vizsgál. Ezek közül három esetében, amelyek összesen 200 megawatt teljesítménnyel rendelkeznek, előrehaladott tárgyalásokat folytat a projektek átvilágításával párhuzamosan.

„Közel egy éve készítünk mélyreható elemzéseket a szélenergia piac kapcsán. Ezek alapján meggyőződésünk, hogy a Wento kiváló növekedési potenciállal rendelkezik. Lengyelországi tevékenysége mellett, a Wento tervei között szerepel, hogy a jövőben további közép-kelet.európai piacokra is belép, főként a romániai szél energia piacra, mely a befektetők számára nagyon vonzónak tűnik”- mondta Michał Rusiecki, az Enterprise Investors Ügyvezető Partnere.

A szélenergia egy fiatal, de gyorsan növekvő iparág Lengyelországban, amely lehetővé teszi, hogy a teljes energiatermelést tekintve, az Európai Uniós szabályozással összhangban növekedjen a megújuló energia aránya.

„Elemzéseink rámutatnak, hogy azoknak a befektetőknek a száma, akik tőkét kívánnak invesztálni szélerőmű parkok építésébe jelenleg nem elégséges, és ezt az űrt szeretnénk legalább részben kitölteni. Hisszük, hogy képesek vagyunk fejlesztőkkel együttműködni olyan szélerőmű parkok megépítése érdekében, melyek teljes kapacitása eléri a több száz megawattot, ezzel növelve a zöld energia előállítás mértékét Lengyelországban ” – mondta Michał Rusiecki.
„A jelenlegi kihívások leküzdése során használni fogjuk tapasztalatainkat, melyeket a megújuló energia lengyelországi piacán úttörő szerepet betöltő, induló vállalkozás, a Polish Energy Partners finanszírozása során szereztünk. Szintén nagyra értékeljük azoknak az iparági szakértőknek a tapasztalatát, akik úgy döntöttek, együtt dolgoznak velünk a Wento programon” – tette hozzá.

Az Enterprise Investors az egyik legnagyobb magán-, és kockázati tőkealap kezelő vállalat Lengyelországban és Közép-Kelet-Európában. 1990 óta aktív, és az alapjai által kezelt tőke meghaladja az 1,7 milliárd eurót. Ezek az alapok több mint 1,4 milliárd eurónyi tőkét fektettek be 124 vállalatba számos iparágban, és 94 befektetésből léptek ki, melyek összesített hozama meghaladta az 1,7 milliárd eurót.

Az Enterprise Investors az elsők között fektetett be a megújuló energia szektorba Lengyelországban. 1997 és 2006 között az EI által kezelt magántőke-alap induló vállalkozásként finanszírozta, fejlesztette, majd sikeresen tőzsdére vezette a Polish Energy Partners (PEP) vállalatot, melyet ma a Varsói Értéktőzsdén jegyeznek.

Megosztás