BlogzineHazai pálya

Tényleg segít az állam?

Nem olyan egyszerű állami forráshoz jutni, mint ahogy egy-egy nyilatkozatban hallhatjuk.

A kormány kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést és az innovációt, az ígéretes kezdeményezések támogatására csaknem 100 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre – jelentette ki Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke kedden Szegeden – írta meg az Mfor az MTI-re hviatkozva

A NIH közelmúltban indított országos körútjának első tapasztalatai azt mutatják, a hazai kis- és közepes vállalkozások kiváló projekteket készítenek elő, gyakran világújdonságnak tekinthető fejlesztéseken dolgoznak, ugyanakkor vergődnek a magyar „rögvalóság” problémáiban – utalt a finanszírozási nehézségekre a szakember a rendezvénysorozat szegedi programjának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Jelenleg csaknem 100 milliárd forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre kutatás-fejlesztési és innovációs célokra. Az anyagi támogatás mellett a NIH szolgáltatásokkal is segíti az innovatív vállalkozásokat: kiadványt állít össze, amely lehetőséget teremt a külföldi befektetők, gyártó- vagy kooperációs partnerek megtalálására, és működik az intézmény 1.500 vállalkozást tartalmazó adatbázisa is – tudatta Mészáros György.

Mészáros György kifejtette: a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja és a Szegedi Tudományegyetem kutatóbázisának köszönhetően a Dél-Alföldön hagyományosan rendkívül ígéretes kezdeményezések születnek a biotechnológia és az egészségtudomány területén. Ugyanakkor az Új Széchenyi Tervben megjelölt kiemelt területek szinte mindegyikén – a lézertechnológia, a gépjárműipar, az infokommunikáció – találkozni nagy szellemi hozzáadott értékű fejlesztéssel.

Csak az Unióban bízhatunk?

Sajnos azonban a NIH semmilyen forrással nem rendelkezik, míg jogelődje, az NKTH évi 50 milliárd forinttal tudta 2010 előtt a hazai innovációt támogatni; így szinte csak az uniós források állnak a vállalkozások rendelkezésére. Sajnos Budapesten gyakorlatilag már ezek sem, a mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt program kimerült. Tudomány-innováció címen pedig csak az akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerése, beszállítói programra és az Innováció a fogászatban programra lehet pályázni. Felhívnánk viszont a figyelmet az innovációs járulékból finanszírozott KITA forrásra, mely Közép-Magyarországon érhető el!

Amíg az állami támogatások nem elérhetőek, az uniós forrásból finanszírozott Jeremie alapok az új tagállamok között nálunk működnek a legjobban. A folytatás számos késés után végre következik: a Jeremie II. pályázat (teljes neve: Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja) többször módosított határideje 2012. szeptember 14-e, így ősszel derülhet fény arra, mely társaságok folytathatják tovább uniós résztámogatással befektetési programjukat.

 

Megosztás

2 thoughts on “Tényleg segít az állam?

  • Buday Gergely

    Remek, most írják ki a _közvetítőknek_ a pályázatot. Mikor lesz ebből a kisvállalkozások számára pályázható pénz?

    Reply
  • anonimusz

    Spolier: kisvállalkozók a pályázatos játékból ki vannak szorítva. Protip: legyél egy pályázó cég alvállalkozója, vagy ha tudsz és akarsz, csinálj startupot.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük