Blogzine

6 háztartási tipp 2023-ra,amit érdemes megfogadni

Bár a rezsiárakat alapvetően 2022-ben emelték meg és az élelmiszerárak is mintha megtorpannának, az emberek fizetése jellemzően nem emelkedett olyan mértékben, hogy gond nélkül megugorja az infláció/energiaár/élelmiszerár kombó brutális szorítását. Összeszedtünk néhány háztartási tippet, amivel 2023-ban is spórolhatunk a költségeken. Az egyik, talán leglényegesebb szempontot vettük előre, vagyis a korszerű, energiahatékony épületüzemeltetést.

1. Szigeteljünk!

Az épület szigetelése alapvetően fontos, ha takarékoskodni szeretnénk a hőenergián és a hűtésre kiadott költségeken. A homlokzati szigetelés mellett elengedhetetlen a födém vagy a tető szigetelése. Szigetelés hiányában az épület fűtésére előállított hőenergia 30-35 %-a elillan ezen a hatalmas felületen köszönhetően annak, hogy a meleg levegő felfelé keres magának utat. Rosszul szigetelt otthonban hiába fűtünk, gyorsan lehűl a ház, és állandóan fázunk vagy épp melegünk van a fűtés/hűtés ellenére is. De ha ez nem lenne elég baj, a födémen, homlokzaton eltávozó meleg levegő mellett a pára is ott keres magának utat, ahol hidegebb felületeket talál. Vagyis a rosszul szigetelt, vagy egyáltalán nem szigetelt födém / homlokzat következtében nedvesedni kezd a fal, ahonnan már csak egy lépésre vagyunk a penészedéstől. Mert a penész a nedves falakat szereti, ott telepszik meg és terjed egyre.
A penésszel több baj is akad, az egyik, hogy súlyosabb, illetve kevésbé súlyos légúti megbetegedéseket okoz. A másik, hogy a nedvesedés, penészedés akár statikailag is kikezdheti az épületet. A harmadik, hogy esztétikailag sem túl szép látvány a sok apró fekete-szürke pötty, vagy nagyobb folt a falon. De mindezt megelőzhetjük az alapos, tudatos szigeteléssel, így több legyet ütünk egy csapásra: nem lesz penészes a fal (mondjuk ehhez fontos, hogy jók legyenek a nyílászárók és rendszeresen, szakszerűen szellőztessük otthonunkat), alacsonyabb lesz a rezsiszámla (télen a fűtésre, nyáron a hűtésre költünk majd kevesebbet) és sokkal jobb lesz otthonunk komfortérzete.

2. Legyen korszerű fűtéstechnikánk

A fűtéstechnika korszerűsítésével sokat tehetünk azért, hogy otthonosabb legyen a lakásunk. Amennyiben nulláról építkezünk, érdemes padlófűtés felé mozdulni: nem kell a radiátorok elhelyezéséről gondoskodni, és ha jól tervezik a kivitelezést, hatékony, kényelmes fűtésrendszerünk lesz, nem kell hanyatt dobnunk magunkat a rezsiáraktól. Egy pár évig a napelemről üzemelő hőszivattyús padlófűtést volt a korszerű fűtésrendszerek koronázatlan királya, hiszen a szaldó elszámolásnak köszönhetően egy jól méretezett napelemes rendszerrel szinte rezsiköltség nélkül lehetett fűteni az épületet. Mióta új szabályok érvényesek a napelemek telepítésére és az elszámolás is rövid időn belül megváltozik, már nem számít ennyire jó megoldásnak, legalábbis anyagilag. Persze a H tarifával még mindig költséghatékonyabban fogjuk üzemelni a fűtésrendszerünket.
Ha nem zöld beruházással építkezünk, hanem egy meglévő házban akarunk új fűtésrendszert kialakítani, korszerűsíteni, mindenképp gondoljunk a fűtés automatizálására, ezzel egy meglévő gázcirkófűtést is hatékonyabban fogunk tudni üzemeltetni.

3. Írjunk bevásárlólistát, vásároljunk tudatosan

Nehéz ügy a kapitalizmus virágzása során tudatos vásárlásra ösztökélni magunkat, pedig rengeteg pénzt, energiát spórolhatunk vele. A jelenlegi élelmiszerárak miatt különösen fontos, hogy vásároljunk tudatosan, kerüljük az impulzusvásárlást, készítsünk bevásárlólistát és ragaszkodjunk hozzá a bevásárlás során. Ezzel a megközelítéssel csökkenthetjük a fölöslegesen megvásárolt termékek arányát, minimalizáljuk a fölösleges vásárlási köröket. Vásároljunk tartós termékeket, az eldobható, egyszer használatos dolgok tömeges előállítása az esetek többségében nagyobb környezetkárosítással és kiadással jár, mint tartós, időtálló cikkeké. Tudatos vásárlóként érdemes arra is figyelnünk, hogy amiből csak lehet, a leginkább tartós, legkevésbé szennyező anyagot válasszuk.

4. Korszerűsítsük a nyílászárókat, használjunk külső árnyékolást

Fontos alappillére az energiatakarékos otthonnak a megfelelő nyílászáró. Ha régi, rosszul záródó, esetleg korhadásnak, szuvasodásnak indult ablakaink, ajtóink vannak, akár 30 %-nyi hőenergiát is veszíthetünk a fűtési szezonban. Ebben az esetben lehet bármilyen jó a szigetelés és a fűtéstechnika, sem a komfortban, sem a rezsispóroláson nem fogjuk annyira érezni a befektetés eredményét. Ahhoz, hogy az épület valóban jól üzemeljen, szükségünk lesz arra, hogy a szigetelés, a nyílászárók és a fűtéstechnika egymást erősítve fejtse ki jótékony hatását.

A tetőtér esetében már írtunk a hűtés fontosságáról. Ahhoz, hogy a tetőtéri szobák ne változzanak egy nyári napon szaunává, a szigetelés és a légkondi mellett elengedhetetlen az ablakok külső árnyékolásáról gondoskodni. A belső függönyök sajnos csak a fényt tartják kívül, a napsugarakból származó hőenergia az ablaküvegen keresztül bejut és az üvegházhatásnak köszönhetően becsapdázódik. Ez télen nagyon jól jön, nyáron azonban, mikor a hőség ellen küzdünk, jó, ha ki tudjuk zárni. Erre való a külső árnyékolás.

5. Lehetőség szerint vásároljunk energiatakarékos berendezéseket

Az áramfogyasztásnak van néhány komoly versenyzője, egy régebbi hűtő, mosógép piszkosul fel tudja nyomni az áramra kiadott költségeinket. Igyekezzünk alapból olyan eszközöket vásárolni, amelyek energiatakarékosan működnek. A napelemről termelt energiafelhasználás is nagyon hatékony, amennyiben rá tudtunk/tudunk csatlakozni a hálózatra.

6. Használjuk tudatosan az ivóvizet, esővizet, szürkevizet

A modern megoldások mellett érdemes néhány energiatakarékossági tippért visszanyúlni nagyanyáink, dédapáink módszereihez. Ha kertünk van, ne a csapvízzel locsoljunk, hanem kútvízzel, esővízzel. Az esővíz gyűjtéséhez csak néhány víztárolót kell beszereznünk. A klímaváltozás miatt szélsőséges a csapadék eloszlása. A száraz heteket, hónapokat nehezen kiszámítható módon váltják a bőséges esők, záporok, zivatarok. A hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadékot nincs módja a kiszikkadt vagy leviakolorozott, leaszfaltozott talajnak felszívnia, ezért a korábbi csapadékviszonyokra kialakított vízelvezető rendszerek túlterhelődnek, telítődnek a víztározók, a víz kimossa, rongálja a talajt, az épített terepeket. Ez ellen az egyik leghatékonyabb védekezés, ha a tetőről lefolyó esővizet összegyűjtjük és a szárazabb időszakban elöntözzük. De nem csak az esővizet hasznosíthatjuk, hanem a háztartásban keletkező szürkevizet is. A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket (utóbbit fekete víznek nevezik), nem számít szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelöli. A szürkevizet lehet használni takarításhoz, vécéöblítéshez, megfelelő szűrés után pedig akár öntözéshez is. Nem mindegy azonban, hogy melyik szürkevízről van szó. A mosakodás, kézmosás után keletkező szürkevizet akár szűrés nélkül is lehet használni például dísznövények öntözésére. Azonban a mosogatás során a zsírok, egyéb szennyeződések miatt már komolyabban meg kell szűrni a vizet, mielőtt megöntöznénk vele a növényeinket.

Megosztás