Blogzine

400 millió forintra pályázhatnak a kkv-k

A külpiacra lépést segíti a HITA pályázata. Még lehet jelentkezni.

Egy hónappal, 2013. február 15-ig meghosszabbította a kkv-k exportjának bővítését célzó kereskedelemfejlesztési pályázat benyújtási határidejét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA). A külpiacot megcélzó vállalkozások összesen 400 millió forint állami támogatásra pályázhatnak. A tavaly ősszel, immáron második alkalommal kiírt pályázat célja, hogy a kormány szándékainak megfelelően növelje a hazai kkv-k jelenlegi alacsony részarányát az exportban.

A kkv-k 200 ezer és 10 millió forint közötti összegre pályázhatnak 50-100 százalék közötti támogatási intenzitás mellett, többek között külföldi kiállításokon való részvétel, cégprezentáció, vagy külföldön létesítendő iroda bérleti díjának támogatására, illetve egy konkrét célországra, régióra vonatkozó marketingterv finanszírozására. A pályázat keretében elnyerhető összegek vissza nem térítendő támogatásnak minősülnek, amit a projekt megkezdése előtt igényelhet és a végrehajtása után kaphat meg az adott cég.
A HITA a pályázattal a magyar termékek és szolgáltatások külpiaci versenyképességének javítását kívánja elősegíteni. Ennek megfelelően a kiírás kiemelten támogatja azokat a cégeket, amelyek magas magyar hozzáadott értéket jelentő termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő, illetve a keleti nyitás szellemében kiemelt régiókat tekintik elsődleges célpiacuknak.

 

Az előző kiíráshoz képest az ügyfelek és partnerek véleményét figyelembe véve csökkentek az adminisztrációs terhek. A Hivatal fontosnak tartja a magyar kkv-k stratégiai gondolkodásának ösztönzését, ezért a kiírás tartalmaz egy olyan jogcímet is, ahol komplexebb megközelítésre van szükség, viszont magasabb támogatási intenzitás mellett, jogcímektől függően akár a költségek 75-100%-a is finanszírozható a pályázati forrásból.

Megosztás