BlogzineHazai pálya

Exportesélyes cégekbe fektet az SZTA

Három társaságban összesen 149 millió forinttal emelt tőkét a Széchenyi Tőkebefektetési Alap az elmúlt napokban.

Egy működési folyamatok fejlesztésével foglalkozó társasággal, egy kortárs képzőművészeti galériával és egy orvosi diagnosztikai eszközöket fejlesztő céggel bővült az Alap befektetési portfóliója. A maga területén innováció-fókuszú bővülést tervező társaságok mindegyike a külpiaci terjeszkedésben lát esélyt további növekedésére.

„Mindhárom befektetés esetében fontos szempont volt a cégek innovatív szemlélete, megalapozott működése, kiemelkedő szakmai háttere és nemzetközi terjeszkedésre vonatkozó terveik. Az egészségügy labordiagnosztikai területén mozgó cég és a működési folyamatok fejlesztésével foglalkozó tanácsadó cég a régióban, a kortárs képzőművészeti galéria pedig a tengerentúli, az európai és az ázsiai piacok fizetőképes vásárlóerejében látja növekedésének lehetőségét.”- emeli ki Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója.  „A már működő cégek fejlesztésének számos iránya lehet iparágtól függően. Ahogy az alábbi befektetések példái is mutatják – minden szektorban egyedi megoldást találva tudnak csak előrelépni a vállalkozások. Nincs univerzális csodafegyver, csak az alapos tervezés, a magas minőségű kivitelezés és a piaci helyzethez alkalmazkodni képes tulajdonosi szemlélet képes továbblendíteni a cégeket a kitűzött célok elérése felé.”

NextArt Galéria – stratégiai menedzsmentre épített növekedés a műkincspiacon

A budapesti NextArt kortárs képzőművészeti galéria több mint öt éves múltra tekinthet vissza, fókuszában a kiemelkedő kortárs képzőművészek proaktív menedzselése áll. A galéria kizárólagos szerződés alapján dolgozik együtt a kiválasztott képzőművészekkel, folyamatosan és tudatosan építi nemzetközi kapcsolatait; Európán kívül Kínában, valamint Amerikában is. Egy-egy új művész pályájának felfuttatásához a galéria befektetése szükséges, amely a képzőművészeti kiállításokon, bemutatókon való részvétel biztosítását és az alkotásokba való befektetést jelenti. Ez egyrészt idő, másrészt költségigényes feladat. A magyarországi önálló kiállítások mellett a galéria nemzetközi vásárokon is szerepelteti művészeit és megragad minden olyan együttműködési lehetőséget, amely előreviszi karrierjüket. A Galéria által képviselt művészek rangos képzőművészeti díjakat mondhatnak magukénak és jelentős hazai, valamint külföldi köz-, illetve magángyűjteményekben szerepelnek. A következő időszak esetükben az értéknövelés szakasza, erre tervezik fordítani az SZTA-tól két részben bevonni tervezett 57 millió forintos forrást, a galéria művészeti igazgatója és egy elismert művészettörténész szakmai segítségével.

GRID Consulting – működési folyamatalapú stratégiai- és vállalatirányítási fejlesztések az energetikában és a pénzügyi szférában

52 millió forint értékben emelt tőkét az Alap az elsősorban folyamat-menedzsment és kapcsolódó informatikai területen működő GRID CEE Zrt.-ben, amely kiemelten közép- és nagyvállalati körnek nyújt működési folyamat- és szervezet-fejlesztési, illetve projektmenedzsment szolgáltatásokat, saját csapatára és piacvezető szoftvermegoldásaira építve. A GRID szolgáltatásaival az energia piac, illetve a banki-biztosítói szolgáltatók széles körében van jelen. A pontos folyamattervezésre és belső szabályozásra épülő, informatikai rendszerekkel támogatott komplex megoldások a vállalati működés kihívásainak jelentős részére képesek megoldást biztosítani. Hatékonyan építenek ki belső “védelmi” rendszereket, javítják a vállalat működési hatékonyságát, segítik a piaci változásokhoz való rugalmas alkalmazkodást és átlátható működést eredményeznek. A GRID komplex közelítésével a krízishelyetekben és a normál üzletmenetben is biztosítani tudja a vállalati folyamatok stabil és hatékony működését.

A bevezetésre kerülő rendszerek kiegészítésre kerülhetnek olyan további fejlesztésekkel, amelyek automatizálnak bizonyos részterületeket, így ezek az adminisztrációt is csökkentik, megbízhatóbbá válik a szervezetek szabálykövetése és irányítási rendszerének működése is.  Hangsúlyos elem az irányításért és a végrehajtásért felelős munkaerő folyamatos fejlesztése is. A társaság a tőkeforrást egyrészt humántőke állományának fejlesztésére és bővítésére, másrészt a szolgáltatások bővítéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésére fordítja.

Histopatológia Kft.– megtérülő innováció az immundiagnosztika területén

Az orvosi diagnosztikai eszközök fejlesztése és gyártása hagyományosan sikeres magyar i

parág, a kis-, és közepes feltörekvő cégek számára azonban addicionális forrás is szükséges az érvényesüléshez. A Histopatológia Kft. esetében is a külpiaci terjeszkedés érdekében volt szükség a külső forrásbevonásra. A 13 főt foglalkoztató pécsi vállalkozás piacképes tudása már bebizonyosodott az elmúlt 20 évben, diagnosztikai termékei és szolgáltatásai számos betegség, például a rosszindulatú daganatos és ritka betegségek gyorsabb felismerését és sikeresen kezelését segítik. A vállalkozás saját digitális elemzést biztosító szövettani laboratóriumot hozott létre, emellett saját szabadalmon alapuló termékeket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a gyors, megbízható és pontos diagnózist. Az SZTA által nyújtott 40 millió forintnyi tőkeemelés révén a társaság 2014 év végéig megduplázhatja munkatársi létszámát és külföldön is versenyképes (IVD) orvostechnikai eszközöket gyártó céggé válhat. A cég egyik legjelentősebb export-célországa most az Egyesült Királyság, emellett a közép-kelet-európai piacot tekinti fő célcsoportjának.

Megosztás