Ez az év újat hoz a startup világban

Sikeres év volt 2012 a magyarországi kockázati tőke szegmens számára, idén pedig a Jeremie II alapok indulásával a kihelyezhető tőke még tovább gyarapodik. Ígéretes, tőkebevonásra felkészült vállalkozásokból azonban még mindig hiány mutatkozik.

Magyarország az egyik legaktívabb ország a kockázati tőkebefektetések volumene tekintetében, nem csak Közép-Kelet-Európában, de egész Európában is, köszönhetően az Európai Unió Jeremie névre keresztelt vállalkozásfejlesztési programjának. Ebből profitálva Magyarország ma már Európa top öt országa közé tartozik – Svédország, Dánia, az Egyesült Királyság és Finnország mögött – a kockázati tőkebefektetések GDP-hez mért arányát tekintve. 2012 szeptemberéig a Jeremie alapoknak 61 beruházást sikerült megvalósítaniuk, melyek értéke meghaladta az 53 millió eurót. A 2012-ben újraindult Jeremie II keretében újabb 10 kockázati tőkealap jött létre, melyek összesen 41 milliárd forint értékben hajtanak majd végre tőkebefektetéseket. A magvető alapok, vagyis az elinduláshoz szükséges 30–40 millióval kecsegetető alapok megszületése még az idén új helyzetet teremthet a startup cégek világában.

De vajon lesz-e elég ígéretesnek tűnő ötlet, amelyekre el lehet költeni a milliárdokat? Alkalmas-e a közeg ma Magyarországon a startupok számára? Berobban-e a hazai startup piac a Jeremie II alapok indulásával? Mi a garancia arra, hogy nem egy lufit fújunk, ahol túl sok a tőke, túl sok a megalapozatlan projekt?

Vagy, ami a „wannabe” startup vállalkozók fejében motoszkál: százból hány projekt talál befektetőt; valóban csak az első millió megszerzése nehéz; milyen arányban válnak a befektetések bukássá? Kérdéses az is, ami a hazai startup ökoszisztéma formálódását, alakulását illeti: hogyan változik az inkubátorok szerepe a következő években?

 

A szektort érintő, megválaszolásra váró kérdések szinte a végtelenségig sorolhatók, ám abban egyetértenek a piaci szereplők, hogy óriási lehetőségek vannak a magyar piacban, a kulcskérdés, hogy megtalálják egymást a befektetők, és a tőkét igénylő vállalkozások. A „találati arány” ugyanis igencsak alacsony, vagyis egy kockázati tőkebefektetőnek rendkívül sok startup céget kell megvizsgálnia ahhoz, hogy megtalálja számára azt a keveset, amelyet valóban érdemesnek tart az invesztícióra.

 

Ehhez, vagyis a találkozáshoz nyújt segítséget az Extreme Net Startup Networking rendezvénye, melynek célja, hogy betekintést nyújtson a startupok világába a kockázati tőkések szemüvegén keresztül, egyúttal lehetőséget teremtsen a valóban ígéretes ötlettel rendelkező vállalkozóknak a bemutatkozásra és a gyümölcsöző kapcsolatépítésre.

 

A konferencia időpontja: 2013. május 7.

Helyszín:

KOLOR Bár Budapest, 1075 Király u. 13. (Gozsdu udvar)

További részletek a weboldalon: www.extremenet.hu/startupkonferencia.html

Blogunk a konferencia kiemelt médiapartnere.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .