Blogzine

Egymilliárdos uniós finanszírozású újrahasznosítási klaszter

Három éve dolgozik a projektcég ipari méretű megoldások fejlesztésén – Cél a nyomtatott áramköri lapok és a használt sütőzsiradék lehető legteljesebb újrahasznosítása.

Záró szakaszába fordult az ArchEnerg Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter környezetvédelmi innovációs és technológiafejlesztő projektje, amelynek célja megoldást találni a nyomtatott áramköri lapok és a használt sütőzsiradékok lehető legteljesebb újrahasznosítására. Enyingen az Alletix Projekt Szervező Kft. lebonyolításában megvalósított kezdeményezés célja a laboratóriumi körülmények között működőképes technológiák ipari szintre emelése. A 2010 júniusában indult projekt összértéke 980 millió forintot, amelyből közel 483 millió forint volt az európai uniós támogatás.

 

A környezetvédelmi innovációs kezdeményezés során olyan technológiák tökéletesítésére törekedtek a szakemberek, amelyek révén mind a nyomtatott áramköri lapoknak, mind a használt sütőzsiradékoknak nem csak az ártalmatlanítása, de a lehető legteljesebb továbbhasznosítása is biztosítható.

 

Az ArchEnerg Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter innovációs technológiafejlesztési projektjeire jellemző, hogy olyan, a gyakorlati és üzleti életben is alkalmazható hazai eljárások és berendezések kifejlesztésére irányulnak, amelyek a környezeti értékek megőrzése mellett kínálnak megoldást energetikai és építőipari problémákra. „Ez a záró szakaszba forduló kezdeményezés tökéletes példája ennek a szemléletnek. A projektcég tagvállalatai két egyre súlyosabb környezeti problémára kerestek gazdaságilag is önfenntartó megoldásokat” – mondja Folberth Péter, az ArchEnerg klaszterigazgatója.

 

A problémák pedig valóban aggasztó méretűek. Az előrejelzések szerint a számítástechnikai eszközökből származó hulladékok mennyisége Magyarországon a következő 10 évben három-négyszeresére növekszik. „A szétbontásra ítélt, régi mobiltelefonok mennyisége akár a kilencszeresére is növekedhet, a leselejtezett híradástechnikai eszközök mennyisége pedig várhatóan megduplázódik” – mutat rá Makra Attila, az innovációs kezdemény koordinálásáért felelős Alletix Projekt Szervező Kft. ügyvezetője.

 

Hasonlóan égető a probléma a használt sütőzsiradékok esetében is. Évente fejenként körülbelül 17,1 kilogramm zsiradékot használunk fel ételeink elkészítéséhez. Ennek jelentős része végzi a szennyvízcsatorna-rendszerekben országszerte. Különösen kiemelkedő ennek a veszélyes hulladéknak a koncentrációja az ipari méretű konyhák, húsfeldolgozó üzemek és éttermek közelében.

„A kísérleteink célja az volt, hogy megnézzük, hogyan lehet a csatornák zsírfogójából kinyert anyagot megtisztítani, energetikai célokra felhasználni és ezzel párhuzamosan ártalmatlanítani. Az általunk továbbgondolt eljárás során két, energetikailag hasznosítható végterméket is sikerült előállítanunk” – mondja Makra Attila.

 

Az ügyvezető szerint az egyre inkább szigorodó környezetvédelmi előírások és a két hulladékfajta mennyiségének várható növekedése jelentős gazdasági potenciált rejt magában Magyarországon. Az igazi áttörést az Alletix projektjében éppen az jelenti, hogy ipari méretben is garantálja a hulladékok hasznosítását. „Mindezt üzletileg is rentábilis költségek mellett tudjuk megtenni a jövőben” – teszi hozzá.

 

 

Megosztás

One thought on “Egymilliárdos uniós finanszírozású újrahasznosítási klaszter

Comments are closed.