BlogzineHazai pálya

A városi kertészetet viszi az irodádba, lakásodba a Gourmet Garden

A nagyvárosokban is szeretnek egészséges és friss zöldségeket fogyasztani, ehhez kínál most a városi kertekhez hasonló beltéri megoldást egy hazai startup vállalkozás a Gourmet Garden.
Az utóbbi években hatalmas lendületet kapott a biotermelés, az organikus élelmiszerek fogyasztása, a városi emberek igénye az egészséges táplálkozásra. Urbanizáció, és a helyben termelt friss élelmiszer azonban még egyértelműen nem kapcsolódik össze a gondolkodásunkban.

Ezzel a gondolatmenettel egyező trendet céloz és nemzetközi szinten is érdekes újdonságot valósít meg a Gourmet Garden egyelőre Budapesten. A városi kertészet világszerte sikeres terjedésével lépést tartva olyan megoldásokkal lépnek piacra, amelyek megváltoztathatják a középültetekben, éttermekben, szórakozóhelyeken, irodákban és lakásokban megszokott lakberendezési kultúrát. A most induló vállalkozás, egészséges zöldségekre és fűszerekre cserélné az eddig csupán dekorációs célokat szolgáló beltéri növénydíszítéseket.

A kiváló minőségű növényeket bővíthető konzolrendszerbe telepítik, aminek segítségével bárkinek lehet saját, szaktudást nem igénylő fűszerkertje otthon. A Gourmet Garden egyaránt gondol a kis és nagy felhasználókra is, praktikus megoldásaival nagyszerű lehetőséget kínál a belső terek díszítésre is. Nem kell hozzá kert, vagy egyéb nagy terület, elég egy előszoba, konyhapult, erkély vagy akár a lépcsőház. Az ötletgazdák úgy alakították ki a “fűszerkertet”, hogy az kis helyen is elférjen és önműködő legyen.

A rendszer számtalan különleges növény mellett, a mindennapi konyhai használatban ismert fűszert és zöldséget is képes megtermelni. A mennyiségnek csak a rendelkezésre álló tér szabhat határt, mert a  gravitáción alapuló automataöntözéssel, valamint moduláris tartó és vázszerkezettel működő rendszer tetszőlegesen bővíthető. A rendszer ráadásul teljesen környezetbarát: a ládák és a növények “műanyag cserepei” komposztálható anyagból készülnek, a dekoráció és a csomagolás újrahasznosítható papírból. Szemét pedig egyáltalán nem keletkezik, mert a tervek szerint megalakuló saját futárszolgálat gondosan visszagyűjti, illetve cseréli majd a megunt, esetleg elhalt, rosszul ápolt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe.

gourmet

„A projektet azzal a céllal hoztuk létre, hogy egyre több ember élvezhesse az egészséges zöldségek és saját maga által termel fűszernövények jótékony étrendi hatásait. – magyarázza a Gourmet Garden motivációit Sirály Péter az ötletgazda. A technológia most jutott el odáig, hogy költséghatékonyan előállíthatóak, beszerezhetőek azok az eszközök, amelyekkel egyszerűen létrehozhatóak bárhol, ezek az otthoni konyhakertek.”
Az alapítók korábbi vállalkozásaikban városfejlesztéssel, beltéri zöldfalak telepítésével, gasztrobotanikával, pénzügyi menedzsmenttel, startup menedzsmenttel foglakoztak, így a hagyományos megoldásokat gyorsan innovatívokra cserélték. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a “zöld projekt” megvalósítását részben a közösségi finanszírozás – az Indulj.be oldal – segítségével alapozzák meg, amely Magyarországon teljesen új iránynak számít.

A Gourmet Garden megálmodói első körben egy olyan panelprogramot terveztek, amely segítségével sok ezer lakótelepi lakó juthatna nagy hozamú, széles körben alkalmazható, könnyen termeszthető mindennapos zöldségekhez és fűszerekhez az otthoni termesztés lehetőségei által.

Megosztás