BlogzineHazai pálya

Senior – avagy a nagyfiúk bulija?

Azon gondolkodom mostanában, hogy a sok pénz a piacon miképpen fog exitálni? Azaz lesznek-e sikeres befektetések itthon? Kik lesznek azok a „nagyfiúk”, akik az elsőként csinálnak sikert a magyar befektetők közül? És kik azok, akik érzésből nyomják és mégis gyorsabban befutnak?

SENIOR – VAGY BIG FELLOWS

tumblr_lzf24nd9pi1r1yeloo1_500A maffia mozikban mindig az nagyfiú, aki magával a jelenlétével és aurájával (hatalmával?) eléri azt, amit akar. Ha nekem befektethető milliárdjaim lennének (mert pl. nyertem egy EU-s tőkepályázaton) vajon tudnék ilyen  „big fellows” befektetéseket csinálni? Ahol csak azért fektetnék be, mert „érzem, hogy jó lesz”?

 

tumblr_mddfilaHmR1rykv21o1_500Egyre több hazai befektetővel találkozom és ezen gondolkozom, hogy miként hoznak döntéseket ezek a befektetők, itthon? És a gondolkozásom hátterében az áll, hogy egykori projektemet Juhász Marcit ősszel rengeteg tőketársaságnak megmutattam és anno senki nem mutatott rá, hogy „ez kell nekem”! Aztán Marci megnyert szinte minden versenyt mostanában és most sok tőkés gondolkozik azon, hogy mégis be kellene szállni mellé tőkével… És nem értem az egészet! Most mi változott meg körülötte? Miért kell hirtelen mindez? Mikor féléve is ezt mutattuk?

SZÜLETNI KÉNE

tumblr_mecyw867RM1rykv21o1_500Ha befektető vagyok, akkor erre születni kéne és hivatás kéne, hogy legyen a dolog. Mint ahogy a halász, pék és ilyen komoly hivatás. Mert másképpen nem lenne, hogy a gőzölgő kiflit vagy zsemlét olyan lelkesen falnánk fel, amikor kijön a kisboltból.

Ha befektető vagyok, akkor is érzésből kellene igazából befektetni és utána, ahogy egy jó műgyűjtő bizony élvezni kéne a kibányászott kincseket… Ezzel szemben a legtöbbször azt tapasztalom, amikor elviszek egy Marci-féle tehetséges projekteket a befektetőkhöz, akkor próbálnak amolyan „zsinórmértéket” ráakasztani azokra is akikre nem lehet. Mert igenis vannak most olyan startup-ok, akik a saját törvényeiket írják. És ezért a befektetőnek csak meg kellene éreznie ezt, és „csak” mögé kellene állnia. És kellene, hogy legyen itthon is egy olyan „önálló zsinórmértékkel” mérő befektetői kör, aki saját jogon és hitból, érzésből sikeres lesz. Aki mindennyiunk csodálatára exiteket csinál és aki mindent visz! Ahogy egy big-fellow-hoz illik!

NEOROBOT – NEKEM NEW AGE

SUU megnyerése után
SUU megnyerése után

Juhász Marci és céga a Neorobot is ilyen öntörvényű startup volt még a közelmúltban. Egy éve találkoztam vele, akkor a Fablabot csinálta, előtte kilépett a KIBU-ból és sokan vele mentek (lásd a KIBU fejlesztési vezetője volt). Szóval már nagy mitosza volt a hightech világban. Aztán egy németországi FutureLab akarta elvinni magához, de nem sikerült. És akkor kértem Marcit próbáljuk meg, hátha tudunk befektetőt keresni a zseniális ötleteihez. Ő szkeptikus volt, de eljárt ezekre a castingokra. Mert talán mégis. Vállalta valamiért, talán egy szikráért. Hát nem aztán ősszel mégsem sikerült neki tőkét szereznem, mert akárhol bemutattam Marcit, minden befektetőnél ugyan hiper nagy álmuldozás volt, de a „nagy ámélkodást” valójában sohasem követte befektetési döntés… És itt megálltunk. Vagy mégsem?

MINDENT VISZ MÉGIS!

su-juhasz-marton-aleksandra-orchowskaAztán történt valami. Biztos a Sors. Marcinak ebből elege lett és el akart menni dolgozni, mert minden normális feltalálónak egyszer elszakad az a bizonyos cérna… és akkor valamiért mégis megpályázta a tavaszi startup versenyeket és minden szkepszisünk ellenére mindet (!) megnyerte…

Észrevettétek? Hogy mindenhol ő tarolt? – És ezt azóta sem értem… Most megy a Seedcamp-ra, utána nyártól a Singularity University-re. És már a negyedik (!) privát nagybefektető keresi. (nem Jeremie…) Hogy szeretne privátban „segíteni” neki. Ez most akkor micsoda? Mégis mi történt? Csoda vagy mi? És miért? Marci mi ez?

EXIT, MINT SIKER

Exit léci....
Exit léci….

És ezen azóta is gondolkozom… Hogy itthon egyedül a Portfolion tudott eddig nemzetközi exit-et csinálni. És vajon lesz-e még ilyesmi? Sikeres lesz-e itthon az a sok milliárdos befektetés?

És egyre inkább arra gondolok, hogy csak azoknak lesz ilyen exit-jük, akik érzésből, zsenialitásból képesek befektetni. És szerintem itthon is vannak ilyenek! Mert a „Marci félék” mégis valahogy el fognak indulni a nemzetközi piacon. Kérdés, hogy a nagy Jeremie pénzek hány százaléka lesz ilyen tehetséges „Marci-ügy”?

Mert nekem ez mégis egy hiper nagy siker volt. Egy amolyan „exit” sztori. És ez jó! Hajrá Marci, hajrá Neorobot!

 

Megosztás