Blogzine

Indul a „startup egyetem”

Ösztöndíjra és nemzetközi üzletfejlesztési és informatikai mesterképzésre hirdetett pályázatot az EIT ICT Labs. Siessetek, már csak pár nap van a jelentkezésig.

 

Június 30-ig várja a jelentkezőket a budapesti egyetemek és 17 további intézmény közös képzése

Ösztöndíjat is kínál a tandíjmentes nemzetközi informatikai és kommunikációtechnológiai képzés, amelyen a műszaki kurzusokat üzletfejlesztési és innovációs ismeretek egészítik ki. A diákok két európai nagyvárosban tanulhatnak, amelyek mellett, nyári egyetemen és ipari partnerekkel közösen szervezett gyakornoki programban is részt vehetnek a képzés során. A Kelet-Közép-Európában kizárólag Budapesten működő EIT ICT Labs mesterképzésre 2013. június 30-ig várják a jelentkezéseket.

eit

A programot, 8 európai ország, 19 egyeteme közül választva, két egymást követő évben, két ország két egyetemén végzik a diákok. Az EU állampolgárok számára tandíjmentes közös képzésben, a kelet-közép-európai régióból csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vesz részt, három szakiránnyal.

Budapesten jelenleg az ELTE várja a jelentkezőket a Service Design and Engineering (szolgáltatásközpontú programtervezés), valamint a Security and Privacy (biztonság és adatvédelem) programokon várja az informatikus vagy matematikus alapképzést idén befejező vagy már korábban diplomát szerzett szakembereket. A fenti budapesti szakokra jelentkezők az első évet  az olaszországi Trento Egyetemén végezhetik.

Az európai szintű közös képzést az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete (EIT) által létrehozott informatikai tudományos és innovációs közösség, az EIT ICT Labs indította el 2012-ben. A program célja olyan kreatív, vállalkozási ismeretekkel is rendelkező informatikus szakemberek képzése, akik szakmai feladataikat önállóan és csoportmunkában is képesek magas szinten elvégezni.

 

„Az EIT ICT Labs mesterképzésekkel teljesen újszerű képzési modellt honosítunk meg Magyarországon, amelynek alapja az európai egyetemek és vállalatok együttműködése. A program jól alkalmazkodik a globális munkaerőpiaci igényekhez, és a magas szintű szakmai tartalom mellett, kiemelt hangsúlyt fektet az innovációs és üzleti ismeretek oktatására is. E képzések különös vonzerejét a piacképes kettős diplomán túl, az ösztöndíjak, a külföldi nyári iskolai részvétel lehetősége és a szakmai gyakorlatok széles választéka jelentik” – mondta el Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője. Dr. Horváth Zoltán hozzátette, a szoftverfejlesztő cégektől a legkülönbözőbb alkalmazói területekig, elhelyezkedési lehetőségek széles skálájából válogathatnak a képzést elvégző hallgatók. A kiváló elméleti alapozás mellett, a hallgatók megszerezhetik azokat a speciális ismereteket is, amelyeket a legkülönbözőbb alkalmazói területek ¬– például szoftvertechnológia, információs technológiák, informatikai biztonság, grafika, multimédia – igényelnek. A Budapestre jelentkezők szakmai gyakorlaton vehetnek részt, melynek során olyan nagy nemzetközi cégek magyar leányvállalatainak a munkájába kaphatnak betekintést, mint az Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft., a Nokia Siemens Networks és a GE Healthcare. Továbbá megismerhetik az EIT ICT Labs társult csomópont szerveződő új informatikai középvállalati platform képviselőit, amelyek az AITIA, a Bonn Hungary, az Intellifactory, a BInergy, a NETvisor, a BalaBit, az IND, a Prezi, és az IVSZ. A jeles ipari partnerekkel kötött megállapodásnak köszönhetően, a Budapestre érkező hallgatók értékes munkatapasztalatot szerezhetnek, és személyes kapcsolatokat alakíthatnak ki, melyek jelentősen növelik a későbbi munkába állás, vagy esetleges cégalapítás esélyeit.

 

A képzéssel kapcsolatban Pribil Dávid, az EIT ICT Labs Master School elsőéves, jelenleg Svédországban tanuló hallgatója elmondta: „workshopok formájában tanulunk, ami projektmunkára ösztönöz és új tanulási módszerek, illetve stratégiák kialakítását teszi szükségessé. A képzés sajátossága az üzleti ismereteket és vállalkozói szemléletet közvetítő Innovation and Entrepreneurship (innovációs és üzleti) Minor, mely minden szakon egységes. Egy adott szakirányon belül, az első évfolyamon valamennyi egyetem ugyanazon alapozó tárgyakat kínálja. Eltérés a másodéven mutatkozik, ahol a szakirányos tárgyakat és szakmai gyakorlatot az adott egyetem és ipari partnereinek kutatási profilja határozza meg.”

 

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont 2013. június 30-ig várja az informatikai mesterképzés iránt érdeklődő, elsősorban informatikus, villamosmérnök vagy matematikus alapképzettséggel rendelkező diákok jelentkezését. További információk az ictlabs.elte.hu honlapon érhetőek el. A pályázathoz az angol nyelvtudás, valamint a megfelelő informatikai, illetve matematikai tanulmányok elvégzésének igazolása mellett, motivációs levelet kell csatolni. A jelentkezők a pályázat időpontjában döntik el, hogy a képzés első és második évét mely európai országban teljesítik. A programban, a két magyar egyetem mellett, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Finnország, Németország és Olaszország neves egyetemei vesznek részt.

 

A jelentkezők pályázati anyagát előzetesen ellenőrzi az EIT ICT Labs Budapesti Hallgatói Szolgáltató Irodája, amennyiben a jelentkezők továbbítják a dokumentumokat az xeurope@ictlabs.elte.hu címre.

Ezt követően, a végleges, kinyomtatott dokumentációt 2013. június 30-ig kell eljuttatni az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont címére.

 

EIT ICT Labs és EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont:

Az EIT (European Institute of Innovation and Technology), az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete, amely informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösséget hozott létre EIT ICT Labs néven. Az EIT ICT Labs célja, hogy Európát a világ vezető innovátorai közé emelje az információs és kommunikációs technológiák terén  (Information and Communication Technologies – ICT).

Ezt a missziót az úgynevezett innovációs paradoxon hívta életre: habár Európa erős az ICT kutatásokban, számos régióval szemben alulmarad a kutatási eredmények gyakorlatba ültetése, üzleti kiaknázása során, ezért a közösség innovációs erőfeszítései nem korlátozódnak műszaki K+F tevékenységre, hanem az oktatás – kutatás – üzlet hármasságát figyelembe véve valósulnak meg.

Az EIT ICT Labs struktúrájának legfelsőbb szintű szakmai központja a 8 nemzeti csomópont, azaz a „node-ok” (egyetemek, kutatóintézetek és ICT vállalatok lokális hálózata, konzorciuma), amelyek integrálják a node tagjainak oktatási, üzleti és kutatási tevékenységeit, illetve megvalósítják az EIT ICT Labs célkitűzéseit és programjait. 2012-ben hat teljes jogú node, Berlin, Eindhoven, Helsinki, Párizs, Trento és Stockholm volt az EIT ICT Labs tagja. A hat teljes jogú csomópont mellett, London és Budapest társult tagjai a szervezetnek.

 

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az európai informatikai tudományos és innovációs közösség egyetlen kelet-közép-európai tagja.

A budapesti EIT ICT Labs társult csomópont, az oktatási tevékenység mellett, négy területen valósít meg kutatási programokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében megvalósuló egymilliárd forintos támogatási program keretében, amelyet az ELTE, a BME és a Cisco Systems által alkotott konzorcium nyert el.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük