Blogzine

Filmsztár lesz a magyar startupból?

A magyar Zinemath Zrt. olyan új filmkészítési technológiát fejlesztett ki, amely nagyban csökkenti a filmes utómunkálatok költségeit.  A zLense egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartozó szoftvermegoldás.

A megoldás segítségével a kamera képes a valós teret virtuális objektumokkal kiegészíteni, ami hasonló szabadságot ad a filmalkotók kezébe, mintha 3D animációt készítenének.

A Zinemath Zrt. még a 2012. év elején, a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap befektetését követően kezdte fejleszteni a zLense technológiát, amely egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartotó szoftvermegoldás.

Zinemath_logo

(Nagy Péter és Bakó Zsolt kedvéért nyomatékosítsuk: a „buli” a Colabs berkeiből indult ki. :)

A zLense technológia lényege, hogy a kamerára rögzített mélységszenzor a kamera által felvett képet képkockáról képkockára kiegészíti mélységi információval. A plusz információ birtokában a kifejlesztett szoftver folyamatosan képes a kamera által látott képből a tér 3D modelljét megépíteni, és a kamerapályát visszafejteni. E kettő funkció segítségével a zLense platform minden egyes képkocka viszonylatában valós időben kikalkulálja, hogy a kamerakép adott pixele a 3D térmodell melyik pontjával azonos.

A televíziózásban és filmkészítésben a tér 3D modellje teszi lehetővé a valóságtól eltérő ábrázolások létrehozását (VFX-effektek). Éppen ezért a tér 3D modellezésére jelenleg is számos megoldás létezik, azonban mind telepített szenzorkörnyezetet (több kamera, térben elhelyezett érzékelők, stb.) és szervezett stábmunkát igényel.

A zLense technológia egyetlen kamerával képes kiváltani a jelenleg alkalmazott költséges, időigényes és sok rendezői kötöttséget okozó megoldásokat, ráadásul úgy, hogy jóval nagyobb kreatív szabadságot biztosít az alkotóknak.  A zLense egy platformba integrálja a felvett tér használatának módszereit, radikálisan meggyorsítva és leegyszerűsítve azokat. Így a ma még csak nagyobb költségvetéssel gazdálkodó filmekben már elterjedt technikát jóval szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé teszi.

„A zLense technológiát paradigmaváltásnak tekintjük, amely forradalmasíthatja a TV- és filmipart. A piac mérete hatalmas, világviszonylatban 2000 milliárd dollárra becsülhető, amin belül több szegmensben is robbanhat az új technológia” – mondta Varga Zoltán, a Centrál Csoport vezérigazgatója. „A zLense platform funkcionalitásában túlmutat a jelenleg használt technológiákon, alkalmazása egyszerűbb, és nem utolsósorban jelentős költséghatékonyságot jelent a virtuális effekteket használó produkcióknak.” – tette hozzá.

„A technológia kifejlesztésére ideális hely Magyarország. Az országban rendelkezésre áll a fejlesztéshez szükséges szellemi tőke és az elmúlt években a filmipar is megerősödött. Magyarországon több nemzetközi produkció tartalomgyártása folyik, amely tökéletes lehetőséget teremt a piacra lépés első lépcsőjeként.” – mondta Varga.

A CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealapról

A Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010 óta kezeli a  CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealapot. Az Alapkezelő nemzetközi befektetési tapasztalattal rendelkező menedzsmentje együttesen több mint 50 befektetést hajtott végre az elmúlt években különböző alapokon keresztül.

A CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap a JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) program résztvevőjeként a hazai KKV szektor korai, valamint növekedési életszakaszban lévő vállalatai tőkehelyzetének javítását tűzte ki céljául. Az Alap rendelkezésére álló befektethető tőke nagysága 5 milliárd forint, amely 3.5 milliárd forint visszatérítendő uniós forrásból és 1.5 milliárd forint magánforrásból tevődik össze.

Az Alap célja kettő befektetési típusból kiegyensúlyozott portfóliót építeni. Ezért egyrészt megalapozott üzleti tervvel rendelkező, innovatív, életpályájuk kezdeti fázisában lévő cégeket finanszíroz, illetve stabil üzletmenettel rendelkező, növekedési fázisba lépő vállalkozásokba fektet. Minden befektetés esetén alap kritérium a jelentős növekedési potenciál és a skálázhatóság.

Az Alap futamideje 10 év, amelyből jelenleg a befektetési periódus folyik, ezért folyamatosak az akvizíciók.

 

Megosztás