Blogzine

3D nyomtatás a divatban is

Iris van Herpen holland tervező a Párizsi Divathéten bemutatta haute couture kollekciójának új darabját, amelyet a belga Materialise vállalat 3D-s nyomtatási technológiájával készített.

A ruhaterv a technológia egyik legmodernebb alkalmazásával készült, amely valóságos forradalmat robbantott ki a divat és a tervezés világában, csak úgy, mint korábban az orvostudomány területén. A Materialise úttörőnek számít az additív gyártás (Additive Manufacturing) keretében kifejlesztett szoftverek és megoldások, más néven a 3D-s nyomtatás területén. A projekt egy egyetemi kísérletként indult, majd részben az EU kutatási támogatásának köszönhetően a vállalat multinacionális céggé nőtte ki magát.

 

A legutóbbi kollekcióval kapcsolatban így nyilatkozott Sven Hermans, a Materialise ügyfélkapcsolati vezetője: „Először dolgoztunk Iris van Herpennel, és a közös munka gyümölcse egy hibrid alkotás lett: egy egyedi, átlátszó, csontszerű szerkezet, amelyet mammut sztereolitográfia segítségével hoztunk létre. A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően a mérték után készült ruhákon nincs varrás. Izgalmas Iris van Herpennel dolgozni és megvalósítani komplex, geometrikus terveit. A 3D-s nyomtatási technológia olyasmire képes, amire más ruhagyártási technológiák nem: képes gyorsan, egyetlen darabból álló, komplex formákat létrehozni.”

Iris van Herpen_Materialise

 

Hogyan működik?

A Materialise szoftverrel történő 3D-s nyomtatásra való optimalizálást megelőzően a tervet először számítógépen alkották meg Isaie Bloch belga építész és számítógépes grafikus művész közreműködésével, majd a kisebb hibák kijavítása után kinyomtatták. Ezt követően mammut sztereolitográfia segítségével keltették életre a tervet. A mammut sztereolitográfia olyan additív gyártási technológia, amely rétegről rétegre alkotja meg a tárgyakat. A tervet az UV-lézer folyékony gyantába olvassa be, amely megkeményedik, ahogy a lézersugár hozzáér, és így a 3D-s tárgy lassan megelevenedik.

 

EU támogatás

A Materialise kezdetben egyetemi projektként indult, amely gyors prototípusgyártásokkal foglalkozott. Később a vállalat már olyan nagy pontosságú, nyomtatott, 3D-s modellekkel látott el sebészeket, amelyek a betegek CT- és MR-felvételei alapján készültek. A modellek jelentősen javították a diagnózisok és a sebészeti tervezés hatékonyságát. A modelleket alkalmazták sebészeti implantátumok vagy protézisek mesterpéldányaként is. Az EU által is támogatott folyamatos kutatásnak köszönhetően a technológia alkalmazási lehetőségei tovább fejlődtek, számtalan változatuk alakult ki, és manapság elérhetők az orvosi, az autóipari, a tervezési és a fogyasztói piaci szegmens számára is. A vállalat ma már vezető szerepet tölt be a 3D-s nyomtatási technológia terén, körülbelül 900 alkalmazottja van, hozzájárul az európai ipar fejlődéséhez és új munkahelyeket teremt.

Wilfried Vancraen, a Materialise alapítója és vezérigazgatója így vélekedik: „A Materialise soha nem jutott volna el idáig az Unió támogatása nélkül. Az EU biztosította kis vállalatunk számára a hosszú távú fejlődés lehetőségét.”

 

A 3D-s nyomtatás fontos prototípus-gyártási technológia lett, amelynek köszönhetően az újonnan tervezett termékekből hatékony módon készülnek egyedi modellek, hiszen a fejlesztőmérnökök és a tervezők már a tervezési szakaszban visszajelzéseket kapnak. A technológiát nemrégiben a La Fenice Operaházban, Velencében is alkalmazták: a kortárs japán művész, Mariko Mori a technológia segítségével vitte színpadra a Pillangókisasszony című operát. Joris Debo, a Materialise kreatív igazgatója és a Mariko Mori Studio együtt alkotott meg egy 3D-s nyomtatott szárnyat a főszereplő számára.

 

 

„A Materialise kiváló példája annak, hogy az Európai Unió támogatja az innovatív megoldásokat. A szervezet hozzájárult a technológia fejlesztéséhez, amelynek segítségével a sebészek újjáépíthetik az emberek testét, illetve támogathatjuk más, tervezésre építő szektorok munkáját” – teszi hozzá Michael Jennings, az Európai Bizottság kutatási, innovációs és tudományos szóvivője. „A kulturális és kreatív ágazat, amely Európa gazdaságának 3,3%-át teszi ki és 6,7 millió embernek ad munkát, most profitálhat ebből a technológiából. Most már rendelkezünk egy Európában kifejlesztett, sikeres gyártási folyamattal, amely legfontosabb exportiparaink működését segíti.”

 

A 3D-s nyomtatás jövője a tervezés és a gyártás területén

A 3D-s nyomtatás ma már egyre szélesebb körben elismert gyártási technológia. A technológiának számtalan előnye van, és még sok potenciál rejlik benne: nincs szükség raktárkészletre, a piacra jutási idő rendkívül rövid, ezen kívül a technológia tömeges személyre szabást és számtalan egyedi termék megalkotását teszi lehetővé. Ráadásul segítségével olyan komplex formák is létrehozhatók, amelyek hagyományos technikákkal elképzelhetetlenek lennének.

 

Az európai kutatás- és innovációfinanszírozásról

2014-ben az Európai Unió Horizont 2020 néven egy új, hétéves kutatás- és innovációfinanszírozási programot indít. Az EU 2007 óta már közel 50 milliárd eurót fektetett kutatási és innovációs projektekbe annak érdekében, hogy növelje Európa gazdasági versenyképességét, és kibővítse az emberi tudás határait. Az EU kutatási költségvetése az EU 28 tagállamának teljes kutatási kiadásának körülbelül 12 százaléka, amelyből főleg olyan területek részesülnek, mint az egészségügy, környezetvédelem, közlekedés, élelmiszeripar és energiaipar. Az EU számtalan gyógyszeripari, űrkutatási, autóipari és elektronikai vállalattal alakított ki kutatási partneri kapcsolatot, hogy növelje a magánszektorok felé irányuló befektetések mértékét, elősegítse a jövőbeli növekedést, és még több magas képzettséget igénylő munkahelyet hozzon létre. A Horizont 2020 még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a kiváló ötletekből piacképes termékek, folyamatok és szolgáltatások szülessenek.

http://www.facebook.com/innovation.union

 

A Materialise vállalatról

A Materialise vállalat székhelye a belgiumi Leuven városában található, a cégnek a világ számtalan országában van leányvállalata, már 1990 óta játszik fontos szerepet az additív gyártás területén. A Materialise rendelkezik a legnagyobb additív gyártási berendezési kapacitással Európában, ezenkívül vezető szerepet tölt be az innovatív szoftvermegoldások terén is. Tapasztalatával és szakértelmével a vállalat hozzájárult ahhoz, hogy az additív gyártási termékek ipari és orvosi alkalmazása révén egy jobb és egészségesebb világban élhessünk, ezenkívül a vállalat olyan biogyógyászati és klinikai megoldásokkal is büszkélkedhet, mint az orvosi képfeldolgozás és a sebészeti szimulációk. A Materialise által kifejlesztett prototípus-gyártási és orvosi szükségleteket kielégítő egyedi megoldások számtalan ügyfél számára jelentettek nagy segítséget. Ezek az ügyfelek többek között nagy vállalatok az autóipari, fogyasztói elektronikai és élelmiszeripari szektorból, neves kórházak, kutatási intézetek és klinikák, illetve egyéni fogyasztók, akik saját egyedi elképzeléseiket szeretnék megvalósítani a Materialise segítségével, vagy akik egy híres .MGX tervet szeretnének megvásárolni. A Materialise által megtervezett egyedi mamut gépek a világ legnagyobb és leggyorsabb sztereolitográfiai gépei.

A Materialise tervezési alkalmazásairól bővebben:

www.materialise.com

Megosztás

One thought on “3D nyomtatás a divatban is

  • Fura, mindenki csak Iris van Herpen-ről beszél, pedig az előző kollekcióját és a mostanit is egy-egy építésszekl közösen tervezte; a mostanit Rem D Koolhaas-szal (az építészlegenda cipőtervező unokaöccse), az előzőt pedig Neri Oxman kísérleti építésszel az MIT Media Lab-ból. És akkor ott van a technikai support, ennél a sorozatnál a Materialise részéről, a korábbit pedig a 3D nyomtatás piacvezetője a Stratasys. Pont erről írtam én is a blogomon nemrég…

Comments are closed.