Blogzine

Logisztikában is dübörög az Alibaba

Legkésőbb az évtized végére egy egész Kínát átfogó, intelligens logisztikai rendszert épít a legnagyobb kínai elektronikus kereskedelmi óriás, az Alibaba Csoport – jelentette be a vállalat a dél-kínai Sencsen városában.

A százmilliárd jüan (3,7 ezer milliárd forint) alaptőkével létrehozandó vállalat célja, hogy az interneten vásárolt termékekhez kötődő logisztikai feladatokat, elsősorban a kiszállítást gyorsan és hatékonyabban lássa el.

A magyar fordításban „zöldfülű” nevet viselő Cainiaio Network Technology Co. 3-8 éven belül kezdheti meg működését, az elnevezés az abban részt vevők iparági „kezdő voltára” vonatkozik. Az Alibaba Csoport mellett a társtulajdonosok közt mások mellett a magántulajdonban lévő Fosun konglomerátum, a China Life biztosítási csoport és a pénzügyi óriás, a Citic Group, valamint számos start up cég is szerepel. Jelenleg közülük  csak kevesen  szerepelnek a logisztikai piacon.

Az Alibaba sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Cainiaot övező teljes befektetés a 300 milliárd jüant (11,1 ezer milliárd forint) is elérheti. A logisztikai hálózat kiépítését előbb a kisebb, jelenleg elmaradottnak számító régiókban kezdik meg, azt követően terjesztik ki az egész országra. Több száz kínai várost egymással és a nagyvárosi gócpontokkal összekötve, és a már meglévő lehetőségeket is a hálózatba kapcsolva tervezik kialakítani a teljes rendszert. Az áruházak, lerakatok és a fizikai infrastruktúra kiépítésén túl az internetes infrastruktúra javítása, a jelenlegi e-kereskedelmi lehetőségek bekapcsolása, az adatbázisok fejlesztése is a terv része, mindez a gyorsaságot és a pontosságot javítaná a rendszerben.

A logisztikai szolgáltatás kifejlesztésével az e-kereskedelmi piac ma is több mint 80 százalékát magáénak tudó Alibaba Csoport a teljes szolgáltatási láncot – a kereskedés, reklám, fizetés, kiszállítás – lefedi majd az országban. Az 1999-ben egy kelet-kínai panellakásban 18 fővel megalapított Alibaba Csoport a vállalati statisztikák szerint a tavaly szeptemberrel véget ért pénzügyi évben 4,1 milliárd dolláros forgalomból 485 millió dollár nyereséget ért el. (MTI)

Megosztás